Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Εντός του Ιουνίου οι αλλαγές για το λύκειο, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας


O υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (δεξιά) αποχαιρετά τον απερχόμενο υφυπουργό Θεόδωρο Παπαθεοδώρου κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής καθηκόντων στο υπουργείο Παιδείας.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εντός του Ιουνίου οι αλλαγές για το λύκειο, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠαιδείαςΕντός του Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων των νέων υφυπουργών Παιδείας Κώστα Γκιουλέκα και Συμεών Κεδίκογλου.

Ο υπουργός μίλησε για τη σημασία της αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική τομή» διότι «δεν νοείται εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο χωρίς αξιολόγηση. Αξιολόγηση δομών, διαδικασιών, στελεχών. Παράλληλα, η επαναφορά των πρότυπων σχολείων, με έναν τρόπο αξιοκρατικό, με έναν τρόπο που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες να έχουν δημόσια πρότυπα σχολεία, είναι ένας άλλος πολύ σημαντικός θεσμός».Στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο «Αθηνά». «Κάναμε» είπε «ένα μεγάλο βήμα για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με το σχέδιο «Αθηνά» και παράλληλα προσπαθήσαμε, μέσα στη δημοσιονομική κρίση, να πάρουμε μέτρα κοινωνικά, μέτρα τα οποία διευκολύνουν την ελληνική οικογένεια, τους Έλληνες πολίτες. Κατορθώσαμε και αυξήσαμε, σχεδόν διπλασιάσαμε, τους δικαιούχους σίτισης, δώσαμε τη δυνατότητα μεταγραφών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα οι ελληνικές οικογένειες, αυξήσαμε -κατά το δυνατόν- τη στέγαση φοιτητών, προσπαθήσαμε με άλλα λόγια να πάρουμε και κοινωνικά μέτρα, παρά την έντονη δημοσιονομική κρίση».

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «σωστή» την απόφαση για την επανασύσταση του υπουργείου Πολιτισμού. «Είναι μία σωστή απόφαση και σε επίπεδο συμβολισμού, αλλά και σε επίπεδο ουσίας, γιατί ο πολιτισμός είναι συνδεδεμένος με την ιστορική διαδρομή αυτού του έθνους» σημείωσε. Ο κ. Αρβανιτόπουλος ευχαρίστησε τον απερχόμενο υφυπουργό Θ. Παπαθεοδώρου, και έκανε λόγο «για άριστη συνεργασία» και δημιουργική διαδρομή, ενώ καλωσόρισε τους νέους υφυπουργούς.

Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, μεταξύ άλλων, την προσφορά των εκπαιδευτικών. «Το μέλλον αυτού του υπουργείου είναι οι άνθρωποί του. Συνεργάστηκα με την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί θεωρούσα πως ο εκπαιδευτικός δεν είναι ο παραδοσιακός δημόσιος υπάλληλος.

Ο εκπαιδευτικός είναι αυτός ο οποίος προσφέρει, και προσφέρει σε μια ειδική αποστολή, που η πολιτεία του έχει εμπιστευτεί. Αυτόν τον εκπαιδευτικό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δει αλλαγή στη ζωή του, έχει δει δυσμενείς συνθήκες, αυτόν τον εκπαιδευτικό, ακόμα και όταν διαφωνούμε με επιλογές του, τις συνδικαλιστικές, θα πρέπει να σεβαστούμε τον ρόλο του και να συνεργαστούμε μαζί του» υπογράμμισε.

Ο απερχόμενος υφυπουργός ευχαρίστησε και εκείνος με τη σειρά του τον υπουργό Παιδείας για τη συνεργασία, καλωσόρισε τους δύο νέους υφυπουργούς και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για έναν λόγο. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απόσυρση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό έργο, το οποίο παρήχθη όλο αυτό το διάστημα».

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχει περάσει η εποχή των λόγων και ήρθε η εποχή των έργων. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε σκληρά, γιατί η ελληνική κοινωνία πραγματικά περνάει δύσκολες ώρες και έχουμε συναίσθηση των ευθυνών. Είναι εκεί, απέναντι, και είναι έτοιμη να μας κρίνει, και καλά κάνει. Είναι δύσπιστη και πρέπει εμείς με τον ρόλο μας να αποδείξουμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε γι αυτόν τον τόπο και να ξαναφέρουμε έστω μία αίσθηση αισιοδοξίας σε αυτήν την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι αγαπά τον χώρο της εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι «υπέρτατη ιδεολογία αυτή τη στιγμή είναι η υπέρβαση της κρίσης για τη χώρα». Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κομματικές και ιδεολογικές διαφορές λέγοντας: «Μπορεί να έχουμε κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, όμως αυτή τη στιγμή τις παραμερίζουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεργασία από διαφορετικά κόμματα σε αυτό, και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία φορά. Αλλά ένας ακόμα λόγος είναι ότι στον χώρο της εκπαίδευσης δεν χωράνε κομματικές γραμμές, δεν χωράνε αποχρώσεις. Όχι τώρα μόνο, που είναι ειδικές και έκτακτες οι συνθήκες, αλλά, πιστεύω, πάντα. Είναι ένας χώρος γόνιμος και δημιουργικός, που τα κόμματα θα πρέπει να μείνουνε απ' έξω».

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Κ. Γκουλέκας, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον κ. Αρβανιτόπουλο, εξέφρασε τη χαρά του που θα συνεργαστεί μαζί του και πρόσθεσε: «Σε αυτόν τον χώρο χωράει και το όραμα, χωράει και όνειρο, χωράει και η πίστη και η ελπίδα. Γιατί πάνω απ' όλα, όπως είπε και ο Συμεών Κεδίκογλου, ο συνάδελφός μου, είναι ένας χώρος που ό,τι κάνεις, το κάνεις για την αυριανή Ελλάδα. Χτίζεις το αύριο. Πολλές φορές λέμε και ξέρουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν στην καθημερινότητά μας. Ένα μεγάλο μέρος που θα μπορούσε κανείς να διορθώσει αυτά, είναι τούτο το υπουργείο και ο χώρος της εκπαίδευσης, ο χώρος της παιδείας.

Με αυτήν τη βαθιά πίστη, λοιπόν, ότι είναι ένας χώρος που μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόκληση για να δουλέψουμε σκληρά, εγώ σας διαβεβαιώ ότι έτσι έρχομαι εδώ, ως συνεργάτης σας. Και όπως λέγαμε και με τον υπουργό, έχουμε αρκετά και δύσκολα πράγματα μπροστά μας. Να ξέρετε ότι, τουλάχιστον, ήρθαμε με την πεποίθηση ότι θα παλέψουμε δυνατά και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα