Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Τι αλλάζει στον υπολογισμό των πλασματικών ετών ασφάλισης


Αποτέλεσμα εικόνας για Τι αλλάζει στον υπολογισμό των πλασματικών ετών ασφάλισης
Τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των πλασματικών ετών, που θεσμοθετήθηκαν εδώ και ένα έτος με το νέο Ασφαλιστικό, θα συμπεριλάβει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Εφεξής η εξαγορά των πλασματικών ετών θα είναι ακριβότερη για όσους μισθωτούς τους ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υψηλές αποδοχές. 
Αντίθετα, διατηρείται στα ίδια επίπεδα για όσους δεν έχουν μισθό μεγαλύτερο από 850 ευρώ το μήνα, αλλά και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. 
Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:
 *Από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 δηλαδή από 13 Μαΐου 2016 και μετά οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα καταβάλλουν το 20% του τελευταίου μικτού μισθού τους, για την εξαγορά πλασματικών ετών. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το σύνολο της εισφοράς του
εργοδότη και του εργαζόμενου για την κύρια σύνταξη. 
* Από 1.1.17 και μετά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν το 10% του μισθού τους κατά το μήνα που υπέβαλλαν αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Το ποσοστό αυτό αφορά την εισφορά τους 6,67% αλλά και του δημοσίου που για το 2017 είναι 3,33%.
*Από 1.1.17 και μετά η εξαγορά πλασματικών ετών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα προκύπτει σε σχέση με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν. 
Υπενθυμίζεται ότι στο Δημόσιο μπορεί να γίνει εξαγορά έως και 12 πλασματικών ετών ασφάλισης, ενώ έως 7 έτη μπορούν να εξαγοραστούν στον ιδιωτικό τομέα. 
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης χωρίς εξαγορά, αξιοποιείται μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
 Αν αντίθετα, η αναγνώριση γίνει με εξαγορά τότε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνυπολογίζεται και στην εθνική σύνταξη. 
Στην εγκύκλιο θα ορίζεται επίσης ότι πλασματικοί χρόνοι που εξαγοράστηκαν στο παρελθόν θα συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό της σύνταξης μόνο εάν η εξαγορά έγινε μετά το 2002.

Αγγελόπουλος Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα