Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ξεκίνησε η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής για τον Παπαντωνίου

Ξεκίνησε η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής για τον ΠαπαντωνίουΜε τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης των μελών της Προανακριτικής προς την Ολομέλεια, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να παραπεμφθεί και να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.

Σε αυτό το σκεπτικό του πορίσματος της Προανακριτικής, που, σημειώνεται, ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, κινούνται και οι σημερινές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, με διαφορετικές ωστόσο πολιτικές προσεγγίσεις.
Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» το οποίο, τόνισε, δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου.
«Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου πήγαινε σε Ειδικό Δικαστήριο δεν θα διαρκούσε πάνω από

πέντε λεπτά η συζήτηση για το αδίκημα της απιστίας γιατί έχει παραγραφεί». Παράλληλα ο κ. Κοντογιαννίδης, υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική 8ετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη των «περίεργων και αμαρτωλών συμβάσεων» αποδείχθηκε πως δεν ήταν κενή περιεχομένου, σημείωσε ο Κ. Κατσίκης σχετικά με το πόρισμα για Γιάννο Παπαντωνίου
«Ο πρώην υπουργός δεν θα προστατευθεί από ειδικές και ευνοϊκές διατάξεις και ρυθμίσεις που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης, αλλά θα αντιμετωπιστεί όπως ένας απλός πολίτης», τόνισε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης, επισημαίνοντας πως με την παραπομπή των δικογραφιών στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών διασφαλίζεται η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότητα απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους-δικαίου.
Ο κ. Κατσίκης υπογράμμισε ότι «η απόφαση να χυθεί άπλετο φως στην περίοδο Σημίτη-Γιάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας ίσως συνετελέσθη η μεγαλύτερη λεηλασία δημοσίου χρήματος με τις συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, είναι ειλημμένη» και προσέθεσε πως αυτή η υπόθεση- όπως και άλλες- αφορά χρήματα του ελληνικού λαού που κατασπαταλήθηκαν επί σειρά ετών, στερώντας από τη χώρα πολύτιμους πόρους.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι οι αποστολές στη Δικαιοσύνη των «περίεργων και αμαρτωλών συμβάσεων» αποδείχθηκε πως δεν ήταν κενές περιεχομένου και κάλεσε το σύνολο του Σώματος να ψηφίσει την παραπομπή του πρώην υπουργού στην ποινική δικαιοσύνη.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα