Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Αλχημείες με επιπλέον χρηματοδότηση για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία

Έδωσαν επιπλέον 370.000 ευρώ αλλά μετακίνησαν 70.000 από την Τριφυλία
Επιπλέον 300.000 ευρώ ενέκρινε χθες με τροποποιητική απόφασή του το υπουργείο Εσωτερικών για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία, μετακινώντας και 70.000 ευρώ από τη χρηματοδότηση της Τριφυλίας στην αρμόδια Διεύθυνση Μεσσηνίας!
Μπορεί, λοιπόν, με την πρώτη ματιά να φαίνεται ότι με τη χθεσινή απόφαση η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας λαμβάνει επιπλέον 440.000 ευρώ, όμως από την ανάλογη Διεύθυνση Τριφυλίας μειώνεται το αρχικό ποσό κατά 70.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό μπορεί να βοηθά λίγο το μεγάλο πρόβλημα με την καταπολέμηση της δακοπροσβολής, ωστόσο ακόμα υπολείπεται των πραγματικών αναγκών του νομού.
Πάντως, οι διαδικασίες των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας προχωρούν με μικρή καθυστέρηση από τις δύο αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα κατά πόσο θα τους επηρεάσουν αυτές οι αυξομειώσεις στους δύο προϋπολογισμούς.

Νέα χρηματοδότηση
Η αρχική κατανομή των πιστώσεων για τη δακοκτονία από το υπουργείο Εσωτερικών το Φεβρουάριο ήταν δυσανάλογη σε βάρος της ελαιοπαραγωγής της Μεσσηνίας. Αν και κατέχει το 25% της ελληνικής παραγωγής, από την κατανομή του υπουργείου ελάμβανε μόλις το 8,93% του συνόλου των χρημάτων για τη δακοκτονία.
Σε σύνολο χώρας από το υπουργείο Εσωτερικών αρχικά διατέθηκαν για τη δακοκτονία 18.582.941 ευρώ. Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας είχε διατεθεί 1.200.000 ευρώ και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας 460.000 ευρώ. Συνολικά για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία έχει διατεθεί το ποσό του 1.660.000 ευρώ.
Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου το ποσό που διατέθηκε ήταν 3.775.000 ευρώ.
Με τη χθεσινή τροποποιητική απόφαση του υπουργείου συνολικά στην Περιφέρεια το ποσό αυξάνεται σε 4.145.000 ευρώ και το επιπλέον ποσό κατευθύνεται στη Μεσσηνία.
Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας το ποσό του 1.200.000 ευρώ γίνεται πλέον 1.640.000 ευρώ, αλλά της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας από 460.000 ευρώ γίνεται 390.000 ευρώ.

Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί

Οι δύο διαγωνισμοί, όπως προαναφέραμε, βρίσκονται σε εξέλιξη για τη Μεσσηνία και εκτιμάται ότι μέσα στον Ιούνιο, αν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, θα τοποθετηθούν οι δακοπαγίδες και στο τέλος του Ιουνίου στόχος είναι να γίνει ο πρώτος ψεκασμός.
Πάντως, υπάρχουν οι πρώιμες περιοχές, όπου ο ψεκασμός πρέπει να γίνει σχετικά νωρίς και οι περιοχές που είναι πιο όψιμες, όπου υπάρχει κλιμάκωση εφαρμογής του πρώτου ψεκασμού.
Αυτό που εύχονται πλέον όλοι είναι η φετινή να μην είναι τόσο δύσκολη χρονιά, όσο η περσινή, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Για να γίνει αντιληπτό, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από το 2002, οι γόνιμες προσβολές ελαιοκάρπου κυμαίνονταν μεταξύ της κλίμακας 2-2,5% και αρκετά χρόνια κάτω από το 1%. Πέρυσι το ποσοστό αυτό άγγιξε το 9% για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες.
Χθες το απόγευμα, με κοινή τους ανακοίνωση, γνωστοποίησαν τη νέα χρηματοδότηση οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

 
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα