Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλακτίτες στο μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000


Αίτημα για γεωλογική και αρχαιολογική μελέτη-Έχουν εντοπιστεί και 2 μεσαιωνικές εκκλησίες και μια μεσαιωνική γέφυρα
TI ANAΦΕΡΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Στο πλαίσιο περαιτέρω έρευνας πεδίου της πράσινης κοιλάδας που διατρέχει το νέο παραποτάμιο μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000, που βρίσκεται στη Νότια Μεσσηνία και συνδέει τον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων με τον παραθαλάσσιο οικισμό της Φοινικούντας, με στόχο τη διεύρυνση του μήκους της αποκλειστικής παραποτάμιας πεζοπορικής διαδρομής, εντοπίστηκε εντός της προστατευόμενης περιοχής του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλακτίτες.
Ακολούθως, μικρή ομάδα εθελοντών με έμπειρο ντόπιο οδηγό με μεγάλη δυσκολία καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο που ήταν κυριολεκτικά απροσπέλαστος, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα και δίνοντας τη δυνατότητα στους πεζοπόρους να γνωρίσουν το άγνωστο σπήλαιο που αναβαθμίζει σημαντικά το πολιτισμικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο του νέου μονοπατιού.

  



Ειδικότερα, το σπήλαιο βρίσκεται εντός εντυπωσιακού συμπλέγματος βράχων ύψους περίπου 20 μ. με πυκνή δενδρώδης βλάστηση, ενώ η μοναδική αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις περίπου 15 χ 6 μ. και ύψος περίπου 10 μ.

 

Εντός αυτής της φυσικής κοιλότητας συναντούμε διάκοσμο από ασβεστολιθικές αποθέσεις με πολύπλοκα και πολύ όμορφα συμπλέγματα, ενώ η οροφή του καλύπτεται από εντυπωσιακούς σταλακτίτες, που δυστυχώς όμως τα άκρα τους δείχνουν ότι έχουν κοπεί κατά το παρελθόν. Επίσης, ο καθαρισμός της πυκνής βλάστησης έφερε στο φως την ύπαρξη αμυντικής οχύρωσης εισόδου δείχνοντας έτσι ότι κατά τη μεσαιωνική περίοδο το σπήλαιο αποτελούσε τόπο καταφυγής και άμυνας, ενώ μοναδική για την περιοχή είναι η μεσαιωνική τοξοθυρίδα (κάθετη σχισμή στην τοιχοποιία για την σκόπευση με τόξο ή χειροβαλλίστρα) που εντοπίστηκε δίπλα στην τοιχισμένη είσοδο του σπηλαίου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το ποτάμι Μηναγιώτικο (περίπου 50 μ.), ενώ πάνω από το εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχου του σπηλαίου εντοπίστηκε άγνωστη ερειπωμένη μεσαιωνική εκκλησία με δύο σωζόμενες ημικυκλικές αψίδες ιερού από λαξευτό πωρόλιθο.
Στη βάση αυτών, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας θα αποστείλει άμεσα αίτημα προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την γεωλογική και αρχαιολογική μελέτη και τεκμηρίωση του σπηλαίου καθώς και αίτημα για αρχαιολογική τεκμηρίωση των δύο μεσαιωνικών εκκλησιών και μιας μεσαιωνικής γέφυρας που έχουν εντοπισθεί συνολικά στο εν λόγω μονοπάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα