Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Μερκούρης για τη δημιουργία έξι γωνιών ανακύκλωσης


Να αποσύρει η δημοτική αρχή Τριφυλίας την πρόταση που ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” της δημιουργίας έξι γωνιών ανακύκλωσης προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ, καλεί το δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης.
Σημειώνει ότι η πρόταση αυτή είναι πρόχειρη, πολύ ακριβή και δεν καλύπτει τις ανάγκες του δήμου. Αυτό περιορίζει τις πιθανότητες ένταξης. Τονίζει επίσης απευθυνόμενος στο δήμαρχο ότι «για τις προτάσεις του δήμου στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” λειτουργήσατε χωρίς προτεραιοποίηση και ιεράρχηση των αναγκών του δήμου. Φέρατε τις προτάσεις την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, οι περισσότερες από αυτές διαμορφώθηκαν εκτός δήμου και ασκήσατε μια πίεση “ψηφίστε γιατί αλλιώς θα χάσουμε τη χρηματοδότηση”».
Αναλυτικά ο κ. Μερκούρης αναφέρει:«Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας αποφάσισε την υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Α. Τρίτσης”, για τη δημιουργία έξι Γωνιών Ανακύκλωσης (Γ.Α.), προϋπολογισμού 2.232.000 ευρώ.
Από την πλευρά μου η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε ως πολύ ακριβή, πρόχειρα προετοιμασμένη, χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες του δήμου και να μη λύνει οριστικά το πρόβλημα της ανακύκλωσης.
Τι προβλέπει η πρόταση;
Τη δημιουργία έξι πολύκεντρων ανακύκλωσης υλικών για διαλογή στην πηγή για μεταλλικά, πλαστικά, γυάλινα και χάρτινα υλικά. Τα πολύκεντρα θα διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας των υλικών. Δηλαδή τέσσερα αυτόματα μηχανήματα επεξεργασίας των υλικών ανά πολύκεντρο. Η επιφάνεια του οικίσκου του κάθε πολύκεντρου θα είναι τουλάχιστον τριάντα (30) τ.μ.
Αν αφαιρεθεί το 4% της δαπάνης που θα χρησιμοποιηθεί για ενημέρωση και πληροφόρηση, το κάθε πολύκεντρο ανακύκλωσης σύμφωνα με τη μελέτη στοιχίζει τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (350.000 €).
Ενδεικτικές προτάσεις άλλων δήμων:
1. Δήμος Ιωαννιτών (πληθυσμός 112.000 κάτοικοι).
Η προτεινόμενη πράξη (https://kedke.gr/gonies-anakyklosis-sta-giannena-meso-tou-a-tritsis/) προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, περιλαμβάνει δύο υποέργα:
Υποέργο 1: Δημιουργία έντεκα (11) Γωνιών Ανακύκλωσης, η οποία αφορά:
Πέντε υπόγειες Γ.Α. τεσσάρων θέσεων, με ενσωματωμένα έξυπνα συστήματα λειτουργίας. Έξι επιφανειακές Γ.Α. έξι θέσεων, επίσης με ενσωματωμένα έξυπνα συστήματα λειτουργίας. Ένα απορριμματοφόρο όχημα ανακυκλώσιμων υλικών δύο ρευμάτων. Ένα απορριμματοφόρο όχημα ανακύκλωσης με υδραυλικό μηχανισμό γερανοφόρου.
Υποέργο 2: Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης-ευαισθητοποίησης με σκοπό την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
2. Δήμος Πάργας
Η προτεινόμενη πράξη (https://kedke.gr/ston-dimo-pargas-dimiourgountai-gonies-anakyklosis/), προϋπολογισμού 903.000 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει:
δημιουργία οκτώ Γωνιών Ανακύκλωσης και προμήθεια ενός απορριμματοφόρου Ανακύκλωσης που θα καλύπτει έξι ρεύματα ανακύκλωσης.
Κύριε Δήμαρχε. Φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πρόταση που ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή ήταν πρόχειρη, δεν επεξεργάστηκε με βάση τις ανάγκες του δήμου και είναι υπερβολικά μεγάλου προϋπολογισμού. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε περιορίζει τις πιθανότητες του Δήμου για ένταξη στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης”.
Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι για τις προτάσεις του δήμου στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης”, λειτουργήσατε χωρίς προτεραιοποίηση και ιεράρχηση των αναγκών του δήμου. Φέρατε τις προτάσεις την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, οι περισσότερες από αυτές διαμορφώθηκαν εκτός δήμου και ασκήσατε μια πίεση “ψηφίστε γιατί αλλιώς θα χάσουμε τη χρηματοδότηση”. Δεν έχω καταλάβει για ποιες από αυτές τις προτάσεις υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον. Το πλαφόν των διεκδικήσεων είναι 12.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και αυτών του “Φιλόδημος 1”.
Έστω και αυτή την ύστατη ώρα υπάρχει χρόνος για απόσυρση της πρότασης και υποβολής νέας με πολλαπλά οφέλη για το δήμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα