Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ρεύμα: Τα μπλε τιμολόγια δίνουν λύση σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας

Στις τιμές λιανικής του Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε συγκράτηση τιμών στα μεταβλητά τιμολόγια, λόγω της επιδότησης, αλλά κυρίως εξαιτίας της απορρόφησης μεγάλου μέρους των αυξήσεων από τους περισσότερους παρόχους.
Ωστόσο τα φθηνότερα μπλε τιμολόγια (και ορισμένα κίτρινα με σταθερή τιμή λίγων μηνών) παραμένουν τα οικονομικότερα, διατηρώντας την τάση των τελευταίων μηνών, όπου τα φθηνότερα τιμολόγια είναι σταθερής τιμής
Αν και αναμένουμε μια μικρή πτώση στις τιμές χονδρικής στο άμεσο μέλλον, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές και διακυμάνσεις. Η τιμή χονδρικής του Ιουλίου και Αυγούστου επηρεάστηκε από απρόβλεπτους τοπικούς παράγοντες, γεγονός που καθιστά τις προβλέψεις για την ελληνική αγορά εξαιρετικά αβέβαιες.
Κίνδυνος με τα μεταβλητά τιμολόγια
Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές που παραμένουν σε μεταβλητά τιμολόγια διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες αυξήσεις.
Στην τρέχουσα κατάσταση, οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουν την 1η κάθε μήνα για να μάθουν τι θα χρεωθούν, ανάλογα με τις τιμές της χονδρικής, την έκπτωση που θα δώσει ο πάροχός τους, καθώς και το ύψος τυχόν επιδοτήσεων. Και αν είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι τιμές της χονδρικής, η έκπτωση του παρόχου και η παροχή τυχόν επιδότησης είναι πρακτικά αδύνατο να προβλεφθούν.
Τα προγράμματα σταθερής τιμής δίνουν λύση στο πρόβλημα της αβεβαιότητας, επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν με ακρίβεια το κόστος τους κάθε μήνα. Αυτά τα προγράμματα διευκολύνουν τον προϋπολογισμό και τον οικονομικό προγραμματισμό, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια.
Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, καθώς δεσμεύουν τον καταναλωτή για ορισμένη περίοδο, προσφέροντάς του συνήθως ποσότητες ενέργειας που έχουν ήδη προαγοραστεί.
Πώς θα γίνεται η επιλογή σταθερού τιμολογίου
Το ερώτημα πλέον δεν θα πρέπει να είναι αν θα αλλάξουμε σε πρόγραμμα σταθερής τιμής, αλλά πότε θα αλλάξουμε και σε ποιο. Το πότε θα αλλάξουμε είναι ένα σύνθετο ερώτημα, ειδικά για τις επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις.
Για τον οικιακό καταναλωτή, ωστόσο, μπορεί να ακολουθηθεί ο εξής απλός κανόνας: Τα τελευταία δύο έτη, ο μέσος όρος των φθηνότερων μεταβλητών τιμολογίων, ακόμα και με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν, ήταν πάνω από 14 λεπτά. Όταν υπάρχουν διαθέσιμα σταθερά προγράμματα κάτω από αυτή την τιμή (λαμβάνοντας υπόψη και το πάγιο) τοτε είναι μια καλή ευκαιρία αφού θα έχουν εξαιρετικές πιθανότητες να αποδειχθούν κερδοφόρα.
Πώς θα επιλέξω το καλύτερο σταθερό τιμολόγιο; 
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά. Το καλύτερο σταθερό τιμολόγιο είναι αυτό που είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα διαθέσιμα σταθερά. Εκτός από τη χαμηλή τιμή και το πάγιο, που είναι εύκολο να συγκριθούν, θα πρέπει να εξετάσουμε και τα εξής:
  • Περίοδος σταθερής τιμής: Διάρκεια 6 με 12 μηνών είναι προτιμητέα
  • Εκπτώσεις καλής πληρωμής: Αν δύο προγράμματα έχουν σχεδόν την ίδια χρέωση, προτιμούμε αυτό χωρίς έκπτωση καλής πληρωμής.
  • Δώρα: Τα δώρα είναι ευπρόσδεκτα, ειδικά αν δίνονται στην αρχή της σύμβασης. Καλύτερα τα δώρα σε €, διαφορετικά προτιμούμε προγράμματα με δώρα που μας είναι χρήσιμα.
  • Ποινή αποχώρησης: Τα περισσότερα προγράμματα έχουν σχεδόν ίδιες ποινές αποχώρησης. 
Τέλος, πάντα συγκρίνουμε με γνώμονα την κατανάλωσή μας, ώστε να επιλέξουμε το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας.
Σε ένα περιβάλλον συνεχών διακυμάνσεων και αβεβαιότητας, η επιλογή ενός προγράμματος σταθερής τιμής στην ενέργεια δεν είναι απλώς μια ασφαλής επιλογή ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να μην έχουμε το άγχος τυχόν αυξήσεων στον λογαριασμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα