Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Πώς ο κοροναϊός επιβαρύνει την ψυχική υγείαΟ εγκλεισμός που προκάλεσε η ανάγκη προφύλαξης από την πανδημία του κοροναϊού αποτελεί πολύ σημαντικό ψυχοπιεστικό παράγοντα για τον άνθρωπο.
Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσπάθεια που ξεκίνησε επιστημονική ομάδα της ψυχιατρικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, με σκοπό την καταγραφή των ψυχολογικών συνεπειών στην ελληνική κοινωνία.
Παράλληλα, τονίζει ότι «η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης, τώρα που φαίνεται η πανδημία στη χώρα μας να είναι υπό έλεγχο».

Επίσης, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν ήδη τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι άνθρωποι που στερούνται του αναγκαίου κοινωνικού δικτύου στήριξης και βασανίζονται από την απομόνωση και φυσικά οι χρονίως (και ψυχικά) πάσχοντες».
«Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας»

Ειδικότερα, για την προσπάθεια καταγραφής των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, ο Φίλιππος Γουρζής, επισημαίνει ότι «η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας».

Και εξηγεί: «Η απειλή της μόλυνσης με τον νέο ιό και η ενδεχόμενη ασθένεια απασχολεί και φοβίζει τους πάντες. Ο εγκλεισμός συνιστά σημαντικό ψυχοπιεστικό παράγοντα. Η επαγγελματική δραστηριότητα έχει για πολλούς κλάδους περιοριστεί ή και ανασταλεί πλήρως. Η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον είναι διάχυτη».

«Γι’ αυτό λοιπόν», όπως σημειώνει, «αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας, προκειμένου να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες που θα συμβάλλουν στην προετοιμασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνέπειες».
«Το άγχος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία»

«Σε περίπτωση που συμπτώματα άγχους ή κακής διάθεσης, εσωτερικής ανησυχίας, εκρήξεις θυμού, ή προβλήματα με τον ύπνο, ή και άλλα συμπτώματα μάς βασανίζουν και δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με την καθημερινότητά μας, πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας, ψυχιάτρου ή και ψυχολόγου», αναφέρει ο κ. Γουρζής.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «το άγχος για το σήμερα, αλλά και το αύριο, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία, αφού η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον συνιστά ψυχοπιεστικό παράγοντα που επιβαρύνει σημαντικά τη ψυχική υγεία».

Σχετικά με το ποιες μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες για πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να έχουν ανάγκη από ψυχική στήριξη, αλλά δεν την ζητήσουν, ο καθηγητής λέει στο ότι «υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω επιδείνωσης των δυσκολιών τους και να αποκτήσουν αυτές οι δυσκολίες χρόνιο χαρακτήρα, οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους».
«Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων είναι πιο ευάλωτοι»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, περισσότερο ευάλωτοι μπορεί να είναι οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, σε σύγκριση με τους κατοίκους μικρότερων πόλεων και χωριών.

«Παρότι δεν έχουμε ακόμα στοιχεία, μπορούμε να εικάσουμε πως οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων είναι πιο ευάλωτοι, εάν λάβουμε υπόψη τις δυσκολότερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, λόγω του εγκλεισμού τους σε διαμερίσματα, αλλά και των ίσως μεγαλύτερων δυσκολιών που έχουν λόγω της συρρίκνωσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων».

Όσον αφορά στο αν οι όποιες συνέπειες μπορεί να είναι παροδικές ή μακροχρόνιες, ο καθηγητής τονίζει: «Φοβάμαι πως θα είναι μακροχρόνιες. Η οξεία φάση της πανδημίας θα αφήσει πίσω της ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που θα επιβαρύνει πιθανότατα την ψυχική υγεία».

Παράλληλα ο κ. Γουρζής εφιστά την προσοχή στα άτομα που πάσχουν ήδη από κάποια ψυχική νόσο.

«Όπως ισχύει για όλες τις ασθένειες, τα άτομα που πάσχουν ήδη από κάποια ψυχική νόσο είναι αναγκαίο να συνεχίσουν να παρακολουθούνται συστηματικά και τακτικά από τον ιατρό τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και άμεσα η όποια τάση επιδείνωσης της κατάστασης τους», καταλήγει.
ΠΗΓΗ:medinova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα