Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα: Ιδρύεται το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας



7 Απριλίου: Οσίου Γεωργίου μητροπολίτου Μυτιλήνης, Οσίου Σάββα του Νέου, του εν Καλύμνω. Μια ημέρα σαν τη σημερινή, το 1948 ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστός ως ΠΟΥ.
Διαβάζουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο.
Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Οι αρμοδιότητες του περιλαμβάνουν την υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, την παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Ο Π.Ο.Υ. έχει ήδη διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε διάφορες σε διάφορα επιτεύγματα όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα.
Στις σημερινές προτεραιότητας του ανήκουν οι μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση (ο κορονοϊός, θα προσθέταμε εμείς) και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών-μελών του και δωρεές ιδιωτών.

Το 70% των Τούτσι σφαγιάστηκαν στη Ρουάντα το 1994

*** Επίσης σαν σήμερα το 1994 αρχίζει η Γενοκτονία της Ρουάντα. Οι βιαιότητες κατά της εθνικής μειονότητας των Τούτσι από τη φυλή Χούτου, αρχίζουν μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου που επέβαινε ο τέως πρόεδρος Τζουβενάλ Χαμπιαριμάνα. Τουλάχιστον 800,000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε διάστημα 100 ημερών.
Τέλος σαν σήμερα το 2000 φεύγει από τη ζωή ο λαϊκός τραγουδοποιός Άκης Πάνου, ενώ μια μέρα σαν σήμερα το 2005 σιγεί η δωρική φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα