Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Σε οριακή κατάσταση λόγω “βαριάς υποστελέχωσης” Τμήματα των Νοσοκομείων Καλαμάτας - Κυπαρισσίας


Το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα Νοσοκομεία και της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, το Ογκολογικό Τμήμα στην Καλαμάτα, το Αναισθησιολογικό Τμήμα, η Παθολογική Κλινική, η Κλινική Κόβιντ, το Τμήμα Επειγόντων βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, εκπέμπουν σήμα συναγερμού και ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και με την πίεσή του προς τους πολιτικούς εκπροσώπους του να τους αναγκάσει να καλύψουν τα μεγάλα κενά σε ιατρικό προσωπικό. Αυτό υπογράμμισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Χρυσάνθη Μάλλιου, πρόεδρος, Παναγιώτης Νάνος, αντιπρόεδρος και Μανώλης Μάκαρης, γραμματέας.
Η Χρυσάνθη Μάλλιου τόνισε ότι το ζήτημα της υποστελέχωσης είναι τεράστιο γιατί επιπλέον δημιουργεί πρόβλημα εξάντλησης του ιατρικού προσωπικού, οδηγεί σε αποχωρήσεις γιατρών από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ αποτρέπει νέους γιατρούς να επιλέξουν το δημόσιο τομέα της υγείας. Η πνευματική και σωματική εξάντληση είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου και πρόσθεσε ότι αυτή η εξουθένωση υπάρχει σε μια περίοδο με αυξημένη εισροή ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας που υπάρχει στο Νομό, λόγω της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και λόγω των ασθενών που καταφεύγουν πλέον στις δημόσιες δομές υγείας στις οποίες δεν μπορούσαν βρεθούν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στα Νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας η κ. Μάλλιου σημείωσε ότι έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί σε αυτό “και το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, παραλίγο να πέσει η λειτουργία του. Στάθηκε στα πόδια του χάρη στις υπέρμετρες προσπάθειες και την υπερεργασία της διευθύντριας. Πρέπει να σημάνει συναγερμός γιατί, αφού έγινε μια φορά, θα γίνει και πάλι μέχρι να προσληφθούν νέοι γιατροί”.
Επίσης τόνισε ότι η λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας “έχει πέσει τελείως” και το αποτέλεσμα είναι “να πηγαινοέρχονται τα περιστατικά” στα δύο Νοσοκομεία.
“Τακτικά ραντεβού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πια” στο Ακτινολογικό, είπε ακόμη η κ. Μάλλιου και πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι “άμεσα απειλείται η λειτουργία του μαστρογράφου” επειδή δεν γίνονται καινούργια ραντεβού μέσα στον Ιούλιο, όπως επίσης δεν γίνονται ραντεβού και για τον αξονικό τομογράφο, ενώ, συνέχισε, στον μαγνητικό τομογράφο μπαίνουν μόνο ελάχιστα περιστατικά.
Σχετικά με τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία η πρόεδρος του Σωματείου σημείωσε ότι υπηρετούν σε αυτές τέσσερις νεφρολόγοι, πρόσφατα όμως ασθένησε η μία στην Κυπαρισσία και αναγκάστηκε να πηγαινοέρχεται γιατρός από την Καλαμάτα. Αυτό έδωσε επιπλέον κόπωση στους νεφρολόγους, είπε η κ. Μάλλιου και σχολίασε “αναρωτιόμαστε μέχρι πόσο θα αντέξουν”.
Στο Ογκολογικό Τμήμα, συνέχισε, υπηρετεί μία ογκολόγος και τη βοηθάει μια γενική ιατρός. “Η ογκολόγος φτάνει να βλέπει γύρω στους 300 ασθενείς το μήνα, αναρωτιέται πως θα μπορούσε να πάρει μια εβδομάδα άδεια και τι γίνουν οι ασθενείς της” παρατήρησε η κ. Μάλλιου και επιπλέον υπογράμμισε ότι κλείνονται ραντεβού στο Ογκολογικό σε χρονική απόσταση ενός μήνα, κάτι που σχολίασε ότι “είναι ανεπίτρεπτο για τον πολύτιμο χρόνο των συγκεκριμένων ασθενών”.
Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα υπηρετούν τέσσερις αναισθησιολόγοι και αν ένας, ακόμη χειρότερα δύο, πάθουν κάτι, είπε η πρόεδρος του Σωματείου, “δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο χειρουργικός τομέας και άλλες βασικές λειτουργίες”.
Στην Παθολογική Κλινική τα πράγματα είναι τραγικά, είπε η κ. Μάλλιου, διότι υπηρετεί μόνο των 50% των παθολόγων που προβλέπει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, συνέχισε, η εισροή έχει αυξηθεί πάρα πολύ επειδή στο αντίστοιχο τμήμα της Κυπαρισσίας δεν υπάρχει ενεργός γιατρός σε εφημερία!
Στην Κλινική Κόβιντ, είπε επίσης η κ. Μάλλιου, ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας έχει προτείνει οι νοσηλείες να μην ξεπερνούν τις 20, γιατί σε αυτό το κύμα της πανδημίας το προφίλ των ασθενών είναι δύσκολο, πρόκειται για ασθενείς με πολλά συνοδά νοσήματα και βαριά παθολογικά προβλήματα. Ζήτησε λοιπόν η πρόεδρος του Σωματείου ότι εάν οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 20 να διακομίζονται οι επιπλέον στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου σημείωσε ότι οι Κλινικές Κόβιντ είναι δύο, ενώ οι παθολόγοι είναι περισσότεροι απ’ ότι στην Καλαμάτα.
Επιπλέον η κ. Μάλλιου ζήτησε γραμματειακή υποστήριξη για την Κλινική Κόβιντ, ώστε να απελευθερωθούν οι γιατροί από αυτή την ευθύνη και να διαθέτουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς τους.
Με αυτή την κατάσταση στα Τμήματα των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας εξηγείται γιατί δεν έρχονται νέοι γιατροί όταν προκηρύσσονται θέσεις, σε συνδυασμό μάλιστα, όπως πρόσθεσε η κ. Μάλλιου, με τις 8-9 εφημερίες που θα πρέπει να κάνουν το χρόνο, με τις χαμηλές αμοιβές, με τη μη χορήγηση εκπαιδευτικών και άλλων αδειών κ.λπ.
Ο Μανώλης Μάκαρης, από την πλευρά του, τόνισε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πολύ υποστελεχωμένο, ίσως το πιο υποστελεχωμένο από τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, όπως πρόσθεσε. Γι’ αυτό ζήτησε να ενταχθεί και το Νοσοκομείο της Καλαμάτας στα Νοσοκομεία της χώρας στα μετακινούνται ιατροί τη θερινή περίοδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να καλυφθούν κενά. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Καρδιολογική Κλινική, σημειώνοντας ότι και σε αυτή τη μονάδα οι γιατροί που υπηρετούν είναι κατά 50% λιγότεροι από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα. Επίσης, σε ό,τι αφορά το Αιμοδυναμικό Τμήμα, τόνισε ότι επιβάλλεται να λειτουργεί καθημερινά και μέχρι αυτό να επιτευχθεί πρότεινε τη μια ημέρα να εφημερεύει το Αιμοδυναμικό της Καλαμάτας και την άλλη της Τρίπολης. Τέλος σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της Καρδιολογικής Κλινικής και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σύστημα τομογράφου που πρέπει να αποκτηθεί.
Ο Παναγιώτης Νάνος αναφέρθηκε στους ιατρούς που βρίσκονται σε αναστολή και υπογράμμισε ότι το αίτημα του Σωματείου είναι να επανέλθουν στην εργασία τους, γιατί είναι πολύ απαραίτητοι αλλά και επειδή έχει πλέον αποδειχθεί ότι η αναστολή της σύμβασης των υγειονομικών δεν πρόσφερε κανένα υγειονομικό όφελος.
Ζήτησε και ο ίδιος την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Νοσοκομείου και μάλιστα αναφερόμενος σε μικροσκόπιο της Οφθαλμολογικής Κλινικής τόνισε ότι είναι 25ετίας, δεν υποστηρίζεται πια από την εταιρία που τον κατασκεύασε, ενώ οι γιατροί κάνουν τις επεμβάσεις βασιζόμενοι περισσότερο στην εμπειρία τους και τις γνώσεις τους παρά στο συγκεκριμένο μικροσκόπιο.
Τέλος ο κ. Νάνος αναφέρθηκε στην καταβολή εφημεριών με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, τον εφημεριών πέραν των κανονικών που έγιναν την περίοδο της πανδημίας.    Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα