![]() |
Ανατιμήσεις
«Οι αλευροβιομηχανίες μάς έχουν αποστείλει ήδη αυξημένους τιμοκαταλόγους στην πρώτη ύλη κατά 4-5 λεπτά το κιλό. Το 70άρι μαλακό αλεύρι, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φούρνοι, το αγοράζαμε πριν από λίγα χρόνια 35-37 λεπτά το κιλό και τώρα το παίρνουμε 48-49 λεπτά το κιλό. Με τις αυξήσεις που μας έχουν ανακοινωθεί το κόστος θα ανέβει στα 52-53 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί πάνω από 120%. Αν σκεφτείτε ότι πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα και τώρα έχει φτάσει στα 19,5 λεπτά για τα αρτοποιεία, αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να έχει πενταπλασιαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται. Πρόκειται για μια δυσεπίλυτη εξίσωση», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Ελσα Κουκουμέρια.
Τιμές
Ηδη, από το 2020 η τιμή της φρατζόλας έχει αυξηθεί κατά 50% από τα 0,80 στα 1,20 ευρώ το κιλό και με τις νέες αυξήσεις ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ το κιλό. «Δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση συντονισμένα για ανατιμήσεις. Ανάλογα με τα κόστη του κάθε αρτοποιείου, ο καθένας θα κάνει καθορίσει την τιμολογιακή του πολιτική. Ηδη, κάποιοι φούρνοι πουλάνε τη φρατζόλα στα 1,40 ευρώ και άλλοι μπορεί να τη διαθέτουν και 1,10 ευρώ», σημειώνει η κ. Κουκουμέρια.
Σύμφωνα με την ίδια, οι υπέρογκες αυξήσεις στα κόστη έχουν οδηγήσει σε λουκέτο περίπου 800 φούρνους την τελευταία τριετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα