Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Καθηγητής Μαγιορκίνης: Διαφωνώ με την ανοσία της αγέλης – Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης : Ανησυχητικά στοιχεία για τον κοροναϊό και την «ανοσία της αγέλης»
Τη διαφωνία του με την άποψη ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, στην Ελλάδα, εκφράζει σε ανάρτησή του στο facebook, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος θεωρεί ότι δεν είναι εφικτή η ανοσία της αγέλης στην χώρα μας παραθέτει ανησυχητικά στοιχεία, που αφορούν και στη μη επάρκεια σε ΜΕΘ.
Η ανάρτηση

Αναλυτικά ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει:
«Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη «ανοσία της αγέλης» (αν έχω κάνει λάθος γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε με παρακαλώ):

1) Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.

2) Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με «τοίχο προστασίας».

3) Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).

4) Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7000 θανάτους, άρα συνολικά 35000 θανάτους για το 60% με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.

5) Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7.6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα. Αυτό χωρίς να έχω λάβει υπόψιν την ανανέωση του πληθυσμού στο (3) και την ελλειπή ή απώλεια της ανοσίας (1).
Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά «θέλουμε» να κυκλοφορήσει ο ιός».
newsitamea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα