Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Πώς διαμορφώνεται το προεκλογικό σκηνικό…

Όσοι Πιστοί προσέλθετε και δηλώστε .....υποψήφιοι Σωτήρες!!!! Το δημοσίευμα του ΘΑΡΡΟΥΣ  μας δείχνει μια εικόνα των συζητήσεων - ζυμώσεων και των γνωστότερων υποψηφίων δημάρχων του δήμου μας! Ας τους ευχηθούμε καλή επιτυχία..... 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές κι ενώ τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, μέχρι στιγμής στο Δήμο Τριφυλίας, φαινομενικά τουλάχιστον, το κλίμα σε τίποτα δε θυμίζει άλλες, αντίστοιχες, περιόδους.
Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις εκλογές και τη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει.
Μπορεί, λοιπόν, στο προσκήνιο και επισήμως να μην εκδηλώνονται υποψηφιότητες για το δημαρχιακό θώκο, στο παρασκήνιο, ωστόσο, εντείνονται οι διεργασίες, τόσο στα εσωτερικά των οργανώσεων των κομμάτων όσο και μεταξύ ενδιαφερόμενων υποψηφίων και πολιτών, όπως, βεβαίως, στις 3 δημοτικές παρατάξεις Τριφυλίας, στη συγκροτηθείσα Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση, σε επαγγελματίες και εμπόρους που οργανώνονται για εκλογικό σχήμα!
Ο Δήμος Τριφυλίας είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό της Μεσσηνίας και ο πέμπτος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, αλλά από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα! Αυτό το γνωρίζουν και οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, είτε ως δήμαρχοι είτε ως δημοτικοί – τοπικοί σύμβουλοι, όπως το γνωρίζουν πολύ καλά και όλοι οι πολίτες!

Οι εκλογές του Μαΐου μπορεί να είναι οι δεύτερες που θα διεξαχθούν στο Δήμο Τριφυλίας για νέα Δημοτική Αρχή, ωστόσο σε τίποτα σχεδόν δε μοιάζουν με τις προηγούμενες, ενώ το πολιτικό περιβάλλον και η κοινωνική κατάσταση είναι τελείως και εντελώς διαφορετικά από τις προηγούμενες εκλογές, χωρίς να παραβλέπεται, επίσης, το γεγονός των τοπικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων και των νέων συσχετισμών πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, που ήδη έχουν μεταβληθεί και αλλάξει!
Με συνέντευξή του στο «Θ», που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 31ης Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας άνοιξε τα χαρτιά του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ήρθαμε στο Δήμο ως νομείς και πολύ περισσότερο ως “λαφυραγωγοί” της εξουσίας, αλλά ως αγωνιστές. Είναι εύλογο, λοιπόν, ο αγώνας αυτός να έχει συνέχεια με τις απαιτούμενες στην εποχή που διανύουμε προσαρμογές!». Έτσι, δήλωσε τη βούλησή του και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, με ανανεωμένο το συνδυασμό του, έχοντας βεβαίως, όπως εκτιμάται, τη στήριξη της Ν.Δ. και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά!
Ο κ. Κόλλιας ξέρει πολύ καλά ότι το βάρος της ευθύνης για τις δυσλειτουργίες του Δήμου πέφτει στις πλάτες του, αλλά ξέρει, επίσης, ότι για να λειτουργήσει καλύτερα ο Δήμος απαιτούνται και τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις ευθύνης, ενώ δείχνει, έστω και χωρίς να το λέει δημόσια, απογοητευμένος από συνεργάτες του – δημοτικούς συμβούλους που «δε βάζουν πλάτη».
Στα υπέρ του είναι η συμπάθεια του κόσμου, η απλότητα, η κοινωνικότητα και η παρουσία του στα τοπικά δρώμενα! Πέρα από τα όποια προβλήματα συνοχής παρουσιάστηκαν κατά την τριετία και ιδίως την προηγούμενη χρονιά, με αντιδράσεις συμβούλων του που απαιτούσαν αλλαγές προσώπων στις έμμισθες θέσεις των αντιδημάρχων, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του συνδυασμού του, όπως και η τοπική οργάνωση της Ν.Δ., φέρεται να τον στηρίζουν για νέα εκλογική νίκη και πενταετή θητεία! Εσχάτως, όμως, ακούγεται πως ενδιαφερόμενος για να είναι υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής νέου συνδυασμού, εμφανίζεται ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Επικοινωνιών, Διοικητικής Μέριμνας, καθώς και αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, χωρίς ο ίδιος να διαψεύδει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν. Μάλιστα, ακούγεται πως έχει ξεκινήσει επαφές με πολίτες για κατάρτιση συνδυασμού!
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τάκης Κατσίβελας, έχει δηλώσει σε συζητήσεις του με πολίτες και εκπροσώπους των ΜΜΕ πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος, καθώς έχει αναλάβει πολύ μεγάλη ευθύνη με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και από τη θέση αυτή προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορεί στην περιοχή για την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών υγείας!
Επειδή, όμως, στην πολιτική, όπως και στην αυτοδιοίκηση, «ποτέ μη λες ποτέ», κάποιοι θεωρούν πως ίσως παραμείνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του!
«Υγιής ανασύνταξη των δυνάμεων» ακούγεται τον τελευταίο καιρό πως επιχειρείται από το συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας». Η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας έχει μια σειρά από στελέχη πρώτης γραμμής, με πολιτικές και κοινωνικές αναφορές και ευρύ λαϊκό έρεισμα. Βεβαίως, οι πολίτες και ιδίως οι ψηφοφόροι που την εμπιστεύθηκαν, ανέμεναν ακόμα πιο σκληρή αντιπολίτευση και παρεμβάσεις για μια σειρά από θέματα, όπως και έντονη παρουσία και δράση. Ωστόσο, εκτιμάται πως με νέα πρόσωπα, μαζί με τα έμπειρα και γνωστά στελέχη της, και με ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες, μεθοδικά και συστηματικά μπορεί να επικαιροποιήσει το πρόγραμμά της και να οριοθετήσει τους στόχους της εν όψει των εκλογών και της νέας δημοτικής περιόδου, εμπνέοντας ξανά την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών!
Ερωτηματικό παραμένει για την ώρα ποιος θα ηγηθεί του συνδυασμού, με το νυν επικεφαλής Δημήτρη Σωτηρόπουλο να μη φαίνεται διατεθειμένος να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ένας εκ των Θανάση Πετρόπουλου, Σωτήρη Τσίγγανου, Γιάννη Κατσαργύρη και Σωτήρη Μπακούρου, εάν το επιθυμεί βεβαίως, θα μπορούσε να ηγηθεί συνδυασμού.
Από το χώρο της Αριστεράς, ήδη από τις 10 Ιουνίου του 2013, έχει συγκροτηθεί η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση, η οποία, σε συνέλευση των μελών της την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Φιλιατρών, συζήτησε μια σειρά από ζητήματα, ενώ ανασυγκροτήθηκε 11μελής Συντονιστική Επιτροπή, κάνοντας, όπως εκτιμούν τα μέλη της, μια «καλή αφετηρία».
Βασικός «πυρήνας» των ιδρυτικών μελών της Κίνησης είναι γνωστά και επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι προερχόμενοι από το (παλιό;) ΠΑΣΟΚ, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, όπως και ανένταχτοι, «ενεργοί πολίτες» με σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για κατάργηση των μνημονίων και του «Καλλικράτη» (σ.σ. και συνακολούθα – αυτονοήτως – και του Δήμου Τριφυλίας), όπως και στο Σχέδιο Ιδρυτικής Διακήρυξης που συμφώνησαν και υπέγραψαν το καλοκαίρι τονιζόταν!
Στη συνέλευση της Πέμπτης, πάντως, οι περισσότεροι απ’ όσους τοποθετήθηκαν τάχθηκαν υπέρ του «Καλλικράτη» και του «καλλικράτειου» Δήμου Τριφυλίας, κι αυτό, όσο να ’ναι, «προκαλεί» θέμα σχετικά με τις βασικές αρχές και θέσεις της Κίνησης.
Ο Δημήτρης Μαγριπλής εξεδήλωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί του εκλογικού συνδυασμού, εφόσον η Κίνηση το αποδεχτεί και αποφασίσει, ενώ και άλλοι εξέφρασαν ενδιαφέρον επιφυλασσόμενοι να απαντήσουν! Υπάρχει, πάντως, και το ενδεχόμενο της έκπληξης για τον επικεφαλής του συνδυασμού, καθώς ο γνωστός Τριφύλιος τραγουδοποιός και καλλιτέχνης, Νίκος Καλογερόπουλος, παρέστη στη συγκέντρωση και έκανε, μάλιστα, αισθητή την παρουσία του, τον οποίο και πολλοί προτείνουν για υποψήφιο δήμαρχο της Κίνησης!
Με τη Λαϊκή Συσπείρωση θεωρείται πως θα «κατέβει» εκ νέου ως υποψήφιος δήμαρχος ο Σαράντος Κουκούμης.
Από την κίνηση του εμπορικού κόσμου, συγκεκριμένο όνομα υποψηφίου δημάρχου δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο οι διεργασίες για τη συγκρότηση εκλογικού συνδυασμού ανθρώπων της αγοράς εντείνονται, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, να θεωρείται ως επικρατέστερος για υποψήφιος δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα