Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Κοροναϊός : Πού εντοπίστηκαν κρούσματα μεταλλαγμένου ιού


Με γοργούς ρυθμούς διαχέεται η νέα μετάλλαξη κοροναϊού στην χώρα μας, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί στους ειδικούς το γεγονός πως από τα χθεσινά 32 νέα κρούσματα τα 25 είναι «ορφανά».
Οι μεταλλάξεις του ιού εντοπίζονται μέχρι στιγμής στην Αττική (17 νέα ορφανά κρούσματα στην Αθήνα) και την Κρήτη (8 νέα ορφανά κρούσματα στην Κρήτη). Τρία νέα δείγματα εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας και 4 συνιστούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Έως και 70% πιο μεταδοτικός
Ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο μεταδοτικός αλλά και πιο θανατηφόρος, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, που εκτιμούν πως οι μεταλλάξεις από τη Βραζιλία και την Αφρική είναι πιο επικίνδυνες από τη βρετανική μετάλλαξη που εντοπίζεται στη χώρα μας.
Ελπίδα από την κολχικίνη
Κι ενώ συναγερμός έχει σημάνει σε γηροκομείο στο Μαρούσι για τα πάνω από 48 κρούσματα που εντοπίστηκαν, ελπίδα για τη μάχη κατά του κοροναϊού δίνει η κολχικίνη, ένα φτηνό καρδιολογικό φάρμακο που μειώνει κατά 44% τη θνητότητα και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.
Κολχικίνη λαμβάνει και ο πρόεδρος πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε γνωστό μέσω του Facebook πως νόσησε και ο ίδιος από κοροναϊό.
Πρόκειται για το πρώτο μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διαγνώστηκε θετικό ενώ είχε ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, στις 13 Ιανουαρίου.
Θετικός με ήπια συμπτώματα διαγνώστηκε και ο γιος του Αλέξη Τσίπρα, Ορφέας, όπως αποκάλυψε μέσω των social media o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει προληπτικά σε καραντίνα, παρόλο που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Συνολικά 9 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Κρήτη
Οχτώ κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού επιβεβαιώθηκαν στο Ηράκλειο, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που νοσούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος στο νησί να φτάνουν τους 9. Η τοπική κοινωνία ανησυχεί από τη διασπορά της μετάλλαξης στο νησί.
Την ίδια ώρα, ξεκινάει και στη χώρα μας η χορήγηση της κολχικίνης, μόνο με συνταγή γιατρού και μόνο με θετικό μοριακό τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα