Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

10+1 Στάσεις στη Δυτική Μεσσηνία



ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑΚαγιάκ στον όρμο του Ναβαρίνου από την εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού Explore Messinia, που διοργανώνει φυσιολατρικές περιηγήσεις στον νομό. (Φωτογραφία: © Φώτης Κονταργύρης)

Βοϊδοκοιλιά, μία από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με τους αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας «Guardian». (Φωτογραφία: © Γιάννης Γιαννέλος)


Οι καταρράκτες της Νέδας. (Φωτογραφία: © Φώτης Κονταργύρης)


Άποψη της Πύλου την ώρα που σουρουπώνει. (Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK)

Επίσκεψη στην έκθεση «Ο βυθός της Πρώτης». (Φωτογραφία: Δημήτρης Καμπύλης/gargalianoionline)


Στην τουριστική παραλία της Καλογριάς ακολουθήστε τα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη και κολυμπήστε έως τη σπηλιά-ησυχαστήριο του συγγραφέα. (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)


Στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου φτάνετε και με ποδήλατο, ακολουθώντας τη διαδρομή των 5 χλμ. από τη Στούπα. (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)

Αναζητήστε στην άμμο τα χνάρια της Caretta caretta, εξερευνήστε τις θαλάσσιες σπηλιές της Μεθώνης, μάθετε από πρώτο χέρι γιατί η σφέλα λέγεται «φέτα της φωτιάς». Εδώ οι διακοπές δεν είναι μόνο βουτιές.

1. Ιστορίες μεσσηνιακής γαστρονομίας

Πάνω σε ποια τρόφιμα θεμελιώθηκε η πυραμίδα της μεσσηνιακής διατροφής; Γιατί η σφέλα λέγεται «φέτα της φωτιάς»; Τι υλικά χρειάζεστε για να φτιάξετε λαλάγγια; Οι απαντήσεις σε απορίες σχετικές με τον πλούτο της μεσσηνιακής γαστρονομίας βρίσκονται στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου». Ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο· αφενός θα πάρετε μια ιδέα για όσα θα γευτείτε στη διάρκεια των διακοπών σας, αφετέρου θα μάθετε την εντυπωσιακή ιστορία των μεσσηνιακών προϊόντων, με πρώτη και καλύτερη την ελιά, που άρχισε να καλλιεργείται στην περιοχή την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (στο ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο βρέθηκαν πινακίδες Γραμμικής Β που αναφέρονται στην ελαιοκαλλιέργεια).

Info: www.messiniandiet.gr

2. Μπραμς στην Κορώνη

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο διαρκεί το Φεστιβάλ Κορώνης, που διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης και παρουσιάζει από συναυλίες κλασικής, παραδοσιακής, σύγχρονης και τζαζ μουσικής μέχρι εκθέσεις, χορό, θέατρο. Στα δρώμενα που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνεται η βραδιά κλασικής μουσικής «Songs by the Sea» (18/7, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Παναγία η Ελεήστρια), με τη σοπράνο Αμελί Φλήτγουντ Άντερσον και τον Γιάννη Σύμκο στο πιάνο να παρουσιάζουν έργα των Brahms, Χατζιδάκι κ.ά.

Info: τηλ. 27250-22755,

koronifestival.gr

Η σταρ της παραλίας είναι η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta.

3. Διακοπές με την Caretta caretta

Οι διακοπές που συνδυάζονται με εθελοντισμό είναι μια ανερχόμενη ταξιδιωτική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να «φανούν χρήσιμοι» στον τόπο που επισκέπτονται. Στη Μεσσηνία μπορείτε να προσφέρετε εθελοντικά τις υπηρεσίες σας σε ένα από τα εμβληματικότερα πλάσματα των ελληνικών θαλασσών, τη χελώνα Caretta caretta. Απευθυνθείτε στον σύλλογο «Αρχέλων», που δραστηριοποιείται στην περιοχή: οι κύριες παραλίες ωοτοκίας είναι αυτή της Νέδας μέχρι το χωριό Καλό Νερό, ο Ρωμανός και οι παραλίες Ζάγκα και Μεμί στην Κορώνη. Μπορείτε να γίνετε εθελοντής πλήρους απασχόλησης (συμμετοχή το λιγότερο δύο εβδομάδες, με κόστος 100 ευρώ) και να παρακολουθήσετε βήμα προς βήμα το σημαντικότερο ταξίδι της Caretta caretta –από την απόθεση των αυγών μέχρι την εκκόλαψη και την ασφαλή πορεία προς το νερό–, να βοηθήσετε στη σηματοδότηση των φωλιών κ.λπ. Αν δεν έχετε τόσο χρόνο στη διάθεσή σας, ενημερωθείτε για τις δράσεις του συλλόγου στους σταθμούς του Καλού Νερού ή της Κορώνης. Οι υπεύθυνοι θα σας κατευθύνουν, έτσι ώστε να μάθετε πώς οι εθελοντές αναγνωρίζουν τα ίχνη των χελωνών, πώς εντοπίζουν και προστατεύουν τις φωλιές κ.λπ.

Info: Στο www.archelon.gr μπορείτε να κάνετε αίτηση εθελοντικής συμμετοχής. Για τα ωράρια λειτουργίας των σταθμών στο Καλό Νερό και στην Κορώνη, επικοινωνήστε στο τηλ. 6951-009785.

4. Η χαρά του οικοτουρίστα

Αν αγαπάτε την επαφή με τη φύση, ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα οικοτουριστικών περιηγήσεων της εταιρείας εναλλακτικού τουρισμού Explore Messinia. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιούνται εκδρομές με καγιάκ στη Μεθώνη με εξερεύνηση παραθαλάσσιων κάστρων και θαλάσσιων σπηλιών (μήκος διαδρομής 5-6 ν.μ., σε 4-5 ώρες, κόστος 55 ευρώ), πεζοπορία και διαγωνισμός τοξοβολίας στο Πολυλίμνιο, τον κρυμμένο παράδεισο με τις μικρές συνεχόμενες λίμνες (μήκος διαδρομής 3 χλμ., 3-4 ώρες, κόστος 35 ευρώ), ανάβαση και πικνίκ με τοπικά προϊόντα στον Ταΰγετο (μήκος διαδρομής 8 χλμ., 6 ώρες, κόστος 90 ευρώ), διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας με κολύμπι σε καταρράκτες που σχηματίζουν κολυμπήθρες (μήκος διαδρομής 4 χλμ., 4-5 ώρες, 45 ευρώ) κ.ά. Σημειώστε ότι η Explore Messinia συγκεντρώνει εξαιρετικές κριτικές στο Tripadvisor.

Info: τηλ. 6971-897640, www.exploremessinia.com

5. Ένα ζωντανό κάστρο

Μπορεί να μη διαμένει πολύς κόσμος (απ’ ό,τι μας λένε οι ντόπιοι, υπάρχουν γύρω στα δέκα σπίτια που κατοικούνται), παρ’ όλα αυτά το κάστρο της Κορώνης είναι ζωντανό. Αυτό είναι το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα περισσότερα κάστρα της Ελλάδας και ίσως γι’ αυτό είναι ανοιχτό όλη μέρα και δεν έχει εισιτήριο εισόδου. Περάστε μια βόλτα για να δείτε από κοντά το ξεχωριστό αυτό οχυρό, που οικοδομήθηκε από τους Ενετούς γύρω στον 13ο αιώνα πάνω στην αρχαία Ασίνη και προσφέρει απαράμιλλη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο. Μέσα στο κάστρο διασώζονται, μεταξύ άλλων, λαξευμένοι τάφοι και υπόγειες θολωτές δεξαμενές.

Το Κάστρο της Μεθώνης, από τα διασημότερα αξιοθέατα της Μεσσηνίας. (Φωτογραφία: 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
6. Ηλιοβασίλεμα στη Μεθώνη
Στα νότια της Πύλου και απέναντι από τη νήσο Σαπιέντζα βρίσκεται η Μεθώνη, μια κωμόπολη χτισμένη σε στρατηγικό σημείο (στο οποίο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα σταματούσαν οι προσκυνητές που κατευθύνονταν στους Αγίους Τόπους). Το πιο διάσημο αξιοθέατο είναι, φυσικά, το κάστρο της, ενετικό οχυρό του 13ου αιώνα, παραθαλάσσιο, που καταλήγει στην οχυρωμένη νησίδα Μπούρτζι, ένα διώροφο κτίσμα του 1500 σε σχήμα οκταγώνου. Κατά την επίσκεψή σας, έχετε κατά νου ότι είναι μεγάλο σε έκταση (γι’ αυτό καλό θα ήταν να φοράτε άνετα παπούτσια και να έχετε μαζί σας νερό). Ιδιαίτερα όμορφα είναι την ώρα που σουρουπώνει και το κάστρο λούζεται στο πορτοκαλί φως.

Info: Ωράριο λειτουργίας Κάστρου Μεθώνης 08.00-20.00, πλην Δευτέρας,

Τηλ. 27230-28758, εισιτήριο 2 ευρώ.

7. Σαν τη Βοϊδοκοιλιά δεν έχει

Χωρίζεται από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας με μια μικρή λωρίδα γης, έχει ανοιχτόχρωμη άμμο και από ψηλά το σχήμα της μοιάζει με μανιτάρι ή κεφαλαίο Ω. Η Βοϊδοκοιλιά είναι μια πανέμορφη παραλία, κι αυτό είναι κοινό μυστικό για την παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα. Στα συν το γεγονός ότι, λόγω του ότι βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, δεν υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνες, οπότε το τοπίο διατηρεί τον παρθένο χαρακτήρα του. Για νερό και σνακ, θα βρείτε αρκετές καντίνες στον δρόμο για την παραλία.

8. Ο βυθός της Πρώτης
Έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας που απεικονίζει τον βυθό ανάμεσα στη Μαραθόπολη και τη νήσο Πρώτη διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης. Οι εικόνες του φωτογράφου Φώτη Κατσίβελα παρουσιάζουν πτυχές της υποθαλάσσιας ζωής, κοράλλια, ψάρια, ιππόκαμπους. Η έκθεση πραγματοποιείται στο σχολείο του οικισμού με δωρεάν είσοδο – καλό θα ήταν όμως να ενισχύσετε τον Πολιτιστικό Σύλλογο, είτε αγοράζοντας καρτ ποστάλ με θέμα από την έκθεση είτε γεμίζοντας τον κουμπαρά του. Στη συνέχεια περάστε με καραβάκι μέχρι τη νήσο Πρώτη (πιθανόν πήρε το όνομά της από τον γιο του Ποσειδώνα, Πρωτέα), γνωστή για την παραλία Βουρλιά με το ναυάγιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Info: Η έκθεση διαρκεί έως τις 10/9 και είναι ανοιχτή καθημερινά 10.00-13.00 και 19.00-23.00. Για να περάσετε στην Πρώτη, επικοινωνήστε με τα Proti Cruises (τηλ. 6972-316745,www.proticruises.gr, από 10 ευρώ/άτομο) και Ioniansail (τηλ. 6977-482665, www.ioniansail.eu, εκδρομή με ιστιοπλοϊκό από 70 ευρώ/άτομο).

Το Φρούριο της Πύλου ή Νιόκαστρο. (Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK)

9. Ο πλούτος της Πύλου

Για τους λάτρεις της ιστορίας και της αρχαιολογίας η Πύλος προσφέρεται για εξερεύνηση, αφού διαθέτει πολλούς εκθεσιακούς χώρους που αποτίνουν φόρο τιμής στο παρελθόν της περιοχής. Σημειώστε το αρχοντικό Τσικλητήρα στο λιμάνι (παρουσιάζει έκθεση με ελαιογραφίες που αναπαριστούν τον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους), το Φρούριο Πύλου ή Νιόκαστρο (περιλαμβάνει το Μουσείο Πασά με έκθεση ναυαγίων της Πελοποννήσου, το Μουσείο Προμαχώνα Μακρυγιάννη με έκθεση τριών βυθισμένων πόλεων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου), την Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου (με φωτογραφική έκθεση από τις δραστηριότητες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, έκθεση με καταδυτικό υλικό και τρισδιάστατη αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου).

Info: Ωράριο λειτουργίας 08.00-20.00 (Δευτέρα κλειστά).

Τιμές: Για το αρχοντικό Τσικλητήρα 2 ευρώ, για τα μουσεία και τις εκθέσεις 6 ευρώ.

Τηλέφωνα: Μουσείο Πασά 27230-22897, Μουσείο Προμαχώνα Μακρυγιάννη 27230-28345, αρχοντικό Τσικλητήρα 27230-22010, φυλάκιο Νιόκαστρου (πληροφορίες και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου) 27230-22955.

Για γκολφ στην Costa Navarino. (Φωτογραφία: Μπάμπης Γκιριτζιώτης)

10. Η εμπειρία Costa Navarino

Η Costa Navarino διαθέτει μια σειρά ταξιδιωτικών παροχών που αξίζει να έχετε κατά νου ακόμα κι αν δεν μείνετε εκεί. Τα δύο γήπεδα 18 οπών, The Dunes Course και The Bay Course, μπορούν να υποδεχτούν ταξιδιώτες γκολφέρ (οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν σε ένα πραγματικά όμορφο φυσικό περιβάλλον), το Anazoe Spa είναι ένα ιαματικό καταφύγιο 4.000 τ.μ. με πολλές θεραπείες, ενώ υπάρχουν και διαφόρων ειδών εστιατόρια που καλύπτουν ευρεία γκάμα γεύσεων (από θαλασσινά μέχρι γιαπωνέζικο και στέικ). Οι παραπάνω προτάσεις προϋποθέτουν να μην υπάρχει πληρότητα στα resorts, γι’ αυτό, πριν ξεκινήσετε, ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα.

Info: www.costanavarino.com

11. Πρωινό στον Νερόμυλο

Κρατώντας όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του Παλιού Νερόμυλου της Κυπαρισσίας, διατηρητέου μνημείου της προβιομηχανικής περιόδου, οι Κυπαρίσσιοι Τζίμα και Νίκος Ιμιρζιάδης τον αποκατέστησαν πλήρως (πλέον αλέθει κανονικά), δημιούργώντας έναν ιδιαίτερο πολυχώρο. Το αλεύρι πωλείται, όπως και παξιμάδια, κουλουράκια και ζυμαρικά, στο μπακάλικο του μύλου, όπου διατίθενται επίσης προϊόντα τοπικών μικρών παραγωγών. Στο καφενείο θα φάτε σπιτικό πρωινό με τηγανόψωμα, αυγά από τη γειτονιά και χυμούς με φρούτα από τον κήπο. Συχνά φιλοξενούνται πολιτιστικές δράσεις, όπως συναυλίες, ποιητικές βραδιές, κ.ά. (Κείμενο: Μαρία Κοραχάη)

Info: www.opaliosneromylos.gr

Μετάβαση

Η Πύλος απέχει από την Καλαμάτα 54 χλμ. Η Κορώνη και η Μεθώνη απέχουν 56 χλμ. και 66 χλμ. αντίστοιχα από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Διαμονή-φαγητό

To Colonides Beach Hotel (Βουνάρια, τηλ. 27250-41200, από 110 ευρώ) απέχει 9 χλμ. από την Κορώνη. Δωμάτια με θέα στον κήπο ή στη θάλασσα και δωρεάν Wi-Fi. Το Ulysses Hotel(Μεθώνη, τηλ. 27230-31600, από 75 ευρώ) βρίσκεται κοντά στην παραλία και στο κάστρο. Επιλέξτε το Philip (Πύλος, τηλ. 27230-22741, από 100 ευρώ) για τη θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου.

Στην ταβέρνα του Νίκου στη Μεθώνη (τηλ. 27230-31282) σερβίρονται κλασικά πιάτα, όπως μουσακάς και σουτζουκάκια, στην Ελιά (τηλ. 27230-23503) στο χωριό της Γιάλοβας η κουζίνα περιλαμβάνει κριθαρότο θαλασσινών, κουνέλι λαδορίγανη με δαμάσκηνα και πίτα με πέστροφα Ταϋγέτου, ενώ στον Καγκελάριο (τηλ. 27250-22839) στην Κορώνη θα γευτείτε φρέσκα θαλασσινά. Στο KOA beach bar (τηλ. 6979-220433) στη Χρυσή Ακτή θα απολαύσετε το κοκτέιλ ή το σνακ σας στην πισίνα ή στην ξαπλώστρα σας πάνω στην αμμουδιά.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΑΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Ο οικισμός της Καρδαμύλης πάνω στη θάλασσα είναι το καμάρι της Μεσσηνιακής Μάνης. (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)
Βίος και Πολιτεία

Αναζητήστε τα ίχνη του Καζαντζάκη στην Καλογριά, δοκιμάστε οικογενειακώς τις δυνάμεις σας στην αναρρίχηση σε έναν σκιερό βράχο στο Καλαμίτσι, γευτείτε αλάτι από την Τραχήλα και ταξιδέψτε στον χρόνο ανηφορίζοντας έως την Παλιά Καρδαμύλη.

Βόλτα στην παλιά Καρδαμύλη

Στη Μάνη το μάτι αυτόματα αναζητά πυργόσπιτα. Στη μεσσηνιακή πλευρά όμως, την «Αποσκιερή», δεν υπάρχουν πολλά όπως στη λακωνική. Αν όμως απομακρυνθείτε από τα καλντερίμια με τις βουκαμβίλιες και τα μαγαζάκια της Καρδαμύλης και ανεβείτε στο ύψωμα του παλιού οικισμού, θα δείτε έναν από τους πιο επιβλητικούς πύργους της περιοχής. Το οχυρό συγκρότημα της Παλαιάς Καρδαμύλης ανήκε στην οικογένεια των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων και εντός των τειχών βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και ο Πύργος των Μούρτζινων, που οικοδομήθηκε μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα. Αξίζει να τον επισκεφτείτε όχι μόνο για το μουσειακό υλικό (χάρτες, γκραβούρες, σχέδια, φωτογραφίες, μακέτες) που στεγάζεται στην τριώροφη κατοικία-οντά, αλλά και για το ίδιο το διατηρητέο κτίριο που από μόνο του είναι έκθεμα. Για να αντιληφθείτε τη σπουδαιότητά του, παρατηρήστε τις διαφορετικές χρήσεις που συνδύαζε –αμυντική κατασκευή, αρχοντική κατοικία και παραγωγή λαδιού–, καθώς περιηγείστε στους χώρους του συγκροτήματος που έχουν αναδειχτεί: τον πύργο, το σιδηρουργείο, τον λαχανόκηπο και το ελαιοτριβείο.

Ιnfo: Καθημερινά 08.00-20.00, πληροφορίες στο

τηλ. 27210-73638

Στα φαράγγια και στις πλαγιές

Τόσο οι φανατικοί πεζοπόροι που συμμετέχουν σε οργανωμένες εκδρομές ορειβατικών συλλόγων όσο και οι ταξιδιώτες που θέλουν να εντάξουν στις διακοπές τους μια δραστηριότητα στη φύση θα ανακαλύψουν στα φαράγγια, στις πλαγιές και στα χωριά της δυτικής Μάνης δεκάδες περιπατητικές διαδρομές – κάποιες από τις οποίες είναι σηματοδοτημένες. Ένα από τα ομορφότερα της Μάνης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, είναι το παραδοσιακό καλντερίμι Μπίλιοβο. Δημιουργήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα στην πλαγιά του όρους Καλάθι, θεωρείται επίτευγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Αφετηρία της ανηφορικής διαδρομής μήκους 3 χλμ. (6 χλμ. με επιστροφή) είναι το χωριό Σωτηριάνικα, όπου και θα επιστρέψετε αφού φτάσετε στο τέλος του πετρόχτιστου μονοπατιού και πιείτε νερό από την πηγή στον διατηρητέο οικισμό Αλτομιρά. Δύσκολη πεζοπορία είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Τσέρια και, περνώντας το φαράγγι του Βυρού, οδηγεί 10 ώρες μετά στην κορυφή του Ταΰγετου. Ακούγεται ακατόρθωτο; Ανεβείτε με το αμάξι έως το μικρό καταφύγιο στο δάσος της Βασιλικής και ξεκινήστε από εκεί την ανάβαση (3½ ώρες), ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Για οργανωμένες καλοκαιρινές εξορμήσεις επικοινωνήστε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας ή με τους έμπειρους οδηγούς βουνού της εταιρείας δραστηριοτήτων βουνού 2047m mountain activities.

Ιnfo: Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας,

τηλ. 27210-97733,

www.eoskal.gr * 2407m: 2407m.com

Καρδαμύλη, τηλ. 27210-73752

Μανιάτικες βουτιές

Την ώρα που οι λουόμενοι των Κυκλάδων αναζητούν καταφύγιο από την αμμοβολή και τα μελτέμια, εσείς απολαμβάνετε την ηρεμία σας στις συνήθως απάνεμες παραλίες του Μεσσηνιακού κόλπου. Περίπου δεκατρείς από αυτές βρίσκονται στη δυτική Μάνη, στην ακτογραμμή μήκους 18 χλμ. που ξεκινάει πριν από την Καρδαμύλη και φτάνει στα σύνορα με τη Λακωνία. Από τις οργανωμένες η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής είναι η Καλογριά. Νοικιάστε θαλάσσιο ποδήλατο για να δείτε την κοντινή «σπηλιά του Καζαντζάκη» – λέγεται ότι ήταν το ησυχαστήριο του μεγάλου συγγραφέα. Στα Ριτσά λιάζεστε στην ξαπλώστρα ή στρώνετε πετσέτα στο λευκό χοντρό βότσαλο, ενώ στην αμμώδη παραλία του Πανταζή μπορείτε να διαλέξετε τη σκιά της ομπρέλας ή αυτή που προσφέρουν τα αρμυρίκια. Η καλύτερη παραλία για δραστηριότητες με... κουβαδάκια είναι το Καλαμίτσι με τα ρηχά νερά. Εντυπωσιακό είναι και το Καταφύγι, όπου θα απλώσετε την πετσέτα σας πάνω στις μεγάλες ασβεστολιθικές πλάκες που φτάνουν έως τη θάλασσα.

Βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του Φονέα. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)


Γεωλογικό ενδιαφέρον έχει και το κολπάκι του Φονέα, με τα χοντρά λευκά βότσαλα και τον μεγάλο βράχο που χωρίζει σχεδόν στα δύο την παραλία. Επειδή δεν φαίνεται από τον δρόμο, εύκολα την προσπερνάει κανείς – έχετε τον νου σας στον χωματόδρομο που κατεβαίνει στην ακτή (περίπου 3,8 χλμ. από την Καρδαμύλη).

Η ζωή στα χωριά της

Ανακαλύψτε τα ψαροχώρια με τα γραφικά λιμανάκια και στους παραδοσιακούς πετρόχτιστους οικισμούς στις πλαγιές του Ταΰγετου. Αφήστε πίσω σας τη Στούπα και ανηφορίστε στον Πύργο, ένα χωριό-φυσικό παρατηρητήριο, για να βγάλετε πανοραμικές φωτογραφίες. Απολαύστε τη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου με ελληνικό καφέ στον οικισμό Θαλάμες, επισκεφτείτε τους Δολούς, ένα χωριό με πολλές εκκλησίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η Αγία Παρασκευή, με τοιχογραφίες του 1698. Καταφύγιο δροσιάς, σε υψόμετρο 700 μ., είναι η Καστάνια που φημίζεται για τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά μνημεία της.

Ο Πύργος Ντουράκη, στην ορεινή Καστάνια λέγεται ότι ήταν το κρησφύγετο του Κολοκοτρώνη. (Φωτογραφία: Όλγα Χαραμή)

Ανάμεσά τους ο ιστορικός πενταώροφος Πύργος Ντουράκη του 18ου αιώνα –λέγεται ότι ήταν το κρησφύγετο του Κολοκοτρώνη– και πολλές ακόμα παλιές εκκλησίες, από τις οποίες θα ξεχωρίσετε τον Άγιο Πέτρο – πέρυσι απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra, για την αποκατάστασή του (2014).

Κάποια χωριά συνδέονται και με γνωστούς μύθους, όπως ο Άγιος Νικόλαος, από όπου ο Πάρις άρπαξε την ωραία Ελένη, και η παραθαλάσσια Αβία, που σύμφωνα με τον Παυσανία είναι μία από τις επτά πόλεις που υποσχέθηκε -μεταξύ άλλων σημαντικών δώρων- ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να του δείξει τη μεταμέλειά του και να επιστρέψει στη μάχη.
Ποδήλατο ή αναρρίχηση;

Κάντε ποδήλατο σε μία από τις πιο όμορφες παραλιακές διαδρομές της Μάνης, ακολουθώντας τον μήκους 5 χλμ. ποδηλατόδρομο που ξεκινάει από τη Στούπα και καταλήγει στον Άγιο Νικόλαο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην αναρρίχηση, αρπάξτε την ευκαιρία. Από το 2013 λειτουργεί οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο στο Καλαμίτσι με 30 διαδρομές για αρχάριους και προχωρημένους. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά, τα οποία υπό την καθοδήγηση έμπειρου εκπαιδευτή με πιστοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, σκαρφαλώνουν στον βράχο και μάλιστα υπό σκιά, καθώς μέχρι περίπου τη 1 το μεσημέρι παραμένει προφυλαγμένος από τον ήλιο.

Ιnfo: Ενοικιάσεις ποδηλάτων και οργάνωση αναρριχητικής εμπειρίας από την 2407m: 2407m.com

Καρδαμύλη, τηλ. 27210-73752. Για την αναρρίχηση επικοινωνήστε με τους ειδικούς τουλάχιστον μία ημέρα πριν.

Τζαζ κάτω από τα αστέρια

Το ηλιοβασίλεμα στον Μεσσηνιακό κόλπο μοιάζει με ιεροτελεστία όταν το βλέπεις από τον Πύργο με υπόκρουση συμφωνικής μουσικής. Και η βραδιά εξελίσσεται σε μυσταγωγία για όσους εξασφαλίσουν θέση στο μικρό ανοιχτό θεατράκι που βρίσκεται εντός του BIO-ξενοδοχείου Mani-Sonnenlink.

Μουσική βραδιά στο φεστιβάλ Mani-Sonnenlink, με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο. (Φωτογραφία: Andreas Elgert)

Στο ημιορεινό χωριό, 5 χλμ. από τη Στούπα, πραγματοποιείται τα τελευταία εννέα χρόνια το ομώνυμο μουσικό φεστιβάλ που έχει αγαπηθεί από ντόπιους και ξένους. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνουν καλλιτέχνες, ορχήστρες, φωνητικά ντουέτα και μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δίνουν συναυλίες κλασικής, ροκ, τζαζ και έθνικ μουσικής υπό το φως των αστεριών. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από μια Μανιάτισσα από επιλογή, την Burgi Blauel, σύζυγο του πρωτοπόρου Αυστριακού επιχειρηματία Fritz Blauel. Οι δυο τους εδώ και 35 χρόνια έχουν αφιερωθεί στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, στην πιστοποίηση και στην εξαγωγή του μανιάτικου λαδιού. Μία ώρα πριν και στο διάλειμμα του κονσέρτου, μπορείτε να δοκιμάσετε βιολογικά τοπικά προϊόντα.

Ιnfo: Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.mani-sonnenlink.com, τηλ. 27210-78077

Τα αλατοχώραφα της Τραχήλας

«Εμείς δεν ξέρουμε άλλο αλάτι εκτός από αυτό», θα σας πουν οι ντόπιοι που ασχολούνται με την καλλιέργεια αλατιού στην Τραχήλα, ακολουθώντας μια παράδοση από πάππου προς πάππου. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι παλιοί «αλατολόοι» στο Τριμέσι της Τραχήλας και στο χωριό Χοτάσια, στα σύνορα Μεσσηνιακής και Λακωνικής Μάνης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εκδηλώνουν ενδιαφέρον και νεότεροι. Οι αλυκές είναι προσβάσιμες με βάρκα από τη θάλασσα, όμως ένας ταξιδιώτης μπορεί να πάρει μια ιδέα στην Κάρβα, μια στενή «γλώσσα» στεριάς στη βραχώδη ακτή της Τραχήλας. Αν είναι μέρα ποτίσματος ή συλλογής, θα δείτε ντόπιους σκυμμένους πάνω στα «λεκάνια», όπως ονομάζουν τις τρύπες στα βράχια. Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, γίνεται ιδιωτική χρήση αυτών των αλυκών – υπάρχουν «αλατοχώραφα» που καλλιεργούνται συνεχόμενα για 200 χρόνια. Μπορείτε να περπατήσετε στα βράχια και να δείτε πώς παράγεται το «νέκταρ» της θάλασσας, όμως μην επιχειρήσετε να δοκιμάσετε απευθείας από τα λεκάνια, γιατί το μάζεμα γίνεται με ειδική τεχνική και μπορεί να καταστρέψετε κόπους μηνών. Οι ντόπιοι θα σας διηγηθούν πρόθυμα ιστορίες και θα σας χαρίσουν ένα σακουλάκι αλάτι, αν τους το ζητήσετε, στα καφενεία της Τραχήλας.

Στα ίχνη του Καζαντζάκη και του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Βρίσκεστε στον τόπο που ενέπνευσε δύο φωτεινές προσωπικότητες να μεγαλουργήσουν. Μια προτομή του Νίκου Καζαντζάκη πάνω από την παραλία της Καλογριάς μαρτυρεί την ιδιαίτερη σχέση του με τη Στούπα: εδώ γεννήθηκε η βαθιά φιλία του με τον Ζορμπά, εδώ εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Λίγο πριν από την είσοδο στη Στούπα (αριστερά του κεντρικού δρόμου) θα δείτε το εγκαταλελειμμένο ορυχείο λιγνίτη της Πραστοβάς, το οποίο αγόρασε ο Καζαντζάκης και προσέλαβε αρχιεργάτη τον Ζορμπά. Περπατώντας στο βόρειο τμήμα της Καλογριάς, βρίσκεται το καλυβάκι όπου έμεινε για περίπου δύο χρόνια.

Το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στο Καλαμίτσι. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)

Στο Καλαμίτσι, κοντά στην Καρδαμύλη, θα σας βγάλει ο δρόμος αν ακολουθήσετε τα βήματα του Βρετανού περιηγητή και συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ. Η οικονόμος του θα σας ανοίξει την πόρτα του κτήματος με τις ελιές, τους σκίνους και τα κυπαρίσσια και θα σας συνοδεύσει σε ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Ελλάδας, αυτό που έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα ο «Πάντι», όπως ήταν το χαϊδευτικό του. Ο ίδιος αποφάσισε η κυριότητα του σπιτιού να μεταβιβαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Έπιπλα, έργα και βιβλία που υπήρχαν στο σπίτι έχουν μεταφερθεί στο μουσείο για ασφαλή φύλαξη και συντήρηση, καθώς σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες επισκευής στο σπίτι – για τον ίδιο λόγο δεν είναι ανοιχτοί στο κοινό όλοι οι χώροι του.

Ιnfo: Για πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα επίσκεψης στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ επικοινωνήστε με το Μουσείο Μπενάκη, τηλ. 210-3671090, είσοδος 5 ευρώ.

Φαγητό από σπίτι

Στο ορεινό χωριό Πηγή, κάτω από τα πλατάνια και τις μουριές της ταβέρνας του Μπαρμπαλιά (όλοι σχεδόν λένε «στου Στάθη», τηλ. 6932-214562) δοκιμάστε τα χειροποίητα ορεκτικά της κυρα-Σεβαστής από τον δίσκο, όσο το κρέας ψήνεται με μαεστρία στη σχάρα. Το εστιατόριο Ελιές (Καρδαμύλη, τηλ. 27210-73140) στρώνει τραπέζια σε έναν ελαιώνα δίπλα στην παραλία στα Ριτσά, αλλά το μυστικό της επιτυχίας του δεν είναι μόνο η τοποθεσία, αλλά και οι καλές πρώτες ύλες που προμηθεύεται από μικρούς παραγωγούς της περιοχής. Δοκιμάστε μουσακά και κοτόπουλο με χυλοπίτες και κρασί από τοπικά οινοποιεία. Το Λιμάνι του Αποστολίδη (Άγιος Νικόλαος, τηλ. 27210-77606) είναι από τις καλύτερες ψαροταβέρνες για φρέσκους αστακούς, καραβίδες και συναγρίδες. Η Aquarella (Καρδαμύλη, τηλ. 27210-75010) τα έχει όλα: μια αναζωογονητική λεμονάδα με τζίντζερ και ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα στον σκιερό κήπο, ένα κοκτέιλ Amanda με μανταρίνι, τζιν και τζίντζερ με θέα θάλασσα, αλλά και δυνατή λίστα κρασιών με 30 ελληνικές ετικέτες.

Μετάβαση

Η Καρδαμύλη απέχει 37 χλμ. από την Καλαμάτα. Η Στούπα και ο Άγιος Νικόλαος είναι στα 44 χλμ. και 47 χλμ. αντίστοιχα.

Διαμονή

Στον ξενώνα Λιόδεντρα, διαμονή υψηλής αισθητικής μέσα σε έναν ελαιώνα με θέα στον Ταΰγετο (Καρδαμύλη, τηλ. 27210-22942, liodentra.gr, από 120 ευρώ). Στα στούντιο του Κήπου της Σκαμαρδούλας (Όρμος Σάλιο-Καρδαμύλη, τηλ. 27210-73516, www.skardamoula.gr, από 55 ευρώ), μόλις 50 μ. από τη θάλασσα. Στα πετρόχτιστα στούντιο του Notos Hotel (τηλ. 27210-73730, www.notoshotel.gr, 100 ευρώ), μόλις 500 μ. από την παραλία στα Ριτσά. Ανεξάρτητες και πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες του συγκροτήματος Rathimata Villas (τηλ. 6977-774341, www.rathimatavillas.gr, από 160 ευρώ), για οικογένειες και παρέες 4 ατόμων, στην πλαγιά πάνω από τη Στούπα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα