Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Κύτταρα φονιάδες του καρκίνου


Η δωδεκάχρονη Εμιλι Ουάιτχεντ είναι η πρώτη ασθενής στην οποία επετράπη η θεραπεία.
Μια νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία της ιατρικής και ειδικότερα στις αντικαρκινικές θεραπείες, μετά την πρόταση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την έγκριση της πρώτης γενετικής θεραπείας κατά μιας μορφής λευχαιμίας.
Η θεραπεία τροποποιεί γενετικά τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς, ώστε να καταφέρει να καταπολεμήσει τον καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο ασθενής μετατρέπεται σε «ζωντανό φάρμακο» και κερδίζει τη μάχη κατά του καρκίνου, χάρη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Αυτή η μορφή θεραπείας θα είναι η πρώτη γονιδιακή θεραπεία που θα εφαρμοστεί ευρέως, ενώ αναμένονται και άλλες παρόμοιες, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να υλοποιήσουν τέτοιες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Πρόκειται για πραγματικό αγώνα δρόμου που κρατάει πολλά χρόνια. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι εξατομικευμένη για τις ανάγκες του κάθε αρρώστου. Τα κύτταρα των ασθενών αφαιρούνται σε ένα εγκεκριμένο ιατρικό κέντρο, καταψύχονται, στη συνέχεια αποστέλλονται σε εργοστάσιο της Novartis, της εταιρείας που δημιούργησε τη θεραπεία, για απόψυξη και επεξεργασία, καταψύχονται ξανά και αποστέλλονται εκ νέου στο κέντρο όπου θα εφαρμοστεί η τεχνική.

Η νέα προσέγγιση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νέους ανθρώπους ηλικίας 3 έως 25 ετών. Απώτερος στόχος της καινοτόμου θεραπείας είναι η αντικατάσταση των συμβατικών θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, που χρησιμοποιούνται ως μοναδικές λύσεις σήμερα στη μάχη κατά του καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα είναι, όπως σημειώνουν οι ερευνητές που έχουν ενθουσιαστεί με τα συμπεράσματα της έρευνας, «δολοφόνοι κατά συρροήν». Οπως επισημαίνουν, ένα τέτοιο κύτταρο αρκεί για να σκοτώσει 100.000 καρκινικά κύτταρα.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση έχει ήδη δοκιμαστεί σε 63 ασθενείς από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Οι 52 από αυτούς, δηλαδή ποσοστό 82,5% είδαν βελτίωση της κατάστασής τους και οι 11 απεβίωσαν.

Βέβαια, ακόμη και σήμερα οι ειδικοί ανησυχούν ότι με τον τρόπο αυτό, με τη νέα θεραπευτική προσέγγιση, μπορεί να ανοίγουν ένα «κουτί της Πανδώρας», καθώς τα κύτταρα που θα έχουν εγχυθεί στον οργανισμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνους άλλων μορφών ή άλλα προβλήματα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί μακροπρόθεσμα προβλήματα, αν και δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Οπως, όμως, και κάθε νέα σελίδα της επιστήμης, έτσι και στην περίπτωση της θεραπείας με τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν θα είναι τόσο επιτυχημένη όσο ελπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα