Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα άντλησε τελικά 3 δισ. από τις αγορές -Με επιτόκιο 4,625%

ΜΑΞΙΜΟΥ: «ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ»

Φωτογραφία: Intimenews
Ολοκληρώθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%. Σε non paper το μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία».
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%. Σπεύδει μάλιστα να υπενθυμίσει ότι οι τιμές ήταν «σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα».

Το Μαξίμου θριαμβολογεί και για το γεγονός ότι «πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Οπως αναφέρει επίσης το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.
Κατά το Μαξίμου, η έξοδος στις αγορές «επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Τσακαλώτος: Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές
Για επιτυχημένη έξοδο στις αγορές μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών και την άντληση 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%.
«Εχουμε τα πρώτα σταθερά δείγματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο υπουργός. «Ηταν μια πρώτη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη» προϊδέασε.
Οπως σημείωσε η σημερινή έξοδος στις αγορές «δεν είναι το τέλος, είναι μια αρχή. Το συζητήσαμε, ήταν καλή σήμερα η αγορά και ικανοποιητικό το αποτέλεσμα». Τόνισε δε ότι παραμένουμε με το βλέμμα στον Αύγουστο του 2018 ώστε «να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους για να μπορέσει η κυβέρνησή μας να κάνει όσα έχει υποσχεθεί».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση η οποία εγκαλούσε την κυβέρνηση για μη επιτυχημένη διαπραγμάτευση.
Οπως υποστήριξε η αντιπολίτευση δεν έλαβε υπόψιν της ότι έκλεισε η β’ αξιολόγηση, δεν θεώρησε σημαντικό το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Μoody’s μας αναβάθμισε, δεν είδαν την έκθεση της S&P και ότι η Κομισιόν μας έβγαλε από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα