Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 22/9, Πρόκληση: Βέρμαχτ και Κόκκινος Στρατός παρελαύνουν από κοινού στην κατεχόμενη Πολωνία


Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Κόκκινος Στρατός ήταν η δύναμη που ανέκοψε τη ναζιστική λαίλαπα και (ίσως) δεν έχουν άδικο, όμως…
Όμως μια μέρα σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου του 1939 στρατιώτες της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού παρέλασαν από κοινού στο Μπρεστ Λιτόφσκ μετά την εισβολή στην Πολωνία!
Η παρέλαση άρχισε στις 16:00 και σοβιετικά στρατεύματα είχαν υψώσει σβάστικες και κόκκινα αστέρια που ανάμεσα τους βάδισαν τα γερμανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, το τελετουργικό περιελάμβανε γερμανικά και σοβιετικά στρατεύματα να παρελαύνουν ενώπιον των διοικητών τους υπό την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, ο σοβιετικός διοικητής, Σέμιον Κριβόσεϊν, έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι δεν άφησε στα σοβιετικά στρατεύματα να περάσουν πλάι από τις γερμανικές δυνάμεις επειδή φοβόταν ότι οι στρατιώτες του, καταπονημένοι έπειτα από μακρά πορεία προς την πόλη, θα έδειχναν υποδεέστεροι των Γερμανών που βρίσκονταν εκεί και ξεκουράζονταν για αρκετές μέρες.
Η τύχη της Πολωνίας είχε κριθεί ουσιαστικά τον Αύγουστο του 1939, όταν η Γερμανία και η ΕΣΣΔ υπέγραψαν το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.

Βέρμαχτ και Κόκκινος Στρατός μαζί...

Ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στο πολωνικό έδαφος την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στις 17 Σεπτεμβρίου. Στη σοβιετική ιστοριογραφία, ο λόγος της εισβολής ονομαζόταν «η επανένωση των αδελφών λαών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας» - η Πολωνία εκείνη την εποχή είχε στη δικαιοδοσία της εδάφη της σημερινής Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Ανάλογη ρητορική ακολουθεί και η σύγχρονη ηγεσία της Ρωσίας. Στην επέτειο της εισβολής, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2023, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε αυτή την επιθετική κίνηση ως «εκστρατεία απελευθέρωσης» και δεν ανέφερε καν τη συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Όλα άλλαξαν όταν ο Χίτλερ παραβίασε τη συμφωνία με την ΕΣΣΔ και εισέβαλλε στα εδάφη της δυο χρόνια μετά. Και τότε, ο στρατηγός χειμώνας πρώτα και μετά οι στρατηγοί του Στάλιν σταμάτησαν τη γερμανική επέλαση στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα