Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Αλλεπάλληλοι βανδαλισμοί σε φωλιές θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Με αφορμή το ερευνητικό πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, πάνω από 100 εθελοντές από όλον τον κόσμο βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον Κυπαρισσιακό κόλπο για να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες. Δυστυχώς , έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα άκρως θλιβερό και ανησυχητικό φαινόμενο. Καθημερινά εντοπίζονται επαναλαμβανόμενοι βανδαλισμοί που πραγματοποιούνται σε φωλιές του προστατευόμενου είδους.
Οι παρεμβάσεις αυτές ξεκίνησαν τέλη Μαΐου στο χωριό Καλό Νερό (ορισμένοι μάλιστα βανδαλισμοί έχουν γίνει σε φωλιές που βρίσκονται μέσα στον χώρο των ξαπλωστρών) και από τα τέλη Ιουλίου έχουν επεκταθεί βορειότερα στις περιοχές Βουνάκι και Αγιαννάκη. Ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα από τις 30 Μαΐου έως και τις 12 Αυγούστου 2016 έχουν λάβει χώρα βανδαλισμοί τουλάχιστον 150 φωλιών. Στα περισσότερα από τα περιστατικά βανδαλισμού έχουμε ολική αφαίρεση της προστατευτικής σήμανσης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε τοποθέτηση καλαμιού πάνω από την φωλιά με αποτέλεσμα την καταστροφή ορισμένων αυγών στο πάνω μέρος του αυγοθαλάμου.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως στην πλειοψηφία των φωλιών επανατοποθετήθηκε η προστατευτική σήμανση και εν συνεχεία ακολούθησαν αλλεπάλληλοι βανδαλισμοί. Οι επεμβάσεις σε φωλιές είδους που προστατεύεται τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την εθνική νομοθεσία συνιστούν απαράδεκτες ενέργειες εκ προθέσεως παρενόχλησης του είδους. Πέρα όμως από την νομική πλευρά των πραγμάτων, τα συγκεκριμένα γεγονότα αποτελούν μία εικόνα  που αποτελεί δυσφήμηση για ολόκληρη την περιοχή του Κυπαρισσιακού.
Δεδομένου οι εθελοντές έχουν έρθει στον τόπο αυτό από κάθε γωνιά της γης για να προστατέψουν το ιδιαίτερο περιβάλλον και το προστατευόμενο αυτό είδος, είναι τουλάχιστον ανήθικο να αντιμετωπίζουν κάθε μέρα εχθρικές συμπεριφορές και γέλωτες από μια μικρή μερίδα  ντόπιων , η οποία με τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες δυσφημίζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προσπάθειά τους να  προστατέψουν και πάλι  τις φωλιές προσελκύουν τεράστιο αριθμό παραθεριστών, ξένων και Ελλήνων, οι οποίοι ενημερώνονται  σχετικά με αυτές τις ενέργειες. Είναι γεγονός ,δε,  ότι κάποιοι από αυτούς βοηθούν εμπράκτως τους εθελοντές στις δράσεις τους , καθώς και εξαγριώνονται με τη συμπεριφορά αυτή, που καθιστά το έργο των εθελοντών πολύ δύσκολο, καθώς και θέτει σε κίνδυνο τις φωλιές. Στη συγκεκριμένη, δε, περίοδο που διανύουμε βγαίνουν καθημερινά χελωνάκια από τις   απροστάτευτες φωλιές.
Λόγω της έλλειψης προστασίας και του έντονου φωτισμού στο πίσω μέρος της παραλίας εντοπίζονται χελωνάκια τα οποία περιπλανιούνται για ώρες στην παραλία και τελικά καταλήγουν στο δρόμο όπου και καταπατούνται από αυτοκίνητα. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι γι’ αυτό το φαινόμενο να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας.
Η παρουσία τέτοιων φαινόμενων αποτελεί ένα εξαιρετικά θλιβερό γεγονός που θα πρέπει με την βοήθεια όλων μας να εξαλειφθεί!
Πληροφορίες: Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα