Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Δικαίωση Βρετανίας για εμβόλιο Pfizer: Περισσότερα αντισώματα με 2η δόση μετά από 12 εβδομάδες


Μελέτη έδειξε ότι όταν χορηγείται η 2η δόση του εμβολίου της Pfizer 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, τότε παράγονται περισσότερα αντισώματα σε σχέση με όταν χορηγείται μετά από 3 εβδομάδες.
Μέχρι σήμερα, η Βρετανία ακολουθεί αυτό το δοσολογικό σχήμα. Ωστόσο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η 2η δόση της Pfizer χορηγείται 3 εβδομάδες (21 μέρες) μετά την πρώτη σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Ειδικότερα, η μελέτη που κυκλοφόρησε την Παρασκευή είναι η πρώτη που συγκρίνει άμεσα τις ανοσολογικές αντιδράσεις του εμβολίου της Pfizer από το διάστημα δοσολογίας τριών εβδομάδων που δοκιμάστηκε σε κλινικές δοκιμές και το παρατεταμένο διάστημα 12 εβδομάδων που συνιστούν οι Βρετανοί αξιωματούχοι για να δώσουν σε πιο ευάλωτα άτομα τουλάχιστον μερικά προστασία γρήγορα.
Θυμίζουμε ότι η Βρετανία στο ξεκίνημα του έτους κινήθηκε για να επεκτείνει το διάστημα μεταξύ των δόσεων. Τότε, η Pfizer δήλωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για την υποστήριξη της συγκεκριμένης κίνησης. Ωστόσο, η Pfizer είπε ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη ζητήματα δημόσιας υγείας εκτός των κλινικών δοκιμών.
Γιατί η μελέτη δικαιώνει την προσέγγιση της Βρετανίας
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι μέγιστες αποκρίσεις αντισωμάτων μετά τη 2η δόση της Pfizer ενισχύονται σημαντικά σε ηλικιωμένους όταν αυτή χορηγείται σε 12 εβδομάδες», δήλωσε η Helen Parry, συγγραφέας της μελέτης που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Η Βρετανία άρχισε να κυκλοφορεί το εμβόλιο της Pfizer πριν αλλάξει την πολιτική δοσολογίας, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έκαναν νωρίς τον εμβολιασμό έλαβε τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες αργότερα.
Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, εξέτασε 175 άτομα ηλικίας μεταξύ 80 και 99 ετών και διαπίστωσε ότι η επέκταση του διαστήματος της δεύτερης δόσης σε 12 εβδομάδες αύξησε την μέγιστη απόκριση αντισωμάτων 3,5 φορές σε σύγκριση με εκείνους που την είχαν τρεις εβδομάδες .
Προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων
Τα αντισώματα είναι ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και τα εμβόλια παράγουν επίσης Τ κύτταρα. Οι μέγιστες αποκρίσεις των Τ κυττάρων ήταν υψηλότερες στην ομάδα με διάστημα 3 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων και οι συγγραφείς προειδοποίησαν να μην εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την προστασία τους βάσει του προγράμματος δοσολογίας που έλαβαν.
Ωστόσο, με δεδομένα που δείχνουν καλή προστασία έναντι νοσηλείας και θανάτου από μία μόλις δόση της Pfizer, η Δημόσια Αρχή Υγείας της Αγγλίας δήλωσε ότι η μελέτη προσέφερε περαιτέρω υποστηρικτικά στοιχεία υπέρ της προσέγγισης της Βρετανίας.
«Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για την καθυστέρηση αυτής της δεύτερης δόσης έχει αποδώσει πραγματικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Gayatri Amirthalingam, Σύμβουλος Επιδημιολόγος στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας.   ΠΗΓΗ: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα