Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Επίδομα 800 ευρώ – ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε θα γίνει η πληρωμή – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι


Επίδομα 800 ευρώ – ελεύθεροι επαγγελματίες: Το χρώμα του… χρήματος θα δουν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και επαγγελματίες οι οποίοι αν και οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε αναστολή από την πρώτη μέρα της καραντίνας ή έχουν ενταχθεί στους επιλέξιμους ΚΑΔ, δεν έχουν εισπράξει ακόμα το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.
Χρήματα ωστόσο θα ξεκινήσουν να βλέπουν και οι επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί την ένταξη τους σε κάποιο από τα προγράμματα παροχής ρευστότητας μέσω τραπεζικών δανείων.
Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης, αλλά και της σταδιακής ένταξης ορισμένων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων στους ΚΑΔ που δικαιούνται επιδόματος, το Δημόσιο προχωρά στην σταδιακή καταβολή των χρημάτων.
Έτσι αναμένεται να καταβληθούν τα 800 ευρώ στις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 20 άτομα και η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης έληξε την Τρίτη 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι περίπου 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ακόμα 105.000 μισθωτοί αναμένεται να δουν στο λογαριασμό τους το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι ανήκουν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις που έθεσαν σε αναστολή της σύμβαση τους, χωρίς όμως η επιχείρηση να πάψει τη λειτουργία της.
Επίδομα 800 ευρώ – ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και πληρούν τις οριζόμενες στην ως άνω κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, προϋποθέσεις ως προς τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Η αξιολόγηση των αιτήσεων ακολουθεί την άμεση διαδικασία και γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά τη σειρά υποβολής τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Η ΑΑΔΕ, βάσει των στοιχείων που διαθέτει και της υπεύθυνης δήλωσης που υποβάλλεται από τους δικαιούχους της αποζημίωσης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»: – ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων, μέσω του TAXISnet και του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει τις αιτήσεις και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό. Επίσης η ΑΑΔΕ θα καταβάλλει την αποζημίωση στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης, που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ, η οποία τηρεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αίτηση και καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης, καθώς και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τα επίσημα στοιχεία απασχόλησης, θα παρέχουν στις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές και την Αρχή Πιστοποίησης όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασφάλιση επαρκούς διαδρομής ελέγχου.

Για τις αποτυχούσες πληρωμές, η ΑΑΔΕ ενημερώνει σχετικά τους δικαιούχους, οι οποίοι εάν επιθυμούν, υποβάλλουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να διενεργηθεί δεύτερος κύκλος πληρωμών, ακολουθώντας εκ νέου τα βήματα της παραπάνω διαδικασίας (έγκριση πιστώσεων, δημιουργία νέας κατάστασης από ΑΑΔΕ, μεταφορά ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ). Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής για τις αποτυχούσες πληρωμές είναι τελικός και πραγματοποιείται εντός του τρέχοντος έτους.
Επίδομα 800 ευρώ – ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι εξαιρούνται

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης ενώ η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ θα γίνει μετά το Πάσχα.

Αναφορικά με τις επιταγές ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά καθώς στην ώρα τους πληρώθηκαν το 87% των επιταγών χωρίς να γίνει χρήση του δικαιώματος προστασίας από τους εκδότες τους.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το γεγονός αυτό είναι δείγμα υγείας της ελληνικής οικονομίας.
Επίδομα 800 ευρώ – ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα πάρετε 40% έκπτωση ενοικίου

Το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσαν την ένταξη και των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται ότι:

«το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού, μέσω της έκπτωσης κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής τους στέγης αφορά και τους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων. Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.»

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης που ψηφίσθηκε ήδη από τη Βουλή αναμένονται τις επόμενες ημέρες και εκ της ανακοίνωσης διασφαλίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες αντιμετωπίζονται στο συγκεκριμένο μέτρο όπως όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της άμεσης υπαγωγής των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών στο μέτρο της μείωσης του μισθώματος επαγγελματικής στέγης είχαν αποστείλει, κατόπιν συνεννόησης και συντονισμού της δράσης τους, επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι Πρόεδροι του ΙΣΑ, Γεώργιος Πατούλης, του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας και της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, και η κυβέρνηση ανακοίνωσε στη Βουλή δια του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου την αποδοχή του αιτήματος.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ένα ακόμη αίτημα που διατύπωσαν επανειλημμένα η Διοικούσα Επιτροπή και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τους πληττόμενους ΚΑΔ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από το ΥΠΟΙΚ, «σε επιχειρήσεις που, λόγω σφάλματος κατά την προηγούμενη περίοδο, είχαν δηλώσει, ως κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάποιον που δεν ανταποκρίνονταν στη βασική και κυριότερη δραστηριότητά τους, δίνεται η δυνατότητα να αποκαταστήσουν την ορθότητα της κατάστασης, προβαίνοντας σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 24η Απριλίου 2020. Η τροποποίηση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται ήταν ήδη δηλωμένος ως δευτερεύων ΚΑΔ στο μητρώο του φορολογουμένου και είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης με τα μεγαλύτερα ακαθάριστά έσοδα του φορολογικού έτους 2019. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.»
xristika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα