Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 24 δισ. ευρώ σε 3 μήνες

Μέτρα στήριξης 24 δισ. ευρώ σε εύρος τριμήνου υλοποιεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στον εν λόγω υπολογισμό προσμετρούνται τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ήδη υλοποιούνται και θα συνεχισθούν (π.χ. 800 ευρώ) αλλά προσαρμοσμένα στο άνοιγμα της οικονομίας και οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ρευστότητας. Είπε πως ένα μέρος τους καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια.
Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επέκταση έως τις 15 Μαΐου του περιθωρίου διανομής του
πετρελαίου θέρμανσης, δεσμεύτηκε για μία λύση στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας η οποία θα περιλαμβάνει και όσους έχουν δεχτεί πλήγμα από τον κορονοϊό -ακόμα και χωρίς συμφωνία με τους "θεσμούς"- και επεσήμανε πως η διανομή της πρώτης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα γίνει το αργότερο την άλλη εβδομάδα.

Προανήγγειλε επίσης μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία όμως δεν θα ανακοινωθούν άμεσα. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης και από άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων ενός έκτακτου επιδόματος ανάλογα όμως με την πορεία της κρίσης.

Είπε επίσης πως θα υπάρξει ρύθμιση οφειλών όταν τελειώσει η περίοδος των αναστολών. "Δεν θα απαιτήσουμε σε έναν μήνα να πληρώσουν φόρους 3 μηνών".
Νέα ΚΥΑ με επέκταση των 800 ευρώ

Είπε πως το βράδυ του Σαββάτου υπεγράφη ΚΥΑ επέκτασης των 800 ευρώ και σε αυτούς που απασχολούν έως 20 άτομα, σε 4.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τόνισε πως η διαδικασία των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 28 Απριλίου και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Εξήγησε πως το πρόγραμμα των 800 ευρώ είναι χρηματοδοτούμενο από το ΠΔΕ.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ανέφερε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Θα γίνει η καταβολή του ποσού μέσα στην επόμενη μία ή δύο εβδομάδες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα Μαΐου

Για τη δεύτερη φάση των μέτρων του Μαΐου επανέλαβε ότι θα αρχίσει να ανοίγει η οικονομία και θα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που θα ζητήσουν πίσω το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους. Στους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει πίσω η επιχείρηση θα συνεχίσει το κράτος να τους καταβάλλει "το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει, αλλά όταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τους εργαζομένους του το κράτος θα συνεισφέρει για τις ημέρες που δεν εργάζεται κάποιος", είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Είπε ως παράδειγμα πως "αν η επιχείρηση ζητήσει τους εργαζόμενους από 15 Μαΐου και μετά, τότε για το δεκαπενθήμερο 1η με 15 Μαΐου το κράτος θα καλύψει τις αποδοχές αναλογικά για το επίδομα των 800 ευρώ".

Εξήγησε πως το σχέδιο SURE για την απασχόληση δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και "προσδοκούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό και έτσι να μπορέσει η χώρα να βοηθήσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις". Επανέλαβε πως ήδη οι επιχειρήσεις έχουν ζητήσει και έχουν πάρει 20.000 εργαζόμενους πίσω. "Σιγά-σιγά φεύγουμε από τις επιδοτήσεις και πάμε προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα", τόνισε.
Πετρέλαιο θέρμανσης – πρώτη κατοικία

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως "μέσα στην εβδομάδα σε ΠΝΠ βάζουμε ρύθμιση που αφορά στην επέκταση της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 15 Μαΐου με τον χαμηλό φόρο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πρέπει να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Για το αν θα υπάρχει πολιτική απόφαση παράτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας,ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε αποδείξει ότι αυτά που έχουμε υποσχεθεί τα έχουμε πράξει και τα έχουμε πράξει πολλές φορές σε συμφωνία με τους 'θεσμούς' αλλά και ορισμένες φορές διαφωνώντας με τους 'θεσμούς'. Για παράδειγμα επιβεβαιώνω ότι υπήρχε διαφωνία στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως υπήρχε διαφωνία και στην επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για άλλους τέσσερις μήνες".

Πρόσθεσε πως συζητά με τους "θεσμούς" αλλά "το χρονικό όριο εξαντλείται αυτή την εβδομάδα". Είπε πως θα υπάρχουν και σχετικές ανακοινώσεις, "θα πράξουμε με αίσθημα δικαίου, προφανώς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα πιο ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας αλλά διατηρώντας και την κουλτούρα πληρωμών". Ανέφερε, επιπλέον, ότι "είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών, να βγάλουμε στη σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προστατεύουμε αυτούς που δεν μπορούν". Πρόσθεσε πως "στην άσκησή μας προσπαθούμε να βάλουμε και όλους αυτούς τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί από την τρέχουσα οικονομική κρίση", αλλά "λαμβάνοντας υπόψη όμως τις δυνατότητες που έχει κάθε νοικοκυριό. Γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών". Επανέλαβε πως και "άλλες φορές πήραμε αποφάσεις που δεν ήταν σε συμφωνία με τους θεσμούς".
Της Δήμητρας Καδδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα