Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η θέση της κ. Σταματίας Αλεξοπούλου Δημοτική Σύμβουλος Παράταξης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» στα θέματα της, ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, Συνεδρίασης Οικονομ. Επιτροπής (26-01-2021)


Στο 1ο Θέμα Η.Δ. <<Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού, Δήμου Τριφυλίας, Δ΄ τρίμηνο οικ. έτους 2020>>: Δεν έχω να πω πολλά. Τα οικονομικά στοιχεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 μιλάνε από μόνα τους:
1. Προϋπολογισμός Εσόδων 31.172.913,02 ΕΥΡΩ. Εισπραχθέντα 19.365.345,42 ΕΥΡΩ. Σχεδόν 12.000.000 ΕΥΡΩ διαφορά.
2. Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα 1.888.637,84 ΕΥΡΩ. Στο 94,36%. Οι δημότες μας δείχνουν μεγάλη υπευθυνότητα και συνέπεια στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο μας. Οι δημότες μας ακόμα και από το υστέρημά τους είναι η δύναμη του Δήμου μας. Ο Δήμος τους ανταποδίδει τις υπηρεσίες του πληρώνουν; Όχι. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή.
3. Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες 6.414.814,29 ΕΥΡΩ. Εισπραχθέντα 1.159.784,12 ΕΥΡΩ. Μόνο 18,07%. Δεν εισπράχθηκε ούτε το 1/5 από επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους. Εδώ αποδεικνύεται σοβαρό πρόβλημα υστέρησης.
4. Στα Έξοδα: Οι Αμοιβές αιρετών και τρίτων εμφανίζονται και στο Δ’ Τρίμηνο σε υψηλά ποσοστά. Στον Προϋπολογισμό είναι 756.877,32 ΕΥΡΩ, Τιμολογηθέντα 594.923,85 ΕΥΡΩ, Ενταλθέντα και Πληρωθέντα στο ίδιο ποσό 535.362,21 ΕΥΡΩ.
5. Οι Επενδύσεις στον Προϋπολογισμό είναι 10.766.324,63 ΕΥΡΩ και Πληρωθέντα από αυτά 954.561,80 ΕΥΡΩ. Πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
6. Τα Έργα στον Προϋπολογισμό Εξόδων είναι 7.625.457,32 ΕΥΡΩ, τα Τιμολογηθέντα 1.060.020,05 ΕΥΡΩ και τα Πληρωθέντα 515.835,41 ΕΥΡΩ. Από αυτό αποδεικνύεται πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα υστέρησης στην εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος και στην υλοποίηση έργων.
Με την Έκθεση Αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού Δ΄ Τριμήνου 2020 φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη επιχορηγήσεων για επενδυτικές δαπάνες, σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και σημαντικό πρόβλημα υστέρησης στην εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος και στην υλοποίηση έργων. Τα οικονομικά στοιχεία είναι αυτά και δεν αλλάζουν. Ψηφίζω ΥΠΕΡ.

Στο 2ο Θέμα Η.Δ. <<Έγκριση των Πρακτικών που αφορούν την αξιολόγηση των Δικαιολογητικών Συμμετοχής, καθώς και την αξιολόγηση και βαθμολόγηση των Τεχνικών Προσφορών για την ανοικτή ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασία άνω των ορίων «Ενεργειακή Αναβάθμιση και Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας» και ορισμός ημερομηνίας και ώρας αποσφράγισης των ηλεκτρονικών (υπο)φακέλων των οικονομικών προσφορών>>: Στην συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής μας στις 15 Ιανουαρίου λάβαμε ομόφωνη απόφαση (Αριθ. Απόφασης: 5/2021) <<Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού & Αξιολόγησης Προσφορών να εξετάσει και να αξιολογήσει εκ νέου τα υποβληθέντα δικαιολογητικά και τις τεχνικές προσφορές όλων των συμμετεχόντων». Η Επιτροπή Διαγωνισμού έστειλε στην Οικ. Επιτροπή μας ένα έγγραφο στο οποίο γράφει <<Έχοντας υπόψη την αριθμ.5/2021 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, σας γνωρίζουμε ότι για την επιτροπή διαγωνισμού ισχύουν τα πρακτικά 1 &2, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο ΕΣΗΔΗΣ και για τα οποία έχουν λάβει γνώση οι διαγωνιζόμενοι.->>. Ψηφίζω ΥΠΕΡ μετά απο τις διευκρινίσεις που έδωσε η επιτροπή

Στο 3ο Θέμα Η.Δ. <<Έγκριση της αριθ. 1/2021 Μελέτης του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ)»>>: Δεν είδα στην εισήγηση να γράφει γιατι έρχεται για έγκριση στην Οικ. Επιτροπή η μελέτη του έργου και επίσης δεν είδα να γράφει εργασίες και όσα προηγήθηκαν μέχρι να συνταχθεί η μελέτη τον Ιανουάριο 2021 όπως γράφει. Γιατι ο προϋπολογισμός που γράφει η μελέτη είναι 1.430.395,26 ευρώ (με Φ.Π.Α.24%) ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης σύμφωνα με την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 ανέρχεται σε 1.696.000; Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κυπαρισσία είναι ένα έργο το οποίο η παράταξή μας κι ο επικεφαλής μας κ. Παν. Τσίγγανος στηρίζει και προωθεί από τότε που ξεκίνησε ως ιδέα από το 2017 και 2018. Σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίγγανος μετά την ανάληψη καθηκόντων της σημερινής Δημοτικής Αρχής το έφερε στην επιφάνεια και στον δημόσιο διάλογο με ερωτήσεις του στην Οικ. Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με τη μελέτη συμφωνεί ο συνδικαιούχος δηλαδή ο Εμπορικός Σύλλογος με το Επιμελητήριο;Τι θα γίνει στην οδό 25ης Μαρτίου με την πιάτσα των ΤΑΞΙ. Τι σκοπεύετε να κάνετε;Τι προβλέπεται στην μελέτη Αν σκοπεύετε να μεταφέρετε αλλού την πιάτσα ΤΑΞΙ.
Ψηφίζω ΥΠΕΡ με την ευχή και την έκκληση προς την Δημοτική Αρχή τις υπηρεσίες του Δήμου τον εμπορικό σύλλογο ,το Επιμελητήριο να φροντίσουν για το έργο με προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με διαφάνεια και αναλυτική ενημέρωση για κάθε υποέργο αιρετών Δήμου και Επιμελητηρίου, Εμπορικού Συλλόγου, συλλογικών φορέων και κατοίκων. Ως παράταξη θέλουμε να γίνει το έργο στην πόλη και να γίνει σωστά. Να λύσει προβλήματα και όχι να δημιουργήσει περισσότερα.

Στο 4ο Θέμα Η.Δ. <<Έγκριση των Πρακτικών που αφορούν την αποσφράγιση των ηλεκτρονικών (υπο)φακέλων «Δικαιολογητικά Συμμετοχής – Τεχνική Προσφορά» και «Οικονομική Προσφορά» στο πλαίσιο διενέργειας της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης για την προμήθεια «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ – ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΟΔΩΝ (ΝΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ)»>>: Ψηφίζω ΥΠΕΡ.

Στο 5ο Θέμα Η.Δ. <<Λήψη απόφασης επί αιτήματος της κ. Λύκου – Βλασοπούλου Άννας του Γεωργίου, σχετικά με αποζημίωσή της για τραυματισμό που υπέστη ύστερα από πτώση, λόγω ανύψωσης τσιμεντοπλακών σε πεζοδρόμιο της Δ.Ε. Φιλιατρών>>: Στο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας γράφει ότι η αιτούσα και παθούσα στις 09-12-2020 βαδίζοντας στον πεζόδρομο των Φιλιατρών μπροστά από το κατάστημα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ <<υπέστη πτώση εξαιτίας ανύψωσης των τσιμεντοπλακών του δαπέδου>>. Στην συνέχεια γράφει για το ιατρικό σημείωμα του νοσοκομείου Κυπαρισσίας . Επίσης ότι: <<Πραγματικά στο συγκεκριμένο σημείο που συνέβη το ατύχημα είναι εμφανής η ανωμαλία του δαπέδου από την ανύψωση των τσιμεντοπλακων, που λόγω παράλειψης του Δήμου δεν αποκαταστάθηκε>> και << σαφώς προκύπτει συνάφεια της ζημίας με την αιτία που την προκάλεσε.>>. Η γνώμη της νομικής συμβούλου του Δήμου είναι διαφορετική, δηλαδή να απορριφθεί η αίτηση, αλλά δεν είναι δεσμευτική για την Οικ. Επιτροπή. Ψηφίζω ΥΠΕΡ του αιτήματος της κυρίας Λύκου – Βλασοπούλου Άννας για καταβολή αποζημίωσης από τον Δήμο και ΚΑΤΑ της εισήγησης και προτείνω να έρθει άμεσα σε επικοινωνία μαζί της η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τον προσδιορισμό της αποζημίωσής της σε αμοιβαία αποδεκτό χρηματικό ποσό από τη στιγμή που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας εγγράφως και με υπογραφή αναγνωρίζει υπαιτιότητα του Δήμου. Με την ευκαιρία, τέτοια σημεία – παγίδες υπάρχουν σε πολλά πεζοδρόμια και πλατείες και κοινόχρηστους χώρους του Δήμου. . Προτείνω άμεσα να γίνει καταγραφή των πλέον επικίνδυνων σημείων σε κάθε πόλη ή και Κοινότητα και να γίνει το συντομότερο προγραμματισμός αποκατάστασής τους. Τέλος το πεζοδρόμιο προς τις Εργατικές Κατοικίες Κυπαρισσίας επί του επαρχιακού δρόμου άρχισε να κατασκευάζεται το Μάρτιο του 2020. Οπως έχει μείνει ημιτελές και με το πλέγμα στο έδαφος είναι ακόμα περισσότερο επικίνδυνο .

Στο 6ο Θέμα Η.Δ. <<Προγραμματισμός πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Διαχείρισης Απορριμμάτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας από την υπογραφή της σύμβασης κι έως την 5η-07-2021, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών πρόσκαιρων αναγκών και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση του Κορωναιού COVID-19>>: . Εχει περάσει ένας μήνας από το έγγραφο του ΥΠΕΣ για να έρθει το θέμα που αφορά κατεπείγουσες ανάγκες πρόσληψης προσωπικού λόγω της πανδημίας στην Οικ. Επιτροπή. Γιατι μόνο 2 εργάτες και 2 οδηγοί; Θα πρότεινα τουλάχιστον 4 εργάτες και 2 οδηγούς, εάν συμφωνείτε. Εάν επιμένετε στην εισήγηση, Ψηφίζω ΥΠΕΡ.

Στο 1ο Θέμα Ε.Η.Δ. <<Έγκριση του Πρακτικού ΙΙΙ ελέγχου των δικαιολογητικών των προσωρινών αναδόχων της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ & ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ">>: Ψηφίζω ΥΠΕΡ.

Στο 2ο Θέμα Ε.Η.Δ. << περί ορισµού επιτροπής διερεύνησης τιµών στο πλαίσιο της ΠρόσκλησηΣ ΑΤ08: «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία - πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση - πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19»>>: Η Πρόσκληση εκδόθηκε στις 19-10-2020 με πολλές επιλέξιμες δράσεις ανά τομέα και καλούνται οι Δήμοι της χώρας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση». Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 130.000.000 ευρώ (€). Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με δυνατότητα παράτασης. Ως έναρξη υποβολής των Αιτημάτων ένταξης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Μαρτίου 2021. Για ποιο λόγο το θέμα αυτό έπρεπε να έρθει ως ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ μία μέρα πριν την συνεδρίαση; Δεν είναι καλύτερα να αναβληθεί και να έρθει μαζί με το επόμενο θέμα που αφορά το ίδιο αντικείμενο σε επόμενη συνεδρίαση για να έχουμε λάβει πλήρη γνώση του θέματος;Εάν επιμένετε σε λήψη απόφασης σήμερα Ψηφίζω ΥΠΕΡ. Οι εισηγήσεις να έχουν ονοματεπώνυμο και υπογραφή του εισηγητή.

Στο 3ο Θέμα Ε.Η.Δ. << περί ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ (Τεχνική Περιγραφή – Μελέτη και Τευχών Δημοπράτησης) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ08 «SMART CITIES», ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ» ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΕΡΓΟΥ: ‘’Αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων άρδευσης χώρων αστικού πρασίνου και αγροτικών περιοχών του Δήμου Τριφυλίας’’ προϋπολογισμός: 700.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. 24%>>: Η Πρόσκληση εκδόθηκε στις 19-10-2020 με πολλές επιλέξιμες δράσεις ανά τομέα και καλούνται οι Δήμοι της χώρας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση». Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 130.000.000 ευρώ (€). Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με δυνατότητα παράτασης. Ως έναρξη υποβολής των Αιτημάτων ένταξης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Μαρτίου 2021. Για ποιο λόγο το θέμα αυτό έπρεπε να έρθει ως ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ μία μέρα πριν την συνεδρίαση και χωρίς να έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας και τα τεύχη δημοπράτησης για να δούμε εάν συμφωνούμε ή εάν θέλουμε να προτείνουμε κάτι; Τον τίτλο του έργου μας τον είπατε χθες. Έχει υποέργα;Ποια είναι αυτά και με τι ποσά μέσα στο συνολικό προϋπολογισμό των 700.000 ευρώ; Δεν είναι καλύτερα να αναβληθεί και να έρθει μαζί με το προηγούμενο θέμα που αφορά το ίδιο αντικείμενο σε επόμενη συνεδρίαση για να έχουμε λάβει πλήρη γνώση του θέματος; Εάν επιμένετε σε λήψη απόφασης σήμερα Ψηφίζω ΥΠΕΡ. Και σε αυτό το θέμα ισχύει ότι και στο προηγούμενο για τις εισηγήσεις.

ΣΤΟ 4 ΕΗΔ Ψηφίζω ΥΠΕΡ της εισήγηση

Για το 5 ΕΗΔ θέμα εφόσων η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση ψηφίζω ΥΠΕΡ της εισήγησης .

ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα