Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

«Μπλόκο» στην πώληση F16 στον Ερντογάν από 10 Γερουσιαστές: Κατέθεσαν τροπολογία στο Κογκρέσο


Μια πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανικού λόμπι που δείχνει πως η πώληση των F16 στην Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά αυτονόητη.
Με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού βουλευτή Chris Pappas κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τροπολογία για τα αμερικανικά μαχητικά που διεκδικεί το τελευταίο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία - που υπογράφουν 10 βουλευτές - ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση των μαχητικών όσο η Αγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο άλλων χωρών, προκαλώντας με υπερπτήσεις στο Αιγαίο, υπογράφουν δέκα βουλευτές.
Σημειώνεται πως για να αρθούν οι αντιρρήσεις στο Κογκρέσο θα πρέπει ο Λευκός Οίκος να μπορέσει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του ότι η Τουρκία - όπως άλλωστε ισχύει για κάθε χώρα που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από την Αμερική - έχει σταματήσει για διάστημα 6 μηνών τις επιθετικές ενέργειες.
Επίσης ο Πρόεδρος θα μπορεί να άρει τους περιορισμούς αν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής μια τέτοια πώληση.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα