Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τρεις γρίφοι για την Ελιά - ηχηρά «παρών» από τη ΔΗΜΑΡ

Τα σενάρια που συζητούνται για τον τίτλο, τον τρόπο ανάδειξης και τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου της κίνησης των 58
Βούλα Κεχαγιά
Ο Σπύρος Λυκούδης χαιρετά τον Γιάννη Βούλγαρη χθες στο Περιστέρι. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ έδωσε για πρώτη φορά το «παρών» σε εκδήλωση των 58, επισημοποιώντας έτσι τη στήριξή του
Στο πολιτικό κάδρο της πρωτοβουλίας των 58 μπήκαν χθες με ακόμη πιο ευδιάκριτο τρόπο τρία από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς: ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Σπύρος Λυκούδης που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εκδήλωση της Ελιάς, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος. Οι δύο τελευταίοι θα μιλήσουν το βράδυ της Δευτέρας σε νέα εκδήλωση των 58 για την Κεντροαριστερά στην Κηφισιά μαζί με τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη. Το «παρών» στην εκδήλωση των 58 στο Περιστέρι έδωσαν και κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ, όπως ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο εκπρόσωπος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Χρήστος Πρωτόπαπας και Αθηνά Δρέττα.
Η τελευταία συμμετέχει άλλωστε και στη Συντονιστική Γραμματεία των 58. Στην ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, έδωσε το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης, μίλησε για ένα «νέο συμβόλαιο» του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου με τον εαυτό του και τόνισε ότι μπορεί να γίνει το κοινό σπίτι όλων.
Ο κ. Βούλγαρης ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Παράταξης προς τα τέλη Φεβρουαρίου «προκειμένου να ξεκινήσουμε την πορεία προς τις εκλογές για την Ευρώπη και για την ενίσχυση των τοπικών αρχόντων που κινούνται στο πνεύμα των πέντε δημάρχων, του Μπουτάρη και του Καμίνη».
Στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη θα είναι παρόντες ο υποψήφιος των ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και άλλοι εκπρόσωποι του ΕΣΚ.

Σκληρή διαπραγμάτευση για τα καυτά θέματα της συνεργασίας του ΠαΣοΚ, της πρωτοβουλίας των 58 και των πολιτικών κινήσεων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη βρίσκεται σε εξέλιξη στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Ο τίτλος του ευρωψηφοδελτίου, η διαδικασία που θα επιλεγεί για την ανάδειξη υποψηφίων και η σύνθεση της ευρωλίστας παραμένουν όλα ανοιχτά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με στόχο να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
Εως την ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης περί τα τέλη Φεβρουαρίου, παρουσία του Μάρτιν Σουλτς, τα επίδικα ζητήματα θα πρέπει να έχουν διασαφηνιστεί ώστε αμέσως μετά να αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας της Ελιάς.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ. Σε ό,τι αφορά τον τίτλο του ευρωψηφοδελτίου στην παρούσα φάση κατά τις διαπραγματεύσεις εξετάζονται τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις.
Η πρώτη και πιο «ακραία» θέλει το ευρωψηφοδέλτιο να φέρει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και από κάτω σκέτη την ονομασία ΠαΣοΚ. Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν η κίνηση των 75 και κάποια στελέχη του ΠαΣοΚ που έχουν αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου.
Η δεύτερη πρόταση διατηρεί τον τίτλο του ΕΣΚ και από κάτω εμφανίζει την ονομασία ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν στελέχη όπως οι Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Τόνια Αντωνίου, Τάκης Ρήγας και Συλβάνα Ράπτη.
Η παραλλαγή της πρότασης αυτής πάντα με το ΕΣΚ ως κυρίαρχο τίτλο βάζει μπροστά το Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και ακολουθεί η ονομασία ΠαΣοΚ. Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν κάποιοι από τους 58, κυρίως οι πασοκογενείς και στελέχη του ΠαΣοΚ όπως οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Δατσέρης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι δύο πρώτοι, ως γνωστόν, παραμένουν στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Βενιζέλου και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις του.
Η τέταρτη και επίσης χαρακτηριζόμενη ως «ακραία» πρόταση για τον τίτλο του ευρωψηφοδελτίου θέλει το ΕΣΚ να δεσπόζει σταθερά στην κορυφή του και από κάτω να υπάρχει μόνο ο τίτλος Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, χωρίς να υπάρχει πουθενά η ονομασία ΠαΣοΚ. Την πρόταση αυτή στηρίζει τμήμα των 58, κυρίως όσοι δεν έχουν καθόλου αναφορές στο ΠαΣοΚ, και κάποιοι από τις πολιτικές κινήσεις. Ενδεχόμενη υιοθέτησή της θα αποτελούσε casus belli για το εσωτερικό του ΠαΣοΚ και θα δημιουργούσε προβλήματα στον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ. Το δεύτερο ζήτημα που είναι αγκάθι στο πώς θα προχωρήσει η συνεργασία, αφορά τον τρόπο ανάδειξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Εως τώρα έχουν διατυπωθεί αρκετές προτάσεις, από το να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το να γίνει ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Ολες οι προτάσεις είναι υπό εξέταση και καμία δεν έχει προκριθεί.
Οι σκέψεις που αναπτύσσονται για τη διαδικασία συμπυκνώνονται στις ακόλουθες προτάσεις: να διεξαχθεί μία ανοιχτή ελεύθερη διαδικασία με κάλπη και όποιος θέλει να δηλώνει υποψηφιότητα για τις τέσσερις πρώτες θέσεις. Η παραλλαγή της θέλει εκλογή όλων των υποψηφίων με αυτό τον τρόπο και όχι μόνο των τεσσάρων πρώτων. Σε αυτή την πρόταση διατυπώνουν σθεναρές ενστάσεις τόσο στελέχη των 58 όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι μεν πρώτοι θεωρούν ότι θα «εξαφανιστούν» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι δε της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι θα τίναζε το ευρωψηφοδέλτιο στον αέρα διότι θα ενίσχυε την επικράτηση κομματικών μηχανισμών.
Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση, η ιδρυτική Συνδιάσκεψη - στο σώμα της οποίας η κρατούσα άποψη είναι να μην έχει την πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ - επιλέγει τους εκλόγιμους υποψηφίους, εισηγείται τους τέσσερις πρώτους και το σώμα επικυρώνει την απόφαση αυτή.
Μία εναλλακτική πρόταση εμφανίζει τη Συνδιάσκεψη ως όργανο να αποφασίζει για τους υποψηφίους και ζητεί την επικύρωση των αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.
Η τελευταία πρόταση για τον τρόπο ανάδειξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών δεν προβλέπει καμία ψηφοφορία και ζητεί για όλα και για όλους να αποφασίσει η Συνδιάσκεψη.
Οσοι επιθυμούν τη διενέργεια ψηφοφοριών είναι κυρίως οργανωτικά στελέχη του ΠαΣοΚ που γνωρίζουν πώς να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς. Ωστόσο, οι ψηφοφορίες για όλα συναντούν σθεναρές αντιστάσεις από ηγετικά στελέχη του ΠαΣοΚ που πιστεύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βλάψει τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και ουσιαστικά θα προκαλέσει σκηνικό αμφισβήτησής του.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Σε ό,τι αφορά την κατάληψη των τριών πρώτων θέσεων στην ευρωλίστα, όλοι συμφωνούν πως μία εξ αυτών πρέπει να καλυφθεί από στέλεχος των 58 και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, μία δεύτερη από βενιζελικό στέλεχος και μία τρίτη από στέλεχος του παπανδρεϊκού ΠαΣοΚ. Το θέμα είναι με ποια σειρά θα μπουν τα ονόματά τους στην ευρωλίστα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τού έχουν εισηγηθεί να βάλει πρώτο στέλεχος προερχόμενο από τους παπανδρεϊκούς, το οποίο μάλιστα έχει βολιδοσκοπηθεί ήδη. Πάντως, δεν έχει ληφθεί απολύτως καμία απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα