Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γρ. Χαλιακόπουλου: «Το ανάθεμα - Η Νάντια της Γιόλακας»

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γρ. Χαλιακόπουλου: «Το ανάθεμα - Η Νάντια της Γιόλακας»

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ OnlineShare
Το νέο βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου  «Το ανάθεμα - Η Νάντια της Γιόλακας» θα παρουσιαστεί αύριο στις  στις 9:15 μ.μ. στο Αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών. Θα προλογίσει και θα συντονίσει η φιλόλογος Ματίνα Μιχαλακοπούλου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Νταίζη Σεμπεκοπούλου και Πέτρος Αποστολόπουλος. 
Η υπόθεση εκτυλίσσεται ως εξής: «Μια κατάρα έχει πέσει πάνω στην πόλη της Βαλεριάνας. Αρχικά κουφαίνονται οι ηλικιωμένες γυναίκες και ακολούθως τυφλώνονται τα νέα κορίτσια. Είναι η τιμωρία για τα σοβαρά σφάλματα, τις προδοσίες και τις ανομίες των κατοίκων αυτής της πόλης. Και όμως, υπάρχει λύση για την πολυπόθητη κάθαρση: η δημόσια εξομολόγηση όλων των πολιτών στην κεντρική πλατεία. Ο πάτερ Ιερεμίας ανακρίνει τον καθένα αμαρτωλό ξεχωριστά, ενώ η υπόθεση παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Ο
διασυρμός είναι μεγάλος. Η Μπία, μια πρώην κωφάλαλη, αναλαμβάνει ως νέος Χριστός να βγάλει από το αδιέξοδο τους συμπολίτες της. Με δική της πρωτοβουλία χρεώνεται τις αμαρτίες και τα κρίματα όλων. Υπάρχει, όμως, ένα καλά κρυμμένο μυστικό που ανατρέπει όλα τα δεδομένα και αναστατώνει το πλήθος που επί μήνες βιώνει στην πλατεία τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευσή του. Και αυτό το γνωρίζει μόνο η Νάντια της Γιόλακας...
Συνομιλώντας με το συγγραφέα του βιβλίου Γρηγόρη Χαλιακόπουλο,  για την φανταστική πόλη Βαλεριάνα, που την επέλεξε, ως τον τόπο όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο του, μας είπε τα εξής:
«Η Βαλεριάνα είναι μια φανταστική πόλη που την τοποθετώ στην περιοχή της Τριφυλίας, απλά γιατί είναι η πατρίδα μου και γνωρίζω την τοπογεωγραφία της. Ο καθένας όμως μπορεί να την θεωρήσει και ως την δική του πόλη τη δική του πατρίδα. Τώρα αν κάποιος θιχτεί ή ενοχληθεί από τα συμβάντα της ιστορίας που διηγούμαι, γι’ αυτό δεν μπορεί να ευθύνομαι εγώ, αλλά η μύγα που τσιμπά τον όποιο μυγιασμένο.  Η δική μου προσπάθεια είχε και έχει στόχο και σκοπό να φέρει γέλιο, χαλάρωση  αλλά και συνάμα προβληματισμό. Ένεκα της κρίσης, πιστεύω ότι ο σαρκασμός και ο αυτοσαρκασμός,  μαζί με την ταυτόχρονη πρόσμιξη ιστορικών στοιχείων, ώστε να υπάρχει το ενδιαφέρον του αναγνώστη να βρει εκτός της σάτιρας και κάποιες ιστορικές αλήθειες, ενισχύουν την ανάγκη για μια ανάγνωση δίχως κατευθυντήριες γραμμές και διδαχές, Ο καθένας μας είναι αρκετά ώριμος για να γνωρίζει, πώς άλλο είναι η μυθιστορηματική ψυχαγωγία και άλλο η διδαχή και ο κηνσορισμός. Ως εκ τούτου το μόνο που φιλοδοξώ, είναι εκτός του γέλιου που μπορεί να επιφέρουν οι ιστορίες που περιγράφω, ο ίδιος ο αναγνώστης να χρησιμοποιήσει την κάθε φράση που επιθυμεί ή πιστεύει ότι τον ιντριγκάρει,  ως κλειδί για να υποδαυλίσει κρυμμένα ή «ταπεινωμένα» ερεθίσματα. Με αυτή την πρόθεση θίγω ζητήματα, πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά, θρησκειολογικά, οικογενειακά, φιλοσοφικά, των οποίων η αφορμή δίνεται απ’ την δαιμονοποίηση του έρωτα και την επίφαση μιας κοινωνίας να ορίζει ως ορθό λόγο, εκείνο που την απενοχοποιεί. Κι επειδή ως συνήθως, ο απέναντι, αποτελεί τον πλέον βολικό αποδιοπομπαίο τράγο, εύκολα σπάμε τον καθρέφτη που απεικονίζει το είδωλό μας για να στήσουμε στον τοίχο τον οιονδήποτε διαφορετικό. Βέβαια στο τέλος η υπόθεση καταλήγει σε τραγωδία, καθότι η Ύβρις, αποτελεί αμάρτημα, η δε αλαζονεία τιμωρείται πάντοτε και παντού, ασχέτως αν κάποιοι θεωρούν πως μπορεί να την αποφύγουν. Η Νέμεσις ίσως να αργεί να αναλάβει δράση, αλλά δεν ξεχνά ποτέ».
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, μετά την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του στα Φιλιατρά, θα συνεχίσει να επισκέπτεται και άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα, με σκοπό να έρθει σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό, έτσι ώστε να το «μυήσει» στην  φανταστική πόλη της Βαλεριάνας και να αποκαλύψει τα μυστικά και τα τερτίπια των ηρώων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα