Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Ηλιοαπολύμανση των χωραφιών της Τριφυλίας

Ηλιοαπολύμανση των χωραφιών της Τριφυλίας Γράφτηκε από τον  Kώστας Μπούρας
Την ηλιοφάνεια που είναι δωρεάν και... άφθονη στην περιοχή μας εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί της Τριφυλίας για να αντιμετωπίσουν παθογόνα και εδαφολογικές ασθένειες στα κτήματά τους, ειδικά όσοι καλλιεργούν φυλλώδη λαχανικά και πιο συγκεκριμένα άισμπεργκ.
Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εφαρμόζουν τη μέθοδο της ηλιοαπολύμανσης, η οποία έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Πρόκειται για μία μέθοδο οικονομική αλλά και φιλοπεριβαλλοντική καθώς χρησιμοποιεί τον ήλιο. Φέτος ειδικά εφαρμόζεται σε μεγαλύτερες εκτάσεις από ό,τι συνήθως και εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα κερδίζει συνεχώς έδαφος βάζοντας στην άκρη τα διάφορα χημικά.
Οπως μας εξήγησε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, η εφαρμογή της είναι απλή, καθώς απαιτείται μόνο ένα καλό όργωμα, καλή
άρδευση και σκέπασμα με πλαστικό για τουλάχιστον 20 μέρες. Από εκεί και πέρα ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες που διαμορφώνονται κάτω από το πλαστικό κάνουν όλη τη δουλειά.
Μάλιστα η μέθοδος αυτή που ευρέως φέτος εφαρμόζεται στην Τριφυλία θα παρουσιαστεί με δείγματα που έχουν ληφθεί από την περιοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτοπαθολογίας που θα γίνει το φθινόπωρο στην Κρήτη. Ηδη μάλιστα την περιοχή έχει επισκεφθεί ο ομότιμος καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ελευθέριος Τζάμος.
Μιλώντας γι' αυτήν τη μέθοδο ο κ. Παρασκευόπουλος μας είπε: «Η ηλιοαπολύμανση είναι μία φυσική μέθοδος, μία εξαιρετική μέθοδος, η οποία στην περιοχή μας εφαρμόστηκε φέτος σε ευρεία κλίμακα για την αντιμετώπιση των εδαφογενών ασθενειών. Η ηλιοαπολύμανση στην περιοχή της Τριφυλίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1986 σε υπαίθριες καλλιέργειες και στις επόμενες δεκαετίες, δεκαετία του '90, του 2000 και του 2010 εξαπλώθηκε στα θερμοκήπια κατά βάση, αλλά σιγά - σιγά είδαμε να περπατάει και στις υπαίθριες  καλλιέργειες είτε αυτές αφορούσαν το καρπούζι, τα υπαίθρια κηπευτικά, ακόμη και τα φυλλώδη λαχανικά.
Ομως τη φετινή χρονιά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι προτιμήθηκε αυτή η μέθοδος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές άισμπεργκ στην περιοχή μας, είτε αυτές αφορούν βακτήρια είτε αφορούν μύκητες. Μιας καλλιέργειας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας οικονομικά λόγω των εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και των εδαφολογικών χαρακτηριστικών των εδαφών. Διαπιστώσαμε ότι η επιλογή των παραγωγών που ήταν και με τη δική μας συνεργασία, για  εφαρμογή της ηλιοαπολύμανσης με ειδικά διαπερατά πλαστικά, τα οποία μειώνουν και το χρόνο της εφαρμογής σε 20 μέρες, αν και οι παραγωγοί κράτησαν τα πλαστικά αυτά περισσότερο από 2 μήνες, έκαναν εξαιρετική δουλειά όσον αφορά στην εφαρμογή τους.
Αυτό το οποίο όμως έχει ενδιαφέρον είναι ότι είναι μία μέθοδος φυσική όπως αναφέραμε, η οποία με την κάλυψη του εδάφους, αφού προηγουμένως οργώσουμε το έδαφος και το αρδεύσουμε για πολλή ώρα με 300 κυβικά νερό το στρέμμα, πετυχαίνει την αντιμετώπιση  των εδαφογενικών ασθενειών και των παθογόνων. Αυτό γίνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες που διαμορφώνονται στο έδαφος, όπου κάτω από πλαστικό προσεγγίζει τους 54 και 55 βαθμούς.
Σίγουρα είναι μια μέθοδος πολύ οικονομική και φιλική στο περιβάλλον, καθώς εδώ η ηλιοφάνεια είναι πάρα πολύ μεγάλη και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ με τα ειδικά πλαστικά που υπάρχουν μπορεί να εφαρμοστεί και στα θερμοκήπια. Φέτος ήταν μια χρονιά έκπληξη καθώς έχει εφαρμοστεί σε περίπου 250 στρέμματα, που αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτά γίνεται διπλή καλλιέργεια μιλάμε για 500 στρέμματα καλλιεργειών. Δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος καλλιεργήσιμων εκτάσεων άισμπεργκ έχει γίνει ηλιοαπολύμανση. Σημαντικότερο από όλα είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης των χημικών και η προστασία της ωφέλιμης πανίδας στο έδαφος. Διατηρούνται έτσι μικροοργανισμοί που δρουν ωφέλιμα για την αντιμετώπιση παθογόνων».
Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου οφείλεται στην εμπιστοσύνη που έχουν δείξει οι παραγωγοί σε αυτήν και στην καλή συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Και εξέφρασε την πίστη ότι αυτή η τεχνική θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο, τόσο στα θερμοκήπια όσο και σε άλλες καλλιέργειες, πετυχαίνοντας φιλοπεριβαλλοντική γεωργία και μείωση του κόστους λόγω της μείωσης των εισροών και παραγωγής ποιοτικότερων προϊόντων.
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα