Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

O Παπανδρέου σε διάλεξη στις Βρυξέλλες: Οταν ήμουν πρωθυπουργός ήμουν στιγματισμένος, σαν λεπρός

ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΥΤΕ ΣΕΛΦΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ
Nick Paleologos / SOOC
Μετά τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες για την μεζονέτα στα Δικαστικά, ο πρώην πρωθυπουργός έφυγε για Βρυξέλλες και έδωσε συνέντευξη για ένα ασυνήθιστο θέμα.
Σε ένα δείπνο, στο πλαίσιο εκδήλωσης της επιτροπής Υγείας της ΕΕ για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C (HCV) στην Ευρώπη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο πολυτελές ξενοδοχείο Stanhope στην Γκραν Πλας στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός κλήθηκε να εξηγήσει «Πώς να τραβήξεις την προσοχή ενός Πρωθυπουργού σε ένα πρόβλημα δημόσιας Υγείας, όπως η Ηπατίτιδα C».
Αφού αναρωτήθηκε και ο ίδιος πώς μπορεί ένας πρώην Πρωθυπουργός να συνδράμει στον ευγενή σκοπό της εξάλειψης του HCV έσπευσε να εξηγήσει με ένα παράδειγμα από την θητεία του.
Θυμήθηκε την πρώτη πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Χέρμαν βαν Ρομπόι, να μιλήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης» - στο ίδιο κτίριο. Και εξιστόρησε:
«Αντ 'αυτού, είχαμε περάσει το μεγαλύτερο της ημέρας με μια ανεπίσημη ομάδα διαχείρισης
κρίσεων. Αποτελείτο από τον Πρόεδρο Ρομπόι, τον Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ από το Eurogroup, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ, τον Μανουέλ Μπαρόζο της Κομισιόν και την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.
«Ο φόβος μας ήταν η «επιδημία»» Οι αγορές πανικοβάλλονταν και το Ευρώ ήταν υπό καθεστώς απειλής. Πώς θα μπορούσε να απομονωθεί και να περιοριστεί ο ιός από τον οποίο είχε μολυνθεί η Ελλάδα;
Ορισμένοι συνάδελφοί μου δυσκολεύονταν ακόμη και να βγάλουν φωτογραφίες μαζί μου για να μην προσβληθούν από τον ίδιο ιό από τον οποίο υπέφερε η Ελλάδα.
Ναι, ήμασταν στιγματισμένοι,
Ναι ήμασταν οι λεπροί.
Κάποιοι είπαν: Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. «Αυτό είναι ένα ελληνικό πρόβλημα και στην Ελλάδα, πρέπει να το λύσουμε». «Οι αγορές θα καταλάβουν», ήταν το σύνθημα της Ανγκελα Μέρκελ».
Και ο Παπανδρέου συνεχίζει, ειρωνευόμενος την στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου:
«Εμείς προωθήσαμε τεράστια μέτρα λιτότητας, μείζονες μεταρρυθμίσεις, αρκετές για να γίνουμε το νούμερο 1 των χωρών του ΟΟΣΑ στις πολιτικές προσαρμογής. Ωστόσο, οι αγορές ακόμα δεν καταλάβαιναν... Η αντίδραση από πολλούς ήταν να απομονώσουν περαιτέρω την Ελλάδα – ακόμα να μιλούν για ένα Grexit. Αλλά αυτό το μόνο που έκανε ήταν να επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα στην ευρωζώνη».
Ο Γ. Παπανδρέου έκανε έναν ακόμη παραλληλισμό με τις μεταδοτικές ασθένειες: «Με χτύπησε ακόμη μια φορά, δύο χρόνια πριν, όταν καθόμουν δίπλα στον πρόεδρο της Γουινέας Αλφα Κοντέ, στον ΟΗΕ. Το μήνυμά του για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα ήταν δραματικό: «Παρακαλώ μην κλείσετε τα σύνορά μας και επιχειρήσετε να απομονώσετε την χώρα μου. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, ούτε θα σταματήσει το φάντασμα της μόλυνσης». Ζήτησε συλλογική δράση από τη διεθνή κοινότητα!» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Υιοθέτησε δε την πρόταση από τον αμερικανό καθηγητή δημόσιας υγείας, Τζακ Τσόου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ένας συνασπισμός χωρών, κάτι σαν το ΝΑΤΟ, όπως το ονόμασε, μια συμμαχία που θα καταπολεμά τις πανδημίες. «Αυτό είναι ό, τι χρειαζόμασταν στην Ευρώπη. Η κρίση του δημόσιου χρέους αποκάλυψε όχι μόνο τα λάθη που κάναμε στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό, είναι ότι η ελληνική κρίση αποκάλυψε πολλές από τις ατέλειες στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Και αυτό που απαιτείται τελικά, είναι συντονισμένη συλλογική δράση».
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην δημιουργία του ESM.
«Η Ελλάδα και άλλοι έχουν επωφεληθεί από αυτή τη σημαντική κίνηση. Ωστόσο, στο τέλος η πραγματική δύναμη ήταν η δήλωση Ντράγκι του «ό,τι χρειάζεται» η οποία έβαλε τέλος στην μετάδοση του ιού στην Ευρωζώνη».
ια τα hotspots στην Κω
Στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε μάλιστα και στη δημιουργία των hotspots και τις αντιδράσεις στην Κω.
«Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση προσφύγων. Ήμουν κάποτε πρόσφυγας στη Σουηδία.
Όταν ήμουν Πρωθυπουργός ήμασταν ήδη αντιμέτωποι με το πρόβλημα του μεγάλου πληθυσμού μεταναστών χωρίς έγγραφα. Ταυτόχρονα, γνωρίζαμε ότι πολλοί από αυτούς ήταν φορείς μεταδοτικών ασθενειών.
Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια κινητή μονάδα για να τους ελέγχει, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με την ασθένειά τους και ταυτόχρονα να τους παράσχει έγγραφο της παρουσίας τους στην Ελλάδα. Σήμερα δημιουργούμε hotspots στην Ελλάδα και αλλού.
Αυτό ήταν αμφιλεγόμενο. Ιδιαίτερα στο νησί της Κω. Το νησί του μεγάλου επιστήμονα της ιατρικής, Ιπποκράτη.
Δεν θα ήταν σημαντικό η ΕΕ να ενσωματώσει άμεσα τις υπηρεσίες υγείας, ξεκινώντας με τις διαδικασίες ελέγχου στα hot spots, με άμεση θεραπεία όπου αυτό είναι δυνατό;
Έτσι ώστε να μπορούσε να κάνει μια κοινή εκστρατεία για την εξάλειψη του HCV με μια εκστρατεία ώστε να βοηθήσει τους πρόσφυγες» είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών
Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να εξαλειφθεί το στίγμα από όλους τους ανθρώπους: «Το να σέβεσαι κάθε έναν από τα ανθρώπινα πλάσματα, σημαίνει ότι αφαιρείς το στίγμα. Είτε είναι ο ιός HIV, είτε ο HCV, είτε τα ναρκωτικά, πολύ συχνά διασκεδάζουμε με το να ρίχνουμε την ευθύνη στον ασθενή: «Αυτοί είναι το πρόβλημα». Οπως κάνουμε συχνά και με τους πρόσφυγες σήμερα. «Αυτοί είναι το πρόβλημα»». Υπενθύμισε ότι «η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών είναι επίσης κάτι που έχω υποστηρίξει στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής μου ζωής» και κάλεσε το ακροατήριό του να χρησιμοποιήσει ό, τι δυνάμεις έχει «τις φωνές σας, τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας, για να πάρουν το μήνυμα εκεί έξω και να κινητοποιηθούν».
Πρότεινε δε την δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την πλήρη εξάλειψη του ιού HCV όπως και την μακροπρόθεσμη αποταμίευση για το σύστημα υγείας και ακόμη αποδόσεις από ιδιώτες επενδυτές που θα μπορούσε εύκολα να χρηματοδοτηθεί μέσω αυτού του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με την ΕΤΕπ ή / και την ΕΤΑΑ.
Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα