Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Σκληρή επίθεση Κοππά σε Βενιζέλο: «Όποιος θέλει Σαμαρά θα ψηφίσει ΝΔ και όχι δεκανίκια»

....η κα Μαριλένα Κοππά τόνισε ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ Ευάγγελος Βενιζέλος, όχι μόνο δεν μπορεί να ενοποιήσει τον κεντροαριστερό χώρο στην Ελλάδα αλλά «ούτε καν το ίδιο του το κόμμα».


Σφοδρή επίθεση κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαριλένα Κοππά, λέγοντας ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ «δεν έχει πλέον κανένα αξιακό έρμα και θα γαντζωθεί στην εξουσία για όσο μπορεί».
Σε συνέντευξή της στην EurActiv.gr, η κα Μαριλένα Κοππά τόνισε ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  κ Ευάγγελος Βενιζέλος, όχι μόνο δεν μπορεί να ενοποιήσει τον κεντροαριστερό χώρο στην Ελλάδα αλλά «ούτε καν το ίδιο του το κόμμα».
Πρόσθεσε ότι το δίλλημα «ψηφίστε μας για να μείνει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος στην κυβέρνηση» είναι «αυτοκτονικό» για τρείς λόγους:
  • Όποιος θέλει Σαμαρά θα ψηφίσει ΝΔ και όχι δεκανίκια.
  • Επειδή το «ΕΛΙΑ ή χάος» δεν πείθει ούτε τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του.
  • Επειδή, όταν γίνεται σαφές ότι η εξουσία είναι αυτοσκοπός, η μπλόφα γίνεται προφανής και δεν πιάνει τόπο.  
Ακόμη, ερωτηθείσα πώς μπορεί να επιβιώσει το ευρωπαϊκό όνειρο σε ένα «ευρωσκεπτικιστικό» Κοινοβούλιο, επεσήμανε πως μέσω φιλοευρωπαϊκών συμμαχιών θα περιθωριοποιηθούν οι ακραίες δυνάμεις, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν και η ανάλυσή της για ψάξουμε τα αίτια που υποδαυλίζουν την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
Σαράντης Μιχαλόπουλος 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
Πώς θα μπορέσει να «επιβιώσει» το ευρωπαϊκό όνειρο σε μια Ευρωβουλήόπου οιευρωσκεπτικιστές αποκτούν πλέον ισχυρή βάσηΔιαβλέπετε «Μεγάλη Συμμαχία»μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων;
Οι συμμαχίες μεταξύ ομάδων είναι πάντα στοχευμένες και προγραμματικές. Και σε αυτό το πλαίσιο φυσικά θα περιθωριοποιηθούν ακραίες δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή και το Jobik. Όμως, το πρόβλημα είναι και τα κοινωνικά και τα οικονομικά αίτια της κρίσης. Εκεί πρέπει να ψάξουμε τα αίτια που υποδαυλίζουν την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Θα επισημάνω τα εξής:
Η κυρία Λεπέν είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, γιγαντώνεται σε προπύργια του Σοσιαλιστικού και του Κουμμουνιστικού Κόμματος, στην καρδιά της βιομηχανικής και σε αποβιομηχάνιση Γαλλίας.
Το UKIP γιγαντώνεται σε μια Βρετανία με πολιτική λιτότητας, όπου οι κοινωνικές περικοπές επηρεάζουν τον αποβιομηχανοποιημένο Βορρά πέντε φορές περισσότερο από το Νότο. Σε μια από τις επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου, έχουμε βασική σύνταξη κάτω από 500 λίρες.
Η Χρυσή Αυγή γιγαντώνεται σε αστικές περιοχές που υπάρχουν πολλοί μετανάστες, ακριβώς επειδή είναι πάμπτωχες, από τις οποίες διαφεύγει τα μεσαία στρώματα, επειδή το κράτος δεν έχει φροντίσει να μοιράσει το κοινωνικό κόστος ένταξης των μεταναστών. Το γκέτο δεν είναι φυσική καταστροφή, αλλά παράπλευρη απώλεια πολιτικών επιλογών.
Για πολλά χρόνια η Ευρώπη στηρίχθηκε στην ανοχή και όχι στη στήριξη και ενεργή νομιμοποίηση των πολιτικών της από τους πολίτες. Η μεταρρύθμιση ταυτίστηκε με την απορρύθμιση. Η πολιτική εξουσία έναντι των αγορών δεν μεταβιβάστηκε από το κράτος στις Βρυξέλλες, απλά εξαϋλώθηκε. Αυτή η πολιτική τροχιά πρέπει να αλλάξει. Και αυτό απαιτεί προοδευτικές και όχι απλά φιλοευρωπαϊκές συνεργασίες. Σε αντίθετη περίπτωση, η ακροδεξιά, που εκφράζει θυμό και την έλλειψη ανοχής των πολιτών, θα γίνει μια ανεξέλεγκτη δύναμη. 
Θεωρείτε πως η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο τηςενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδαδεδομένου του ότι σε αυτές τιςΕυρωεκλογές κατεβαίνει κατακερματισμένοςπου δυσαρεστεί την ηγεσία τωνΕυρωπαίων Σοσιαλιστών;
Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει ρόλο ούτε καν στην ενοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Ο χώρος βέβαια χρειάζεται ανασύνταξη, ιδεολογική και προγραμματική. Όσο μιλάμε για άθροισμα προσωπικοτήτων, σταυρών και μηχανισμών, ο χώρος θα συνεχίσει να φυλλοροεί.
Πιστεύετε ότι ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία της «Ελιάς» όντως θέτει σεαμφισβήτηση την κυβερνητική σταθερότητα;
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, όπως έχει δείξει εντός της κυβέρνησης, ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία. Δεν έχει πλέον κανένα αξιακό έρμα και θα γαντζωθεί στην εξουσία για όσο μπορεί. Συνεπώς, ως δήλωση και ως τακτική εκβιασμού, το δίλλημα ψηφίστε μας για να μείνει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος στην κυβέρνηση είναι αυτοκτονικό για τρείς λόγους:
  • Όποιος θέλει Σαμαρά θα ψηφίσει ΝΔ και όχι δεκανίκια.
  • Επειδή το «ΕΛΙΑ ή χάος» δεν πείθει ούτε τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του.
  • Επειδή, όταν γίνεται σαφές ότι η εξουσία είναι αυτοσκοπός, η μπλόφα γίνεται προφανής και δεν πιάνει τόπο.  
Πώς μπορεί η ΔΗΜΑΡλαμβάνοντας υπόψη τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμότηςνα επηρεάσει τις συντηρητικές πολιτικές αυστηρής λιτότητας που έχουνεπικρατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Η ΔΗΜΑΡ θα είναι μέλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που είναι παραδοσιακά η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι πολύ πιθανό ότι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι σοσιαλδημοκράτης. Και υπάρχουν πολλά κόμματα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, με παρόμοιες αντιλήψεις και θέσεις με τη ΔΗΜΑΡ, όπως το Solidarnost στη Σλοβενία για παράδειγμα. Προσωπικά, κομίζω πείρα επτά χρόνων προοδευτικής συνεισφοράς. Θα έχουμε δυνατή, αισθητή και πολιτικά ουσιαστική παρουσία στην Ευρωβουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα