Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΒΑΡΎΤΑΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΉ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΌ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΆΡΙΟ. ΑΝΑΠΆΝΤΗΤΗ Η ΠΡΌΚΛΗΣΗ.

Απίστευτη προσβολή δέχθηκε σήμερα η Ελλάδα από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας και επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέναντι στην οποία δεν υπήρξε καμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς, αν και θα έπρεπε να υπάρξει και μάλιστα έντονη, όπως παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ από το Βερολίνο, ο κ. Γκάμπριελ μίλησε πολύ υποτιμητικά για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ψώρα που είναι της αρμοδιότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι του ΔΝΤ.
Εν ολίγοις ο κ. Γκάμπριελ χαρακτήρισε την Ελλάδα υπανάπτυκτη χώρα (με τέτοιες χώρες ασχολείται η Παγκόσμια Τράπεζα) η οποία δεν έχει κρατικές δομές, τις οποίες πρέπει να αποκτήσει και όταν τις αποκτήσει, μπορεί να επανέλθει στην αρμοδιότητα του ΔΝΤ.
Αυτή η άκρως προσβλητική για την Ελλάδα και τους Έλληνες αναφορά του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, δεν έτυχε απάντησης από το ΠΑΣΟΚ, αδελφό κόμμα του SPD. Στελέχη του Κινήματος, πάντως, σχολίαζαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί, όπως οι εκδηλώσεις των “58″. Υπενθύμιζαν επίσης ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έσπευσε να τεθεί, από τους πρώτους, υπό τη σημαία του Ζ. Γκάμπριελ, όταν εκείνος δημιουργούσε την αντι-Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ο κ. Γκάμπριελ δεν αρκέστηκε στην προσβολή της Ελλάδας, αλλά προχώρησε και στη δικαιολόγηση της πολιτικής της Μέρκελ, την πολιτική της λιτότητας, η οποία αποτελεί το όχημα της προσπάθειας για τη μετατροπή της Ευρώπης σε μία γερμανική Ευρώπη.

Μπορεί, πάντως, από την ελληνική πλευρά και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ να μην υπήρξε καμία αντίδραση, αλλά αυτή ήρθε από τον Γερμανό φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας , ο οποίος μετείχε στην εκδήλωση του SPD στο Πότσνταμ, όπου ο Γκάμπριελ διέπραξε τη μεγάλη απρέπεια κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Χάμπερμας επέκρινε τόσο την πολιτική της Μέρκελ όσο και τη στροφή των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών προς την πολιτική της καγκελαρίου και τόνισε: “Αυτή η πολιτική, όμως, δεν ακουμπά τα αίτια της κρίσης, αλλά «εγκυμονεί τον κίνδυνο μια γερμανικής Ευρώπης”.

Ως «θέμα περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα, παρά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», περιέγραψε την Ελλάδα ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντι Βέλτ.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η χώρα πέτυχε την ένταξή της στην Ευρωζώνη «μόνο με παραποίηση όλων των στοιχείων» (σημ gr365: Ο κ. Γκάμπριελ δεν είπε πόσα στοιχεία παραποίησε η χώρα του).

Μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Πότσνταμ, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής υποψήφιος του SPD για τις Ευρωεκλογές Μάρτιν Σουλτς και ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο κ. Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης από το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές «δεν είναι επί της αρχής εναντίον» μιας συντονισμένης πανευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Τόνισε μάλιστα ότι έχει ξεπροβάλει το «πρώτο φως», αναφερόμενος στην πρόοδο της Ιρλανδίας.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, την Ελλάδα, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι είναι μια περίπτωση «περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα παρά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, κατόρθωσε να μπει στην Ευρωζώνη μόνο μέσω της «παραποίησης όλων των στοιχείων».

Νωρίτερα ο κ. Χάμπερμας είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην στάση που κράτησε το SPD, κυρίως στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Το SPD, όπως είπε, δεν αναφέρεται πλέον σε περισσότερη κοινοτικοποίηση των χρεών και οι σύντροφοι δεν μιλούν πλέον για ευρωομόλογα, παρ’ ότι αυτή η λέξη ήταν κάποια στιγμή λέξη – κλειδί στην σοσιαλδημοκρατική ρητορική.

Ο Γερμανός φιλόσοφος έκανε ακόμη λόγο για «πολιτική απαξίωση ολόκληρων εθνών» και για «πτώση ολόκληρων γενεών και περιοχών» και επισήμανε ότι αυτές τις εκφράσεις τις άκουγε κανείς συχνά στο SPD κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά στο μεταξύ όσοι τις χρησιμοποιούσαν σιώπησαν.

Τόνισε ακόμη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «χρησιμοποίησε σκληρά την ημι-ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι ο νέος συνασπισμός «δυστυχώς θέλει να συνεχίσει» την έως τώρα διαχείριση της κρίσης χρέους. Αυτή η πολιτική, όμως, δεν ακουμπά τα αίτια της κρίσης, δήλωσε ο Γ. Χάμπερμας, αλλά «εγκυμονεί τον κίνδυνο μια γερμανικής Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα