Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων


Την ωρολογιακή βόμβα του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ καλείται να εξουδετερώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς οι δανειστές της χώρας σήμαναν συναγερμό για τη βιωσιμότητα του ενιαίου Ταμείου.
Μάλιστα, οι συσκέψεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στην οδό Αριστοτέλους, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του νέου υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου χτες το απόγευμα. Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δείχνει την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης, δεδομένου ότι το έλλειμμα ΕΟΠΥΥ αποτελεί «μαύρη σελίδα» για τα δημοσιονομικά της χώρας.Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούν οι τεχνοκράτες είναι ότι έως και τη Δευτέρα το βράδυ και ενόσω ο ανασχηματισμός έμπαινε στην τελική του ευθεία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα - υπεύθυνος για θέματα υγείας - Τζουζέπε Καρόνε δεν έκοψε την επικοινωνία του με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.
Στα ηλεκτρονικά του μηνύματα προς την πρώην ηγεσία απαιτούσε να ληφθούν άμεσα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να συρρικνωθεί η «μαύρη τρύπα». Αφορμή στάθηκε ο εκτροχιασμός του κονδυλίου για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.
Υπενθυμίζεται δε ότι η νέα ηγεσία παραλαμβάνει έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ξεχειλώσει έως το τέλος του έτους στα 2,5 δισ.
Πάντως και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτός που αναμένεται να αναλάβει την «καυτή πατάτα» του ΕΟΠΥΥ και τη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.
ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ. Πρόβλημα που αναζητεί άμεσα λύση είναι και οι συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων, με τα σχέδια να έχουν μείνει αναξιοποίητα στα συρτάρια των πρώην υπουργών. Ομως, οι δανειστές της χώρας δεν φαίνεται να… ξεχνούν καθώς επιμένουν μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία η αλλαγή ρόλου για τα μικρά και «τεμπέλικα» νοσηλευτικά ιδρύματα.
Εκκρεμότητα που πρέπει άμεσα να ξεπαγώσει είναι και ο ορισμός νέων διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα είχε σχεδόν καταρτιστεί ύστερα από τρεις μήνες καθυστέρησης, όμως οι νέες πολιτικές εξελίξεις μεταθέτουν χρονικά την τοποθέτηση των νέων μάνατζερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα