Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το Νεώριο Σύρου που φορτώνει χρέη εκατομμυρίων στο ΙΚΑ




Όπως αναφέρει το Κουτί της Πανδώρας, ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Ταβουλάρης. Ο Νίκος Ταβουλάρης ήταν διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης του κ. Σαμαρά και άνθρωπος του στενού κύκλου του Σταύρου Νιάρχου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χρωστάει περί τα 288 εκ. ευρώ στους πιστωτές του και έχει 40 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές.  Ο κ. Ταβουλάρης, εμφανίζεται από το 1998 να υπογράφει συμβάσεις κυρίως με το Πολεμικό Ναυτικό που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 έλαβε δάνειο 10 εκ. ευρώ, με εγγύηση του Δημοσίου, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (επί υπουργίας Βενιζέλου) Φιλί ζωής στον επιχειρηματία Νίκο Ταβουλάρη και πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά (ήταν διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης) έδωσε η κυβέρνηση με την πρώτη μετεκλογική τροπολογία που πέρασε σε άσχετο νομοσχέδιο και η οποία εξαιρεί τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και επιπλέον αναστέλλει κάθε καταδιωκτικό μέτρο εναντίον των υπευθύνων για όλες τις ναυπηγικές επιχειρήσεις (Ελευσίνας, Σκαραμαγκά, Σύρου κ.α) για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ώρα που εξαπολύει άγριο κυνήγι κατά επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματικών για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα ανεκτική απέναντι σε μεγάλους επιχειρηματίες με το επιχείρημα ότι είναι ένας τρόπος ώστε να υποστηριχθεί έμπρακτα η παραπαίουσα ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και να διασωθούν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο. 
Σύμφωνα με το capital.gr, με την τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας»(!) και υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικοσύνης Χ. Αθανασίου προβλέπεται ότι κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας τα Ναυπηγεία Σύρου θα μπορούν να έχουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν κάθε μήνα το 0,70% των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούσαν μέχρι και τις 30 Απριλίου 2014 και παράλληλα από εδώ και πέρα θα καταβάλουν κανονικά τις εισφορές των περίπου 400 τακτικών και έκτακτων εργαζομένων που απασχολούν.
 
Τα ναυπηγεία Σύρου, οφείλουν (όπως προκύπτει από την τροπολογία και τη συνοδευτική έκθεση) συνολικά 10 εκατ. ευρώ (σ.σ πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και καθώς θα πληρώνουν 70.000 ευρώ το μήνα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 θα έχουν εξοφλήσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ.  Πρόβλεψη πως θα εισπραχθούν τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν υπάρχει ενώ επιπλέον θα υπάρχει αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Από την προτεινόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με το capital.gr το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς θα γράψουν ζημιά 12,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από το ευνοϊκό καθεστώς είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα Ναυπηγεία Σύρου και άλλα 5 εκατ. ευρώ από την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία εγγύηση πληρωμής των εργαζομένων
 
Κατά την ψήφιση της τροπολογίας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαίωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ και ότι παρέχονται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες στο Δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει ρήτρα ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξει ρητή αναφορά πως θα πληρωθούν τουλάχιστον τα 7,5 εκατ. μετά το 2017. 
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε πως, αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, θα μπορούσε το κόμμα του να τη στηρίξει, αλλά, όπως διερωτήθηκε «ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;».
 
«Πελατειακές σχέσεις, ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες, σκάνδαλα και μίζες είναι το σχέδιό σας» συμπλήρωσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής υπενθύμισε ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (επίσης ιδιοκτησίας Ταβουλάρη), αφού ψηφίστηκε ανάλογη τροπολογία, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Η τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ Ανεξάρτητους Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε "παρών", ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.
Πηγή: capital.gr - Κουτί της Πανδώρας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα