Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Αφιέρωμα: Μεσσηνία- Ένας ολόκληρος κόσμος τρεις ώρες μακριά



Signature cocktails και ωραίες μουσικές στο Bistroteca.
(Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)
Καταξιωμένοι χορευτές και ομάδες παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού μέχρι τις 23 Ιουλίου. (Φωτογραφία: Robert Benschop)
Πικνίκ στον Ταΰγετο, κολύμπι σε καταρράκτες, βουτιές σε απάνεμους κολπίσκους, βόλτες σε μανιάτικα χωριά, επισκέψεις σε κάστρα και μουσεία, πολιτιστικά φεστιβάλ, εξαιρετικό φαγητό. Η Μεσσηνία είναι ανεξάντλητη.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα εγγυώνται το καλό φαγητό, η μεγάλη ακτογραμμή την ποικιλία σε παραλίες, το πλήθος των μπαρ τη νυχτερινή ζωή. Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας είναι μια πόλη για το καλοκαίρι.


Άποψη της παραλίας της Καλαμάτας. (Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Έως τις 23 Ιουλίου η Καλαμάτα ζει στους ρυθμούς του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Ομάδες χορευτών, χορογράφοι και περφόμερς από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε έξι χώρους μέσα στην πόλη. Παράλληλα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως σεμινάρια χορού και κίνησης, σε μερικά από τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν και αρχάριοι. Για πληροφορίες: www.kalamatadancefestival.gr.
Ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου βγαίνουν κάθε μέρα δεκάδες καΐκια και προμηθεύουν τις αγορές και τις ταβέρνες της περιοχής με φρέσκο ψάρι. Συνδυάστε τις θαλασσινές γεύσεις με μία ή περισσότερες βουτιές, αναζητώντας στην παραλία των Κιτριών την ταβέρνα Γαϊτανάρος (Κιτριές, τηλ. 27210-58370). Στα όρια της πόλης της Καλαμάτας βρίσκεται η Κρήνη, κοντά στη μαρίνα (Ευαγγελιστρίας 40, τηλ. 27210-24474), ενώ στη δυτική πλευρά η Μουριά (Κορδία, Καλαμάτα, τηλ. 27210-82112).
Από την ανατολική παραλία της πόλης μέχρι και τα όρια της Λακωνικής Μάνης θα βρείτε δεκάδες μικρές και μεγάλες παραλίες. Αν θέλετε beach bars και μουσική, προτιμήστε την παραλία της Βέργας (6 χλμ.), τη Μικρή Μαντίνεια (8 χλμ.) και τη Σάντοβα (13 χλμ.).

Η παραλία Σάντοβα. (Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Θαυμαστά τοπικά προϊόντα παράγει ο νομός Μεσσηνίας. Δοκιμάστε ένα τοπικό ελαιόλαδο, τις φημισμένες ελιές Καλαμών, φέτα, αλλά και το παστέλι. Πολλά τοπικά προϊόντα θα βρείτε στην κεντρική αγορά (κάθε Τετάρτη και Σάββατο) και στα παντοπωλεία Τροφοπωλείο 51 (Σπάρτης 51, Καλαμάτα, τηλ. 27210-82613) και Μπαχάρτ (Γερμανού και Αιπύτου, τηλ. 27210-93829).

Η περιοχή της Βέργας βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης και προσφέρει μαγευτική θέα όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά σε όλο τον Μεσσηνιακό κόλπο. Ανηφορίστε με το αυτοκίνητο το βραδάκι, για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά. Το Καστράκι (τηλ. 27210-41745) ενδείκνυται για χαλαρό ποτό και γλυκά, το διπλανό Arossa (τηλ. 6974-353539) για κοκτέιλ και πιο δυνατές μουσικές. Αμφότερα με εκπληκτική θέα.

Οι ντόπιοι ξεκινούν τη βραδιά τους πίνοντας το πρώτο ποτό στο Bistroteca (Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου 18, Καλαμάτα, τηλ. 27210-97431) στην κεντρική πλατεία. To Le Jardin Tiki Bar (Ναυαρίνου 221, Παραλία Καλαμάτας) θα σας υποδεχτεί στον δροσερό κήπο του με πολλά λουλούδια, πολύχρωμα κοκτέιλ και summer μουσική. Το Yiamas Gastro Bar (Ναυαρίνου 2, Καλαμάτα, τηλ. 27210-22434) στην παραλία της Καλαμάτας, εκτός από εμπνευσμένη κουζίνα, ετοιμάζει ωραιότατα κοκτέιλ.

Μετάβαση
Η Καλαμάτα απέχει από την Αθήνα 239 χλμ. (2½ ώρες, περίπου 40 ευρώ για καύσιμα και διόδια η απλή μετάβαση). Από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 686 χλμ. μέσω Εγνατίας Οδού και Πάτρας ή 728 χλμ. μέσω Λαμίας και Αθήνας.

Διαμονή
Το ξενοδοχείο Horizon Blu (Ναυαρίνου 217, Καλαμάτα, τηλ. 27210-80099, www.horizonblu.gr, από 140 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) βρίσκεται πάνω στην παραλία της πόλης και προσφέρει άνετα και ευρύχωρα δωμάτια. Στο Comfy Boutique Hotel(Κρήτης & Βύρωνος, Καλαμάτα, τηλ. 27210-90128, www.comfyhotel.gr, από 118 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) θα εκτιμήσετε τα άνετα στρώματα και το μοντέρνο ντιζάιν. Το Belvedere Hotel (Βέργα, τηλ. 27210-64505, www.belvedere-hotel.gr, από 105 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) έχει φανταστική θέα στην πόλη και στον Μεσσηνιακό κόλπο. Τα δωμάτια του Elite City Resort (Ναυαρίνου 2, Καλαμάτα, τηλ. 27210-22434, www.elite.com.gr, από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) προσφέρονται για οικογένειες.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Η εντυπωσιακή λόγω μεγέθους αρχαία πόλη της Πελοποννήσου, εκτός από τη μοναδική ιστορία της, έχει να επιδείξει και μια σειρά από εξαιρετικούς δημόσιους χώρους, με πρώτο και καλύτερο το αναστηλωμένο Θέατρο.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης (Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK)

Στην καρδιά της ηπειρωτικής Μεσσηνίας, περί τα 35 χλμ. βόρεια της Καλαμάτας και 45 χλμ. από την αρκαδική Μεγαλόπολη, βρίσκεται η Αρχαία Μεσσήνη. Πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις της αρχαιότητας, όχι μόνο ως προς τα διασωθέντα κτίρια, τους δημόσιους και τους λατρευτικούς χώρους της, αλλά και ως προς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις που έγιναν σε αυτά. Η Αρχαία Μεσσήνη εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το μέγεθός της, το ιδιαίτερο κάλλος της περιβάλλουσας έκτασης, αλλά και με τη μοναδική ιστορία της, την οποία διέσωσε σε μεγάλο βαθμό ο ιστορικός Παυσανίας.
Η πόλη ιδρύθηκε το 370-369 π.Χ. όχι από κάποιον ηγήτορα ή οικιστή της περιοχής, αλλά από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων. Πρώτο μέλημά του ήταν η ασφαλής οχύρωσή της, μια και απώτερος στόχος της νέας πόλης ήταν ο περιορισμός των Σπαρτιατών και της επιρροής τους μόνο στην περιοχή της Λακωνίας. Για τον λόγο αυτόν ο Επαμεινώνδας επιδίωξε την επιστροφή των ντόπιων από την Ιταλία, τη Σικελία, τη Λιβύη και όπου αλλού είχαν διαφύγει, προκειμένου να κατοικήσουν και να ενισχύσουν τη νέα τους πόλη – πράγμα που τελικά πέτυχε. Η ονομασία Μεσσήνη προέρχεται από μια μυθική βασίλισσα, την ομώνυμη κόρη του βασιλιά του Άργους Τριόπα. Η πόλη είχε μια αδιάλειπτη λαμπρή πορεία και εξέλιξη, τουλάχιστον μέχρι το 395 μ.Χ., οπότε καταστράφηκε και ερημώθηκε από επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου.
Ο αρχαιολογικός χώρος προσφέρει απλόχερα τα ευρήματα της σκαπάνης των αρχαιολόγων. Περιβάλλεται από ένα εξαιρετικά οχυρωμένο τείχος μήκους 9 χιλιομέτρων, λίθινης κατασκευής, με πυργίσκους σε τακτά διαστήματα, που σώζεται σε ένα σημαντικό τμήμα του. Μέσα στον αστικό χώρο της πόλης απόλυτα ευδιάκριτη είναι η πολεοδομία της, η οποία ακολουθεί το ιπποδάμειο πρότυπο με τους οριζόντιους και κάθετους δρόμους που σχηματίζουν οικοδομικά τετράγωνα. Ξεχωριστή θέση έχουν τα δημόσια κτίρια και χώροι όπως το Ασκληπιείο, το εξαιρετικό Θέατρο (το οποίο αναστηλώθηκε και επαναλειτούργησε το 2013 για πρώτη φορά μετά από 1.700 χρόνια), η Κρήνη της Αρσινόης, τα ιερά της Ίσιδος και του Σαράπιδος, του Διός Σωτήρος και ενός ήρωα –μάλλον του Αριστομένη–, το Γυμνάσιο, τμήμα της Αγοράς, αλλά και η παλαιοχριστιανική Βασιλική και η Ρωμαϊκή έπαυλη, κτίσματα σαφώς μεταγενέστερα.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών, των ανασκαφών και των αναστηλώσεων. Ξεκίνησαν από τους Γάλλους το 1831, για να συνεχιστούν το 1895 από τον μετέπειτα πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη. Τη σκυτάλη πήραν ο Γεώργιος Οικονόμος το 1909 και το 1925, ενώ συνέχισε ο ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος το 1957. Από το 1986 η σκαπάνη, η επίβλεψη και ο σχεδιασμός ανατέθηκαν στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ο οποίος εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια για να έχει η Αρχαία Μεσσήνη τη λαμπρή σημερινή εικόνα.

Info: Ενιαίο εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 ευρώ, μειωμένο 6 ευρώ.
Ώρες λειτουργίας (θερινή περίοδος): 08.00-20.00.
Πληροφορίες: τηλ. 27240-51201.

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ
Το Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, που φέρεται ότι οικοδομήθηκε από τον ίδιο, είναι το καλύτερα διατηρημένο της μυκηναϊκής περιόδου σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Νέο στέγαστρο προστασίας με αναρτώμενους διαδρόμους τοποθετήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο το 2016. (Φωτογραφία: Aπε-μπε/υπουργειο πολιτισμου/str)
Ο βασιλιάς Νέστωρ υπήρξε –κατά τον Όμηρο στην Ιλιάδα του– ο συνετός ηγεμόνας που με τις σοφές συμβουλές του καθοδηγούσε τους Αχαιούς στα αδιέξοδα, στις έριδες και στις πολεμικές τους προσπάθειες στον Τρωικό Πόλεμο. Υπήρξε όμως και μέγας άρχοντας, αν κρίνουμε από το μέγεθος και την επιβλητικότητα του ανακτόρου του, που σώζεται στον λόφο του Άνω (Επάνω) Εγκλιανού, 4 χλμ. νότια της Χώρας και 14 χλμ. από την Πύλο.
Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στον ελλαδικό χώρο και φέρεται να έχει οικοδομηθεί από τον ίδιο τον βασιλιά της Πυλίας Νέστορα, γιο του επίσης βασιλιά Νηλέα, κατά τον 13ο αιώνα π.Χ. Το διώροφο ανακτορικό συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 170 x 90 μ., σε στρατηγική θέση επάνω στον λόφο. Αποτελείται από τρεις βασικές πτέρυγες, στις οποίες κατανέμονται 105 επιμέρους μικρότερα διαμερίσματα. Δεσπόζουσα θέση κατέχουν η μεγάλη ορθογώνια Αίθουσα του θρόνου, διαστάσεων 12,90 x 11,20 μ., με την κυκλική εστία διαμέτρου 4 μ., όπως και η ίδια η θέση του θρόνου. Επίσης, το παρακείμενο λουτρό με τον πήλινο λουτήρα. Σημαντικά ευρήματα είναι ακόμα οι αποθήκες με τα αποθηκευτικά αγγεία.

Ο πήλινος λουτήρας (Φωτογραφία: Φωτογραφικό αρχείο ΛΗ ΕΠΚΑ)

Το ανάκτορο καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ. σχεδόν ολοκληρωτικά και στη συνέχεια δεν ανοικοδομήθηκε. Ωστόσο, η πυρκαγιά λειτούργησε ευεργετικά για τις 1.100 περίπου πινακίδες γραμμένες στη Γραμμική Β που βρέθηκαν κατά τις έρευνες, αφού η υψηλή θερμοκρασία «πέτρωσε» τον πηλό από τον οποίο κατασκευάστηκαν. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα της εποχής της ακμής του ανακτόρου. Οι πρώτες ουσιαστικές ανασκαφές άρχισαν το 1939 από τους αρχαιολόγους Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη και Καρλ Μπλέγκεν, ενώ οι πινακίδες αποκρυπτογραφήθηκαν το 1952 από τους Μάικλ Βέντρις, αρχιτέκτονα, και Τζον Τσάντγουικ, γλωσσολόγο. Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ υπό τους αρχαιολόγους Πακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ. Μάλιστα, το φθινόπωρο του 2015 ήρθε στο φως ένας μοναδικός θησαυρός: ο ασύλητος μυκηναϊκός τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή» με 1.400 κτερίσματα.

Info: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 08.00-20.00, Δευτέρα: Κλειστό.
Γενική είσοδος: 6 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο: 3 ευρώ.
Πληροφορίες: τηλ. 27630-31437.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα