Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Εφημερεύει μία – μία και προκαλούνται ανησυχία και αντιδράσεις στο Κ.Υ. Φιλιατρών ...

Για το μήνα Ιούλιο το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών εφημερεύει μία μέρα ναι και μία όχι, κατά σειρά, και το γεγονός αυτό προκαλεί στην περιοχή των Φιλιατρών ανησυχία και αντιδράσεις. Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τη Δευτέρα, ενώ χθες το πρωί αντιπροσωπεία του Δήμου επισκέφθηκε το Κ.Υ., όπου συζήτησε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το πρόβλημα των εφημεριών που έχει ανακύψει.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι καινούργιο, ούτε και δισεπίλυτο, και λέγεται πως αφορά μόνο στο μήνα Ιούλιο (και συμβαίνει σε πολλά Κ.Υ. της χώρας) εξαιτίας της αποχώρησης των αγροτικών ιατρών (ολοκληρώθηκε η εργασία τους) σε συνδυασμό με τη χορήγηση κανονικών αδειών για καλοκαιρινές διακοπές ιατρών, όπως συνέβη και στο Κ.Υ. Φιλιατρών, όπου βρίσκεται σε κανονική άδεια ο συντονιστής διευθυντής του.
Το κενό που παρουσιαζόταν εξαιτίας της έλλειψης αγροτικών γιατρών καλυπτόταν συνήθως, τα προηγούμενα χρόνια, με γιατρό από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, καθώς το Κ.Υ. υπαγόταν στη διοικητική και λειτουργική του οντότητα και στον Οργανισμό του.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, που θεσπίστηκε πριν από μερικά χρόνια, το Κ.Υ. Φιλιατρών υπάγεται στην 6η ΥΠΕ και η 6η ΥΠΕ πρέπει να βρει και να στείλει προσωπικό ή, σε ευρύτερο πλαίσιο, να τοποθετήσει κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας αγροτικούς γιατρούς, κάτι που απαιτεί χρόνο.Για το μήνα Ιούλιο, το Κ.Υ. Φιλιατρών εφημερεύει μέρα παρά μέρα. Δηλαδή, για τις επόμενες 10 μέρες θα εφημερεύσει τις μισές και τις άλλες μισές όχι. Για το μήνα Αύγουστο οι εφημερίες που βγαίνουν στο πρόγραμμα φέρεται πως είναι καθημερινές, καθώς εκτιμάται πως θα έχει ενισχυθεί και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αλλά και το Κ.Υ. Φιλιατρών, με προσωπικό, οπότε (υποθετικά) δε θα υπάρχει πρόβλημα.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, μίλησε για μεγάλο πρόβλημα, αφού αφήνεται χωρίς παρουσία εφημερεύοντος γιατρού κι αυτό ακυρώνει τη λειτουργία του Κ.Υ.: «Η Δημοτική Αρχή και η κοινωνία αντιδρά σε αυτό το απαράδεκτο γεγονός που διαμορφώνεται για το Κ.Υ. των Φιλιατρών. Καλώ το διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας να μας γνωρίσει και να κοινοποιήσει στην κοινωνία κυρίως, γιατί αυτό το Κ.Υ. το μήνα Ιούλιο – και προβλέπω ότι θα έχουμε προβλήματα και τους επόμενους μήνες – ουσιαστικά λειτουργεί χωρίς γιατρούς. Και θέλω και καλώ το διοικητή της ΥΠΕ να μας πει τώρα και να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στόχευση της ΥΠΕ για τη λειτουργία και την ύπαρξη αυτού του Κ.Υ. Τον προκαλώ και ζητώ απαντήσεις».
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, σημείωσε πως είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και θα έπρεπε, ιδίως αυτή την περίοδο που η περιοχή γεμίζει από κόσμο, το Κ.Υ. να ενισχυθεί με προσωπικό, όπως και οι υπόλοιπες δομές υγείας στο Δήμο Τριφυλίας, τονίζοντας: «Θα πρέπει άμεσα όλοι οι αρμόδιοι, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, η κυβέρνηση και οποιοσδήποτε άλλος έχει σχέση με το θέμα της υγείας, να στελεχώσουν το Κ.Υ., ώστε ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και των κατοίκων». Επίσης, ζήτησε ο Δήμος να πιέσει για να λυθεί το πρόβλημα.
Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φιλιατρών, Τάσος Πούλος, έκανε λόγο για μεγάλη ανησυχία και είπε ότι απεύχεται αυτά που μπορεί να συμβούν, συμπληρώνοντας πως η οργή του κόσμου θα είναι ανεξέλεγκτη.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Σαρμαντζής, σημείωσε πως δεν μπορεί να ρισκάρουμε ανθρώπινες ζωές και τόνισε πως «για μας υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές. Η πρώτη κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε (σ.σ. με το λουκέτο στο Α.Τ. Φιλιατρών), ελπίζουμε ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δε θα θέσουν σε κίνδυνο και την υγεία μας».
Η δημοτική σύμβουλος, Αλέκα Τσούλου, ανέφερε πως έχει υπάρξει ένα πρόβλημα το οποίο έχει επιδεινωθεί, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μόνιμοι γιατροί ζητούν τη νόμιμη καλοκαιρινή του άδεια και ότι υπάρχουν κενά. Επίσης, σημείωσε ότι θα είναι αρωγοί στη Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τόνισε πως «η ανάδειξη τέτοιων κενών με σκοπιμότητα κάποιες πολιτικές, είναι απαράδεκτη. Δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία των πολιτών…».
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΙουλίου 20, 2017

    Ο Θεός και η Παναγία..... Μη χειρότερα!!!!
    Εχθές (19/07/2017) έκλεισαν ραντεβού στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο ορθοπεδικό- εξωτερικά ιατρεία- για τις 17 Αυγούστου!!!!!!!!!!Έλεος κε Πολλάκη και κε Τσίπρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα