Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΖΟΥΣΑΝ ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΗ!

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την ιστορική χορωδία της Γερμανίας


Ο εφιάλτης που έζησαν εκατοντάδες παιδιά μέλη χορωδίας στη Γερμανία αναβιώνει με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως σε μια υπόθεση σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης που συγκλονίζει και το Βατικανό.
Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση παιδικής κακοποίησης στην εκκλησιαστική χορωδία του Ρέγκενσμπουργκ όχι γιατί φέρνουν για ακόμη μια φορά σε δεινή θέση την Καθολική Εκκλησία αλλά επειδή το σκάνδαλο φτάνει μέχρι τον παπικό θρόνο καθώς διευθυντής της χορωδίας υπήρξε ο αδελφός του Πάπα Βενέδικτου.
Σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα 547 παιδιά, μέλη αυτής της περίφημης χορωδίας, έπεσαν θύματα κακοποίησης, ακόμη και βιασμού, από το 1945 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Περίπου 500 παιδιά της χορωδίας Regensburger Domspatzen (Σπουργίτια του Καθεδρικού του Ρέγκενσμπουργκ) κακοποιήθηκαν σωματικά και άλλα 67 δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ή βιάστηκαν, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ούλριχ Βέμπερ, στον οποίο ανέθεσε η Καθολική Εκκλησία να ρίξει φως στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2010.
Τα νέα στοιχεία ξεπερνούν κατά πολύ τους αριθμούς που είχαν ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2016, καθώς η ενδιάμεση έκθεση που είχε δημοσιοποιηθεί τότε έκανε λόγο για 231 θύματα. Τον Φεβρουάριο της προηγούμενης χρονιάς η τοπική ρωμαιοκαθολική εκκλησία παραδέχονταν ότι τα θύματα ήταν μόνο 72.

Στην έκθεση περιγράφονται αδικήματα και εγκλήματα από τη στέρηση τροφής μέχρι τον ξυλοδαρμό και τον βιασμό. Τα περισσότερα ωστόσο έχουν ήδη παραγραφεί και οι 49 φερόμενοι ως δράστες δεν αναμένεται να διωχθούν ποινικά. Το καθένα από τα θύματα πάντως θα λάβει αποζημίωση ύψους μέχρι 20.000 ευρώ.
«Φυλακή, κόλαση, στρατόπεδο συγκέντρωσης»
Φρικτές είναι οι μαρτυρίες των θυμάτων, που περιέγραψαν ότι η εμπειρία τους στη χορωδία ήταν σαν σε «φυλακή, κόλαση και στρατόπεδο συγκέντρωσης», ενώ έκαναν λόγο για τη χειρότερη περίοδο της ζωής τους, που σημαδεύτηκε από τον φόβο, τη βία και τη δυστυχία.

Η υπόθεση αφορούσε κυρίως την κακομεταχείριση που υπέστησαν τα παιδιά μεταξύ 1964-1994, την εποχή δηλαδή που επικεφαλής της χορωδίας ήταν ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ, ο αδελφός του πρώην πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ. Ο 93χρονος σήμερα Ράτσινγκερ διαβεβαιώνει ότι αγνοούσε ότι τα παιδιά κακοποιούνταν σεξουαλικά σε αυτήν την διάσημη χορωδία που ιδρύθηκε το 975 μ.Χ.

Ομως, ο Βέμπερ υποστηρίζει ότι εκείνος γνώριζε και έκανε τα στραβά μάτια. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, στη χορωδία επικρατούσε «η κουλτούρα της σιωπής» και πρωταρχικός στόχος ήταν να προστατευθεί ο θεσμός αυτός.

Το 2010 ένα πρώην μέλος της χορωδίας, ο Γερμανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Φραντς Βίτενμπρινκ αποκάλυψε στο περιοδικό Der Spiegel τη βία για την οποία ήταν ικανός ο Ράτσινγκερ, μιλώντας γενικά για «ένα σύστημα σαδιστικών τιμωριών που συνδέονταν με τη σεξουαλική ευχαρίστηση».

Φυσικά αυτό δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο που συγκλονίζει την Καθολική Εκκλησία καθώς αποκαλύψεις ή καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση έχουν γίνει σε Ιρλανδία όπου ιερέας παραδέχθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 100 παιδιά αλλά και στην Αυστραλία.

Επίσης στη Γερμανία σχολείο Ιησουιτών στο Βερολίνο παραδέχθηκε τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση μαθητών από δύο ιερείς τις δεκαετίες του 70 και του 80.

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα