Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Δ. Μπούρλος: Απαιτείται λύση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Αποφάσεις και ευθύνες


Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα αποφαινόταν για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων έχει πλέον δημοσιευθεί και έχει έλθει η ώρα της Πολιτείας για να εκφράσει τις δικές της θέσεις.
Με την απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε μεν συνταγματικά ανεκτή η νομοθέτηση της κυβέρνησης με βάση την οποία αποδίδονταν τα αναδρομικά 11μήνου μόνο για τις κύριες συντάξεις και όχι και για τις επικουρικές και τα δώρα, λέγοντας ότι αυτό ήταν μια συνταγματικά επιτρεπτή επιλογή του νομοθέτη, όμως έμμεσα αναγνώριζε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για το 11μηνο αφορούσε τα πάντα, δηλαδή και τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων και των δώρων.
Η απόφαση του ΣτΕ το 2020
Γυρνώντας δύο έτη πίσω, όταν εκδόθηκε η απόφαση αυτή, πρέπει να υπενθυμίσω ότι τότε η κυβέρνηση έσπευσε νομοθετώντας να ικανοποιήσει το σύνολο των συνταξιούχων, ανεξαρτήτως εάν είχαν ασκήσει αγωγές, αλλά μόνον για τις περικοπές των κύριων συντάξεων.
Ο λόγος που αντιμετώπισε το θέμα κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με όσα λέγονταν τότε, ήταν διότι, κατά την ερμηνεία των αρμοδίων, η ΟλΣτΕ 1439/2020 αφορούσε μόνο τις περικοπές των κύριων.
Από την πρόσφατη απόφαση αποσαφηνίζεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η προσέγγιση αυτή ήταν εσφαλμένη, κάτι που αρκετοί υποστηρίζαμε τότε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε.
Επομένως, ανεξαρτήτως της κρίσης της συνταγματικότητας της σχετικής νομοθέτησης, τίθεται ένα ζήτημα σεβασμού και πραγματικής συμμόρφωσης σε σχέση με όσα κρίνουν τα ανώτερα δικαστήρια δικάζοντας πιλοτικές δίκες.
Περιορισμός της επιστροφής των περικοπών
Ενα δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα είναι ο περιορισμός της δικαίωσης και επιστροφής των περικοπών, μετά συνέχισης των σχετικών δικών, μόνο για όσους είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 21-07-2020.
Και αυτή ήταν μια νομοθέτηση της κυβέρνησης που κρίθηκε συνταγματικά ανεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πέραν όμως της απόφασης του δικαστηρίου, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας της Πολιτείας προς τους συνταξιούχους, δεδομένου ότι πολλαπλώς διαβεβαιώνονταν πως το όποιο αποτέλεσμα μιας πιλοτικής δίκης -και αναφέρομαι σε αυτήν που έκρινε το 11μηνο- θα γίνει σεβαστό από την Πολιτεία και θα αφορά όλους τους συνταξιούχους.
Αποτρέπονταν τότε, και ορθώς θεωρώ, από το να ασκήσουν ατομικά αγωγές μέσω των υποσχέσεων αυτών. Και βέβαια αυτό είναι το ορθό. Η αξία και η σημασία μιας πιλοτικής δίκης είναι ακριβώς να επιλύει αμετάκλητα ένα νομικό θέμα, ώστε να μην απαιτείται άσκηση ατομικών αγωγών ή προσφυγών.
Το εάν μετά την απόφαση θα υπάρξει καθολική συμμόρφωση είναι ζήτημα της Πολιτείας και μόνον, και όχι βέβαια των δικαστηρίων.
Η δημοσιονομική διάσταση
Η δημοσιονομική διάσταση της επιστροφής των περικοπών και των δώρων στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο αυτών που έχουν ασκήσει αγωγές είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα σημαντική και όχι εύκολα αντιμετωπίσιμη.
Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν λύσεις, έστω και εάν αυτές δεν θα καταλήξουν σε άμεση πλήρη ικανοποίηση των συνταξιούχων.
Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση καλείται να βρει μια λύση σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα, που βέβαια θα απασχολήσει αρκετά κατά το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα