Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Σε στάση αναμονής 200.000 πρόσφυγες στη Λιβύη

Με τις χώρες των Βαλκανίων να εντείνουν τους συνοριακούς ελέγχους αλλά και το ΝΑΤΟ να προετοιμάζεται να αναλάβει δράση στο Αιγαίο, φαίνεται να «ενεργοποιούνται» οι εναλλακτικές προς τη Βαλκανική Οδό διαδρομές.


Η ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο θα οδηγήσει τους πρόσφυγες στο να χρησιμοποιήσουν τις πολύ πιο επικίνδυνες διαδρομές μέσω της Λιβύης και της Αιγύπτου για να φτάσουν στην Ευρώπη, γράφει η κυριακάτικη Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών διάφορων χωρών.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Λιβύης έχουν ήδη συγκεντρωθεί 150.000 με 200.000 άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες για να ρισκάρουν το ταξίδι στην Ευρώπη.

Ως τώρα οι πρόσφυγες προέρχονταν κυρίως από χώρες όπως η Ερυθραία, η Νιγηρία και η Σομαλία. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται όμως ο αριθμός των ανθρώπων από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας.
Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στο Αιγαίο θα οδηγήσουν τους πρόσφυγες να αναζητήσουν και άλλες διαδρομές προς την κεντρική Ευρώπη, για παράδειγμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της Βουλγαρίας, ακόμη και μέσω της Γεωργίας και της Ρωσίας.

Εναλλακτικά και μέσω δυτικής Ελλάδας


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα -στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας- το πιθανότερο είναι οι πρόσφυγες να επιδιώξουν να φτάσουν στην Ιταλία μέσω της δυτικής Ελλάδας ή και της Αλβανίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία και εξακολουθούν να επικρατούν άσχημες συνθήκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της ΕΕ θα μειώσουν μεν, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές.

Eν τω μεταξύ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εντείνει τις προσπάθειες του για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για πρόσφυγες εντός της Συρίας. Όπως δηλώνει στην ίδια εφημερίδα, η συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, νοσοκομείων και σχολείων είναι “επείγουσας” σημασίας.


Πηγή:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα