Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

«Μέτρο χαλάρωσης» τα 100 άτομα στις συναθροίσεις λέει η κυβέρνηση


Διευκρινήσεις για την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων μετά τις αντιδράσεις έδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ - Για χαλάρωση κάνει λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
«Μέτρο χαλάρωσης» μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων χαρακτήρισε την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
Το σκεπτικό που ανέλυσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 είναι πώς μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν καμία συνάθροιση άνω των 9 ατόμων άρα η νόμιμη πλέον συνάθροιση 99 ατόμων είναι πλέον εφικτή, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Για τον χρονικό προσδιορισμό της απόφασης και το ενδεχόμενο αυτή να «φωτογραφίζει» τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού για τις αλλαγές στην Παιδεία ο κ.Οικονόμου απάντησε πώς ο συλλογισμός αυτός είναι εκ του πονηρού και υπογράμμισε πώς το χρονικό όριο υπάρχει διότι κάθε εβδομάδα η επιτροπή θα δίνει την εισήγησή της και η ΕΛΑΣ θα αποφασίζει σχετικά με νέες αποφάσεις.
«Δεν πρέπει να υπάρχει πάντα καχυποψία, να βλέπουμε παντού κακίες μάγισσες» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ.Οικονόμου οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις θα γίνουν λέγοντας πώς «προσπαθούμε να βρούμε μία κανονικότητα και στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αυτό είναι το σημαντικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διαρροές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μετά τις αντιδράσεις.
«Δεν αφορά παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία»
«Δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.», η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων από σήμερα στις 6 το πρωί, έως την ίδια ώρα της 1ης Φεβρουαρίου, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, διευκρινίζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Και για να γίνει πιο κατανοητό, ώστε να αρθούν η εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», το Αρχηγείο αναφέρει ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».
Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:
*η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
*ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
*η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
*διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
*διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα