Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Τέσσερις ατάκες του Κ. Μητσοτάκη που έμειναν στην ιστορία


Τα λόγια χάνονται - ξεχνιούνται αλλά όχι πάντα. Τα "αποφθέγματα" του συζητήθηκαν όσο λίγων άλλων και κάποια εξ αυτών συνοδεύουν μέχρι σήμερα την πολιτική ιστορία του τόπου.
tesseris-atakes-tou-k-mitsotaki-pou-emeinan-stin-istoriaΑρχής γενομένης από το "γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;" Δεν είναι ακριβώς ατάκα, αλλά περισσότερο μία φράση την οποία ο πολιτικός της δεξιάς παράταξης χρησιμοποιούσε συχνά. Έγινε σατιρική φράση και χιλιοειπωμένη στα χείλη των Ελλήνων πολιτών.
1) Ανφέρ
Ήταν το 1988 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκέπτονταν το Λονδίνο. Έδωσε συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της βασιλείας και του δημοψηφίσματος για τη βασλιευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ είχε απαντήσει:
«Ασχέτως αν αυτός είναι αντιβασιλικός, θεωρεί «ανφέρ» (δηλαδή άδικο ή πολιτικώς ανήθικο) τον
τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα». Η απάντηση προκάλεσε σάλο, πολλά ΜΜΕ τον επέκριναν σφόδρα και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία να του επιτεθεί. Αρκετοί είχαν συνδέσει την επίσκεψη του στη βρετανική πρωτεύουσα και τα όσα είπε με φιλοβασιλικούς κύκλους στο Λονδίνο και την προσπάθεια άγρας ψήφων.
2) Διαπλεκόμενα συμφέροντα
Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που εισήγαγε στην πολιτική τον όρο “διαπλοκή”. Το 1993 είχε υποστηρίξει ότι «διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα» είχαν συνωμοτήσει εναντίον του, με όργανο τον Αντώνη Σαμαρά που αποχώρησε από τη ΝΔ και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη. Έτσι, θεωρούσε ο Μητσοτάκης πως είχε ανοίξει ο δρόμος για την πτώση της κυβέρνησης του με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.
3) Σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει
Ακόμα μία φράση που δημιούργησε αντιπαραθέσεις και ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε όλη του τη διαδρομή, μετά το 1993. Αφορούσε στο ζήτημα των Σκοπίων, καθώς το 1991 η μέχρι τότε "ομόσπονδη Δημοκρατίας της Μακεδονίας" διεκδικούσε την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ενώ το θέμα το χειρίζονταν ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών, αυτός απομακρύνεται από το πόστο του και τον Απρίλιο του 1992 αναλαμβάνει ο ίδιος ο Μητσοτάκης το υπουργείο Εξωτερικών.
Το 1993 αποτυπώνεται η θέση του, μετά τη δήλωσή του, ότι το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.
4) Δεν κάνει το παιδί γι' αυτή τη δουλειά
Για την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είχε σχολιάσει το γεγονός απλά και χωρίς πολλά - πολλά.
«Δεν κάνει γι' αυτή τη δουλειά το παιδί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα