Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Αυξημένες οι ανάγκες για αίμα το καλοκαίρι - Έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες


Μόνο 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή μας και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που συνολικά διαθέτουμε: Αυτό απαιτεί η διαδικασία της αιμοδοσίας από όσους ξεπερνούν το φόβο, την άγνοια και την προκατάληψη και προσφέρουν εθελοντικά αίμα!
Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που οι ανάγκες σε αίμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι αυξημένες, η βοήθεια των εθελοντών θα ήταν μεγάλη. Το καλοκαίρι εξάλλου υπάρχουν πάντα ελλείψεις διότι οι εθελοντές αιμοδότες πάνε διακοπές, ενώ αντίθετα οι ανάγκες αυξάνονται γιατί αυξάνεται ο πληθυσμός στη Μεσσηνία. Οπότε, όσοι μπορούν καλό είναι να πάνε τώρα για να δώσουν αίμα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο τον Αύγουστο που οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Οσοι ενδιαφέρονται να δώσουν αίμα, αλλά και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες αν δεν είναι, μπορούν να το κάνουν στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία λειτουργεί στο υπόγειο της νοσηλευτικής μονάδας καθημερινά και διενεργεί αιμοληψίες από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 9 - 1.30 και Τετάρτη απόγευμα 6 - 8, χωρίς να απαιτείται τεστ για Covid-19.
ΚΑΘΕ ΥΓΙΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ
Κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, 18-62 ετών μπορεί να αιμοδοτήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι υγιής και πριν προσέλθει για αιμοληψία να έχει προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση στο 27210 46152 για την ώρα του ραντεβού. Ερχόμενος στο τμήμα συμπληρώνει ένα έντυπο-φόρμα και αξιολογείται από τον υπεύθυνο ιατρό. Εφόσον όλα είναι καλά προχωρά στην αιμοδοσία, η οποία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Ολοι οι αιμοδότες είναι απαραίτητο να έχουν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να είναι ξεκούραστοι και να μην έχουν καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα. Οσοι επιλέξουν να αιμοδοτήσουν πρωί, πρέπει να έχουν φάει ένα ελαφρύ πρωινό (ιδανικό ένα τοστ ή μια τυρόπιτα). Οσοι όμως πάνε απόγευμα πρέπει να έχουν φάει πλήρες γεύμα 2 με 3 τουλάχιστον ώρες πριν να δώσουν αίμα.
ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα σε 1 εκατ. κατοίκους. Στην Ελλάδα απαιτούνται ετησίως τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι αναντικατάστατος αφού το αίμα δεν παρασκευάζεται σε κανένα άλλο εργαστήριο παρά μονάχα στο δικό μας, τον μυελό των οστών. Εάν δεν δώσουμε εμείς, τότε αρκετοί συνάνθρωποί μας θα πεθάνουν ή θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι της ποιότητας της ζωής τους. Επιπλέον, το αίμα έχει διάρκεια ζωής μόνο 35 ημέρες από την στιγμή που θα βγει από το σώμα μας και γι’ αυτό η συστηματική αιμοδοσία είναι πολύ σημαντική, όπως και το να υπάρχουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και να μεταγγίζεται η ιδέα της προσφοράς.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στο τηλ. 27210 46153.     Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα