Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Αναδείχθηκε ο «θαμμένος» θησαυρός προηγούμενων δεκαετιών της πόλης των Φιλιατρών

Σημαντική, αξιόλογη και αξιέπαινη είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε και υλοποίησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, για την ανάδειξη του εγκαταλελειμμένου και «θαμμένου» - σε χορτάρια και χώματα - θησαυρού της πόλης από οχήματα και μηχανήματα του Δήμου προηγούμενων δεκαετιών! Δίπλα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το κτήριο του πρώην Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών, επί χρόνια ήταν παρατημένα, σκουριασμένα, κατεστραμμένα και «θαμμένα», σε βουνά από χορτάρια και χώματα, οχήματα και μηχανήματα του Δήμου Φιλιατρών παλαιότερων εποχών, τα οποία ωστόσο είναι συνυφασμένα με την πορεία της πόλης και του Δήμου στο χρόνο.
Ο ατμοκίνητος οδοστρωτήρας ή αλλιώς το κύλινδρο, όπως το έλεγαν, το πυροσβεστικό όχημα, το τρακτέρ και το φορτηγό, που προσέφεραν στην πόλη και τους κατοίκους της, ήταν ρημαγμένα. Οχήματα και μηχανήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τα Φιλιατρά. Η εικόνα που παρουσίαζε ο χώρος ήταν θλιβερή και πονούσε η ψυχή κάθε Φιλιατρινού, βλέποντας την εγκατάλειψή τους, που συνάμα ήταν και εγκατάλειψη της ίδιας της ιστορίας της πόλης, η οποία σε κάθε έκφανσή της έπρεπε και πρέπει να παραμένει ζωντανή!
Παράλληλα, δε, στο χώρο εκείνο υπήρχε πάντα ο κίνδυνος πρόσκλησης πυρκαγιάς από τα βουνά με χορτάρια, όπως επίσης, εν πολλοίς, το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε και εστία μόλυνσης της περιοχής.
Χάρη στην πρωτοβουλία του κ. Καναλουπίτη, προσωπικό του Δήμου Τριφυλίας από τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών καθάρισε το χώρο, απομακρύνθηκαν τα χορτάρια, τα χώματα και σκουπίδια και τα οχήματα και μηχανήματα, με τις φθορές του χρόνου και της εγκατάλειψης, «βγήκαν» στο φως! Όμως, όσες κι αν είναι οι φθορές, πολύ περισσότερες είναι οι θύμησες των μεγαλύτερων σε ηλικία Φιλιατρινών, αλλά και οι γνώσεις που θ’ αποκτήσουν οι νεότερες γενιές!
Σε σχετική ανάρτησή του στο προφίλ του στο facebook ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, με 100 φωτογραφίες, παρουσιάζει πώς ήταν ο χώρος, τα οχήματα και μηχανήματα και όλες τις εργασίες καθαρισμού και ανάδειξής τους, ενώ σημειώνει πως στη συνέχεια θα βαφτούν: «Ο ατμοκίνητος οδοστρωτήρας (το κύλινδρο) που αργότερα έγινε πετρελαιοκίνητος, η πυροσβεστική, το τρακτέρ και το φορτηγό, αρκετές δεκαετίες πριν έδιναν ζωή, ασφάλεια και εκτελούσαν σημαντικές εργασίες στην πόλη μας. Σήμερα τα βρήκαμε εγκαταλελειμμένα, ξεχασμένα και “θαμμένα” από αγκάθια και χώματα απέναντι από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας. Ο Δήμος Τριφυλίας μαζί με τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών πήρε την απόφαση αυτά τα σπάνια και ιστορικά συλλεκτικά κομμάτια να τα “ξεθάψει”, να τα καθαρίσει σε πρώτη φάση και αργότερα να τα βάψει, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και για να τα γνωρίσουν οι νεότεροι. Συγχαρητήρια στο εργατικό προσωπικό του Δήμου μας, που με φιλότιμο και εργατικότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφεραν αυτό το αποτέλεσμα που θα δείτε στις φωτογραφίες βήμα βήμα, όπως έγιναν από την αρχή μέχρι το τέλος».


Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα