Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Κουρεμένα Ενοίκια: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνονται έως την Παρασκευή


Σειρά για το ταμείο παίρνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μετά από πολύμηνη αναμονή το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει την αποζημίωση τους για τα μειωμένα ενοίκια που έχουν εισπράξει κατά τη διάρκεια του lockdown.
Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα, καθώς πρώτοι στη σειρά είναι οι ιδιοκτήτες που περιμένουν ακόμα αποζημίωση για τα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές αφορούν ιδιοκτήτες οι οποίοι για πρώτη φορά υπέβαλαν αίτηση αποζημίωσης για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του τελευταίου διμήνου του 2020.
Αντίστοιχα, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταβληθεί η διπλή αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021. Τα ποσά της αποζημίωσης φτάνουν έως και το 80% του ενοικίου, με τους ιδιοκτήτες να αποζημιώνονται για το Μάρτιο χωρίς να υποβάλλουν δηλώσεις Covid, εφόσον δεν υπάρχει καμία μεταβολή σε σχέση με τη δήλωση που είχαν υποβάλει για τον Φεβρουάριο.
Η καταβολή του Μαρτίου χωρίς την υποβολή δήλωσης θα γίνει στην περίπτωση που:
Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
Στην αναμονή βρίσκονται ακόμα οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε διορθώσεις των δηλώσεων τους, καθώς συνεχίζεται η επεξεργασία των νέων στοιχείων, αλλά και για ακίνητα με πολλαπλούς ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ συγκεκριμένη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σύνθετη τεχνικά και χρονοβόρα και σε πρώτη φάση θα ενημερωθούν και βέβαια στη συνέχεια θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια, λόγω της πανδημίας.
Η διαδικασία εκκαθάρισης είναι ιδιαίτερα περίπλοκη καθώς το τμήμα ψηφιακών εφαρμογών της ΑΑΔΕ τρέχει παράλληλα διαφορετικά φίλτρα ταυτοποίησης των ακινήτων, με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην υπάρξουν λάθη και αδικίες.
Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων θα αποσταλεί σε όλους τους ιδιοκτήτες ενημερωτικό mail για να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Μια άλλη κατηγορία δηλώσεων σε επεξεργασία είναι οι περιπτώσεις ακινήτων που φαίνονται μισθωμένα ταυτόχρονα με διαφορετικές συμβάσεις μίσθωσης. Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή λαθών στις πληρωμές, η ΑΑΔΕ έχει συστήσει στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο σύστημα τη λύση των μισθώσεων που δεν ισχύουν πλέον.
Στις περιπτώσεις που θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των ακινήτων και τυχόν δεν έχουν καταβληθεί ήδη αποζημιώσεις, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σε όσες περιπτώσεις δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, λόγω έλλειψης προσδιοριστικών στοιχείων των ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα καλέσει τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες για να δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα