Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Παρέμβαση Κόλλια κατά Κατσίβελα για τα αστυνομικά τμήματα

Ηχηρή παρέμβαση του πρώην δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, με δήλωσή του για την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων, στην οποία, μάλιστα, εξαπολύει και βολές κατά του νυν δημάρχου, Παναγιώτη Κατσίβελα, προκάλεσε το περιεχόμενο της επιστολής του τελευταίου στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Φιλιατρά.
Ο κ. Κόλλιας «απαντά» σημείο προς σημείο στην επιστολή, διατυπώνοντας ιδιαιτέρως αιχμηρές και ουσιαστικές παρατηρήσεις.
Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής του δημάρχου Τριφυλίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τους λοιπούς αρμόδιους παράγοντες (όπως αυτή εμφανίστηκε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης), μετά, μάλιστα, το συλλαλητήριο που έγινε στην πλατεία των Φιλιατρών την Τετάρτη 24 Αυγούστου, που μοναδικό αίτημα είχε τη μη κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων των Φιλιατρών και του Κοπανακίου και επειδή προφανώς η επιστολή αυτή υποκαθιστά το ψήφισμα της συγκέντρωσης που δεν εκδόθηκε, θα ήθελα ως ένας εκ των διαδηλωτών να διατυπώσω μερικές παρατηρήσεις. Πρώτον, το θέμα δεν είναι “οι κοινωνικές εκρήξεις - αντιδράσεις για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην Ελληνική Αστυνομία”. Το θέμα είναι αυτή καθαυτή “η μεταρρύθμιση”. Το θέμα, δηλαδή, είναι η κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων και αυτό πυροδοτεί τις αντιδράσεις. Και ό,τι επιδιώκουν οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι να αναδεικνύουν και να αντιπαλεύουν τις δυσμενείς για τους πολίτες επιπτώσεις.
Δεύτερον, η δήλωση ότι η Δημοτική Αρχή δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του υπουργείου (δεν αμφισβητεί δηλαδή τη συρρίκνωση των δομών και της δύναμης της ασφάλειας του πολίτη, γιατί αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της νέας ρύθμισης) δεν ακυρώνει την περί του αντιθέτου εκτίμηση της κοινωνίας του Δήμου μας, όπως αυτή ήδη παντοιοτρόπως έχει εκφραστεί και όπως εκφράστηκε και στα Φιλιατρά.
Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι ο δήμαρχος υπαινίσσεται πως. αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις των πολιτών. η Δημοτική Αρχή θα σιωπούσε είτε θα χειροκροτούσε ακόμη τις προθέσεις του υπουργείου. Εν πάση περιπτώσει, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι πολίτες δεν κατανοούν τις καλές προθέσεις του υπουργείου και αντιδρούν αβάσιμα και σπασμωδικά.
Αντιδρούν οι πολίτες, γιατί πραγματικά διακυβεύεται η ίδια τους η ασφάλεια. Αυτή είναι η ουσία, με βάση αυτή αξιολογούνται και οι πρακτικές και οι προθέσεις και, βέβαια, με τα βάσιμα και ισχυρά επιχειρήματα (όπως είναι λ.χ. τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά δεδομένα, η σύνθεση του πληθυσμού και άλλα), που από όλους τους ομιλητές και το δήμαρχο αναπτύχθηκαν στη συγκέντρωση, αλλά που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο της επιστολής, η οποία, μάλλον, αφοριστικά εκφράζεται. Αντιδρούν οι πολίτες, γιατί πραγματικά διακυβεύεται η ίδια τους η ασφάλεια!
Τρίτον, η Δημοτική Αρχή – αναφέρεται στην επιστολή – μεταφέρει στους αρμόδιους τις αγωνίες των κατοίκων. Προφανώς, δεν το κάνει απλά γιατί σέβεται τις αποφάσεις, αλλά και γιατί τις συμμερίζεται κιόλας. Γιατί η αγωνία των πολιτών για την ασφάλειά τους δεν είναι δική της αρμοδιότητα, δική της αγωνία όμως πρέπει να είναι και μάλιστα να εκφράζεται αγωνιστικά και διεκδικητικά όχι μόνο διεκπεραιωτικά!
Τέταρτον, η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, στο μέρος τουλάχιστον που αφορά στα αστυνομικά τμήματα του Δήμου μας, δεν εκφράζεται ως πρόταση, αλλά ως απαίτηση. Και όχι βέβαια για να ενημερωθούν, να πειστούν και να προετοιμαστούν οι πολίτες προκειμένου να δεχτούν τις μεταβολές, να δεχθούν δηλαδή την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων. Μα, στο συλλαλητήριο των Φιλιατρών δε διαδηλώσαμε για να έρθουν οι αρμόδιοι να μας πείσουν! Διαδηλώσαμε για να πείσουμε εμείς τους αρμόδιους παράγοντες, έστω την ύστατη αλλά κρίσιμη ώρα, να αποσύρουν την κοινωνικά ανερμάτιστη και ζημιογόνα απόφασή τους. Ένα όχι στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων ήταν το δια ταύτα του ψηφίσματος της συγκέντρωσης, το οποίο δεν γράφτηκε μεν, αλλά εκφράστηκε ομόφωνα και καθαρά. Γι’ αυτό και με καθαρό λόγο πρέπει να μεταφερθεί, για να έχει κάποια πιθανότητα να εισακουστεί.
Αυτά, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να μην παραμένουν σκιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα