Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Τρεις απλές επιλογές μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου μαστού


Τρεις απλές επιλογές μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου μαστού

Τρεις παράγοντες που συντελούν συνολικά σε καλή υγεία είναι επίσης ικανοί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων από 119 ήδη δημοσιευμένες μελέτες.
Η μελέτη που έγινε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική άσκηση, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και ο περιορισμός του αλκοόλ μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Κι ενώ η τακτική γυμναστική σχετιζόταν με μικρές μειώσεις του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος αυξανόταν όταν οι γυναίκες έπιναν τακτικά, ακόμα και ένα ποτηράκι, αλκοόλ, ενώ τα περιττά κιλά αύξαναν τις πιθανότητες νόσησης ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
«Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πράγματα για να μειώσουν την πιθανότητα εκδήλωσης της ασθένειας. Οι επιλογές που κάνουμε ως προς τον τρόπο ζωής είναι σαν τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου. Δεν εγγυάται ότι θα αποφύγουμε τον τραυματισμό σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, αλλά σίγουρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο», εξηγεί η Δρ Ανν Μακ Τιερναν, μια εκ των συγγραφέων της ανασκόπησης.
Και προσθέτει πως ορισμένοι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να τροποποιηθούν, όπως η μεγάλη ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
«Αλλά ο τρόπος ζωής σίγουρα κάνει μεγάλη διαφορά. Γνωρίζουμε ότι πάνω από το 50% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με τις κατάλληλες επιλογές. Έτσι, αν μια γυναίκα πάρει τα μέτρα της για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μειώνει παράλληλα τον κίνδυνο και άλλων παθήσεων, όπως του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιακής νόσου. Και φυσικά δεν εννοούμε να τρέχει κανείς σαν μαραθωνοδρόμος ή να είναι αδύνατος σας μοντέλο», σχολιάζει η Δρ Πολα Κλέιν, ογκολόγος στο Νοσοκομείο «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης.
Εξάλλου η ανασκόπηση των στοιχείων έδειξε ότι οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν μετρίως σωματικά δραστήριες έτειναν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού.
Συνολικά, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα καθημερινής δραστηριοποίησης (γυμναστική, όπως 30 λεπτά έντονο περπάτημα, οικιακές εργασίες, κηπουρική κ.α.) ήταν 13% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.
Σε ότι αφορά τον καρκίνο του μαστού πριν την εμμηνόπαυση, μόνο η έντονη σωματική άσκηση σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο. Οι γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο προ-εμμηνοπαυσιακού καρκίνου έναντι αυτών που ήταν λιγότερο ενεργές. Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που εμπλέκονταν σε έντονη σωματική άσκηση ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειωνόταν κατά 10%.
Οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Για κάθε πέντε μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 12%.
Σε ότι αφορά το αλκοόλ η ανασκόπηση έδειξε ότι ακόμα και η μετριοπαθής κατανάλωση σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Η κατανάλωση ποσότητας ίσης με ένα μικρό ποτήρι κρασί καθημερινά αύξανε κατά 5-9% την πιθανότητα καρκίνου του μαστού.
Ωστόσο η Δρ Κλέιν σπεύδει να διευκρινίσει ότι «αν είσαι αδύνατη, γυμνάζεσαι και δεν καπνίζει, τότε ένα μικρό ποτηράκι αλκοόλ δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Αλλά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού τότε υπάρχει πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα