Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

«Κοντραμπάντο» από Κίνα και Φιλιππίνες με λαθραία τσιγάρα - 2,7 εκατ. οι διαφυγόντες δασμοίΝέο φορτίο με παράνομα τσιγάρα εντόπισαν και κατάσχεσαν στις 15/01/2014 οι υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ σε συνεργασία με το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 2.760.406,14 ευρώ .
Τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία, εντόπισαν και κατάσχεσαν στο λιμάνι του Πειραιά μεγάλες ποσότητες καπνικών σε δύο εμπορευματοκιβώτια που προέρχονταν από τη Kίνα και τη Μανίλα με δηλωθέν εμπόρευμα στα φορτωτικά έγγραφα, κουβέρτες και μεταλλικές καρέκλες κήπου.
Στον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι το μεν πρώτο εμπορευματοκιβώτιο περιείχε 412 χαρτοκιβώτια ήτοι 4.120.000 τεμ. τσιγάρα μάρκας Marlboro, τα οποία είναι απομίμηση της γνωστής μάρκας, το δε δεύτερο 1.048 χαρτοκιβώτια ήτοι 10.480.000 τεμ. τσιγάρα μάρκας Marble.
Η έρευνα συνεχίζεται από την Υπηρεσία για τον εντοπισμό των παραληπτών, των οποίων τα στοιχεία επί των φορτωτικών εγγράφων είναι πλαστά.
Μόνιμος βραχνάς το λαθρεμπόριοΌπως φαίνεται σε μόνιμο βραχνά τείνει να παγιωθεί το ζήτημα της πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών και της συνεπαγόμενης απώλειας φορολογικών εσόδων για την κυβέρνηση. Πολλοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ύστερα κι από την πρόσφατη απόφαση επιβολής πρόσθετου φόρου 5 λεπτών σε κάθε πακέτο τσιγάρων και καπνού, το φαινόμενο θα διογκωθεί λόγω του υψηλού κινήτρου που υπάρχει για τους λαθρεμπόρους

Μάλισταα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο όχι μόνο για συνέχιση μιας ατελέσφορης πολιτικής φορολογικής αφαίμαξης, αλλά κρίνουν το μέτρο και ενδεικτικό μιας αμηχανίας στο κυβερνητικό επιτελείο όσον αφορά στους στόχους που τοποθετούνται. Μόνο κατ επίφασιν έχει συσχετιστεί ο φόρος με την πολιτική για τη δημόσια υγεία, όπως λένε, αφού η διαφαινόμενη ακόμη μεγαλύτερη στροφή προς τα υποβαθμισμένης ποιότητας λαθραία τσιγάρα είναι αναπόφευκτο να αποβεί επιζήμια για τη δημόσια υγεία, την ίδια ώρα που δεν τηρούνται θεμελιώδεις διατάξεις, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε καταστήματα.

Εάν ο στόχος είναι η συγκέντρωση φορολογικών εσόδων, ένας νέος φόρος στα καπνικά που θα μειώσει τη νόμιμη κατανάλωση και θα κλιμακώσει το λαθρεμπόριο συνιστά λάθος επιλογή. Εάν από την άλλη στόχος είναι η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και η άσκηση πολιτικής σε σχέση με τη δημόσια υγεία, είναι παράλογο το κράτος να προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων του από το κάπνισμα, αφού μόνο αν αυτό αυξηθεί θα αποφέρει περισσότερα έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα