Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 21/9, «Γράφει εναντίον μας; Κρεμάστε τον!» - Η ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του δημοσιογράφου Νικόλαου Καπετανίδη

 Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου του 1921, καταδικάστηκαν σε θάνατο 69 Έλληνες- έπειτα από στημένες δίκες σε Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας- όλοι τους εξέχουσες προσωπικότητες του Πόντου και απαγχονίστηκαν από το καθεστώς των Νεότουρκων.
Ανάμεσα στους μάρτυρες ήταν και ο Νικόλαος Καπετανίδης, ο ηρωικός δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εποχή».
Τα κείμενα του Καπετανίδη στηλίτευαν τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά των χριστιανικών μειονοτήτων. Επίσης, ο Καπετανίδης, εξέπεμπε φλογερό κάλεσμα για την ανεξαρτησία του Πόντου.
Ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921) ήταν δημοσιογράφος γεννημένος στη Ριζούντα του Πόντου· φοίτησε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής· στην πορεία αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους του τόπου του.
Στην ταραχώδη περίοδο 1918 -1921 εξέδιδε τη μαχητική ελληνική εφημερίδα του Πόντου «Εποχή». Ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 28 Μαρτίου του 1920 σε άρθρο του ο Καπετανίδης αποκάλυπτε τις θηριωδίες του τούρκου αξιωματικού και επικεφαλής της πολιτοφυλακής των Εθνικών Δυνάμεων, Τοπάλ Οσμάν στα χωριά του Πόντου· το άρθρο εκείνο ήταν η θανατική καταδίκη του. Ο Καπετανίδης, έχοντας αρωγούς τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο, τον ομογενή βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη και άλλους επιφανείς Πόντιους αντιμαχόταν το εγκληματικό καθεστώς.

Φωτογραφία του Νίκου Καπετανίδη στο μουσείο της Αδελφότητος 
Κρωμναίων Καλαμαριάς.

Η πνευματική δραστηριότητά του Καπετανίδη δεν περιοριζόταν στις τουρκικές ωμότητες και προκλήσεις· συμμετείχε ενεργά στα προβλήματα που σημάδεψαν την εποχή του παίρνοντας θέση για το γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση, ενώ υποστήριζε ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να ελέγχεται από τις θρησκευτικές αρχές.
Όπως έγραφε: «Η δημοσιογραφία του καιρού μας είναι, πρέπει να είναι, αγών και πάλη και ακατάσχετος ορμή προς τα πρόσω».
Για τη μαχητική αρθρογραφία και την εθνική δράση του, συνελήφθη το 1921 από τους Νεότουρκους και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, σε ηλικία 32 ετών. Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου του απηύθυνε την κατηγορία ότι αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία του Πόντου, ο Καπετανίδης στάθηκε όρθιος και φώναξε: «Όχι μόνον για την ανεξαρτησία, αλλά και για την ένωσή του με την Ελλάδα!». Τα τελευταία του λόγια στο ικρίωμα ήταν: «Ζήτω η Ελλάς!».
Η 21η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε Ημέρα Μνήμης για τον Πόντιο δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στις 2 Μαρτίου 2022 στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα