Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

«Λαβράκι» από τα εξοπλιστικά έβγαλε ο έλεγχος στη λίστα Μπόργιανς


«ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ» 13.000 ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Θησαυρούς «γεννάει» όσο ερευνάται η λίστα Μπόργιανς, η οποία περιείχε τελικά δύο αρχεία καταθετών. Το ένα με υπόλοιπα μέχρι την 1/7/2006 και το άλλο με τα υπόλοιπα έως τις 30/11/2008.

Η έρευνα των Αρχών αποκάλυψε ότι πολλοί καταθέτες της UBS κάθε 2 ή 3 χρόνια άλλαζαν αριθμό λογαριασμού.Ο ενδελεχής έλεγχος της λίστας μέτρησε περίπου 13.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία τώρα βρίσκονται κάτω από το εισαγγελικό μικροσκόπιο. Μάλιστα, έπειτα από έρευνες δύο μηνών, αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι εκ των καταθετών της UBS είχαν λογαριασμούς και στη λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή στην ελβετική HSBC!
Δεύτερο εύρημα και διόλου αμελητέο είναι το γεγονός ότι κάποιοι μεγαλοκαταθέτες είχαν -ή έχουν- δύο και τρεις λογαριασμούς, κυρίως επιχειρηματίες ή εφοπλιστές. Αυτό που κάνει εντύπωση όμως είναι το γεγονός ότι πολλοί καταθέτες κάθε 2 ή 3 χρόνια άλλαζαν αριθμό λογαριασμού, πιθανότατα έπειτα από οδηγία της τράπεζας, όπως εκτιμάται.
Ηδη, οι οικονομικοί εισαγγελείς Τουλουπάκη, Τζούρας και Καλούδης έχουν σχηματίσει 230 δικογραφίες, όπου διαπίστωσαν, μετά και τον πρόχειρο έλεγχο των ελεγκτών του ΚΕΦΟΜΕΠ, ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων στην Ελλάδα και των καταθέσεων του εξωτερικού.
Διασταύρωση εμβασμάτων
Επειτα από δύο μήνες εντατικών ελέγχων, οι τρεις εισαγγελείς έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ταυτοποιήσει όλα τα μεγάλα υπόλοιπα της δεκαετίας 2005-2015, ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η διασταύρωση των εμβασμάτων που έκαναν φτερά για την Ελβετία τη δεκαετία 1995-2005.
Και αυτά εκτιμάται ότι θα είναι πολλά, καθώς, όπως λένε δικαστικοί κύκλοι, «πρόκειται για τη χρυσή
δεκαετία όπου κανείς δεν φοβόταν τον έλεγχο, γιατί απλώς τότε... δεν γίνονταν έλεγχοι»! Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι πολλοί από τους καταθέτες, κυρίως εταιρείες, φαίνεται ότι δικαιολογούν τα εμβάσματα, καθώς πρόκειται για επιχειρηματικές καταθέσεις. Δεν υποστηρίζουν το ίδιο, όμως, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως γιατρούς και δικηγόρους, αλλά και πρόσωπα από τη σόουμπιζ, τα οποία δήλωναν πολύ μικρότερα εισοδήματα στις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος της λίστας σκόνταψε και σε «γνωστά» για τις δικαστικές αρχές ονόματα, αφού ένας από τους καταθέτες έχει εμπλοκή με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Μάλιστα αρμόδια πηγή δήλωνε έκπληκτη για τον επίμαχο λογαριασμό, αφού συνήθως οι εμπλεκόμενοι στις δικογραφίες των εξοπλιστικών ασχολούνταν συνήθως με εξωχώριες εταιρείες επιχειρώντας να μη βρίσκονται εύκολα τα ίχνη τους.
Καλούνται ως ύποπτοι
Ολα τα παραπάνω πρόσωπα καλούνται πλέον από τις εισαγγελικές αρχές, με την ιδιότητα του υπόπτου και όχι του μάρτυρα, όπως έγινε με τους 20 πρώτους καταθέτες, και μάλιστα με ορατό τον κίνδυνο της δέσμευσης των τραπεζικών τους λογαριασμών, ακινήτων και θυρίδων στην Ελλάδα, εάν δεν δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Τα σημειώματα για την παροχή εξηγήσεων έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100 και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.
Λίστα χαρτοφυλακίων
Οι πρώτοι 100 πήραν κλήσεις για εξηγήσεις από τους εισαγγελείς
Το μεγάλο πάρτι εκατομμυρίων, σύμφωνα με εισαγγελική πηγή, δεν γινόταν στη λίστα Μπόργιανς αλλά στην περίφημη «λίστα χαρτοφυλακίων», την οποία είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής». Σε αυτήν οι καταθέσεις προκαλούν ίλιγγο, αφού ο μέσος όρος των εμβασμάτων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ! Οι καταθέτες και σε αυτήν τη λίστα φθάνουν τους 8.000, με τα ποσά στα χαρτοφυλάκιά τους να υπολογίζονται περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ.
Η λίστα αυτή πήρε το όνομά της από τα χαρτοφυλάκια των καταθετών σε ομόλογα, μετοχές ή άλλα προϊόντα που αγόραζαν μέσω ελληνικών τραπεζών σε ξένες τράπεζες, χωρίς να... χτυπάει συναγερμός στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι πιο πολλές κινήσεις εκτιμάται ότι έγιναν τις περιόδους των κρίσεων, όταν ο κίνδυνος του Grexit ήταν ορατός. Ηδη κάτοχοι τέτοιων χαρτοφυλακίων καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς βρίσκονται στη λίστα των πρώτων 100 κλήσεων για εξηγήσεις.
Αργεί η αυτοκαταγγελία
Ο κίνδυνος ωστόσο να πέσει στο κενό όλη η προσπάθεια των εισαγγελέων, εάν δεν περάσει σύντομα στη Βουλή ο νόμος για την αυτοκαταγγελία, είναι ορατός. Οπως εκτιμάται οι καταθέτες που έχουν φοροδιαφύγει δεν θα προτιμήσουν την οδό της συμπληρωματικής δήλωσης φόρου εισοδήματος -η οποία είναι πολύ «τσουχτερή»- αλλά την παροχή ενός κινήτρου για να παραδεχθούν ότι... υπέπεσαν στο αδίκημα της απόκρυψης εισοδήματος, όμως αφού «μετάνιωσαν» μπορούν να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση. Το σχέδιο νόμου εάν και έτοιμο δεν έχει πάρει ακόμη τον δρόμο για το Κοινοβούλιο, γεγονός που καθυστερεί την είσπραξη των όποιων εσόδων θα μπορούσαν να προσφέρουν στο Δημόσιο οι λίστες των φοροφυγάδων.
Πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στους ελέγχους των λιστών λέει με νόημα ότι και οι ίδιοι οι καταθέτες που γνωρίζουν ότι έχουν φοροδιαφύγει δεν θέλουν να πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή, δηλαδή στον πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο, γιατί οι διαφορές που θα προκύψουν θα είναι τεράστιες και θα αναγκαστούν να πληρώσουν δυσβάσταχτα πρόστιμα. Οι έλεγχοι όμως χρειάζονται «χέρια», δηλαδή ελεγκτές, και, όπως φαίνεται, τα αλλεπάλληλα αιτήματα για την πρόσληψή τους «σκοντάφτουν» τόσο στη γραφειοκρατία όσο και στην άρνηση της τρόικας για τοποθετήσεις στο Δημόσιο.
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα