Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Κάθειρξη 7 ετών για τη ληστεία στην Εμπορική Φιλιατρών

Ένοχος για τη ληστεία στην τότε Εμπορική Τράπεζα στα Φιλιατρά που είχε γίνει το 2012, με τον έναν από τους δύο δράστες μάλιστα να πυροβολεί κατά λάθος εντός, κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας 48χρονος, ο οποίος σχεδόν δήλωσε στο δικαστήριο επαγγελματίας ληστής.
Όπως είπε και ο ίδιος, έχει κατηγορηθεί για τις ληστείες στο Mall και το Ιασώ, αλλά και σε ΕΛΤΑ και καταστήματα, ενώ απέδωσε τις πράξεις τους στη χρήση ναρκωτικών και στην ανάγκη του να εξασφαλίζει χρήματα για να αγοράζει τις ποσότητες που χρειάζεται.
Για τη συγκεκριμένη ληστεία, υποστήριξε χθες στο δικαστήριο ότι δεν ήταν ένας από τους δύο δράστες που μπήκαν στην Εμπορική Φιλιατρών, αλλά είχε περιφερειακή δράση, περιμένοντας τους δύο συνεργούς (ένα Ρωσοπόντιο και έναν Έλληνα που δεν έχει κατονομάσει) στο αμάξι με το οποίο διέφυγαν.
Ωστόσο, η δικογραφία που έχει σχηματισθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνει ως αυτούς που έκαναν τη ληστεία το συγκεκριμένο κατηγορούμενο και έναν Αλβανό. Αποτύπωμα του συγκεκριμένου κατηγορουμένου είχε βρεθεί στις μεμβράνες που είχαν

τοποθετηθεί στο κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία.
Ληστεία
Οι υπάλληλοι και ο τότε διευθυντής κατέθεσαν ότι τότε η τράπεζα δεν είχε διπλές πόρτες ασφαλείας, αλλά μονή. Τα δύο άτομα μπήκαν και κατευθύνθηκαν προς το ταμείο, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και με τον έναν να κρατάει όπλο. Ο ένας πήγε προς το χρηματοκιβώτιο και ο άλλος στο ταμείο. Φώναξαν ληστεία και ζήτησαν τα χρήματα. Μάλιστα, περιέγραψαν ότι κάποια στιγμή αυτός που κρατούσε το όπλο πήγε να το ακουμπήσει στον πάγκο και κατά λάθος πατήθηκε η σκανδάλη, με αποτέλεσμα το όπλο να εκπυρσοκροτήσει και η σφαίρα να καρφωθεί στο απέναντι έπιπλο, ευτυχώς χωρίς να τραυματισθεί κάποιος. Δηλώσαν με βεβαιότητα ότι ο πυροβολισμός έγινε κατά λάθος, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος ο ληστής τρομοκρατήθηκε.
Οι ληστές πήραν μαζί τους κάτι λιγότερο από 4.000 ευρώ και διέφυγαν με αυτοκίνητο που ήταν έξω από την τράπεζα. Όπως κατέθεσε αστυνομικός, το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο σε παράδρομο και σε αυτό βρέθηκε το αποτύπωμα του 48χρονου. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί τις προηγούμενες ημέρες από την Αιθαία.
Απολογία
Στην απολογία του ο 48χρονος είπε εξ αρχής πως ό,τι έχει κάνει στη ζωή του το έχει παραδεχτεί και αναφέρθηκε στις ληστείες σε Ιασώ, ΕΛΤΑ και Mall.
Για εκείνη την περίοδο, είπε ότι ήρθε Καλαμάτα με έναν Έλληνα για να πάρει ναρκωτικά, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να αγοράσουν και μαζί με ένα Ρωσοπόντιο είπαν να κάνουν ληστεία.
Γύριζαν, όπως ανέφερε, με το αυτοκίνητο του Έλληνα σε τράπεζες της Τριφυλίας, αλλά όλες είχαν πόρτες ασφαλείας, ενώ η μόνη που δεν είχε ήταν η Εμπορική στα Φιλιατρά. Για να κάνουν τη ληστεία οι άλλοι δύο έκλεψαν αυτοκίνητο από την Αιθαία. Ο ίδιος, όπως είπε, δεν ήθελε να συμμετάσχει, γιατί είχε κακό προαίσθημα και αρνήθηκε ότι ήταν ένας από τους δύο ληστές. Παραδέχθηκε ότι αυτός κόλλησε στο κλεμμένο αυτοκίνητο τις μεμβράνες στα παράθυρα, αλλά η συμμετοχή του ήταν να τους περιμένει σε ένα σημείο που του υπέδειξαν (γιατί δε γνώριζε την περιοχή) με το αυτοκίνητο του Έλληνα. Εκεί, όπως είπε, έφτασαν μετά τη ληστεία οι δύο συνεργοί του με το κλεμμένο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν, τους πήρε και έφυγαν.
Καταλήγοντας ζήτησε συγγνώμη για ό,τι είχε γίνει, είπε ότι δεν είναι βίαιος και ότι από τα 22 του που έμπλεξε με ναρκωτικά άρχισε να κάνει ληστείες για να εξασφαλίζει χρήματα. Έχει μετανιώσει, αλλά δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτά που έχει κάνει και ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι πλέον έχει απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και θέλει να ξεκινήσει καινούργια ζωή.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη ληστεία και αθώο για οπλοκατοχή και οπλοχρησία, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του. Του επέβαλε ποινή καθείρξεως 7 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Της Βίκυς Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα