Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Άστραψε και βρόντηξε η εισαγγελέας για την εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης - χασίς

Κατηγορίες που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και ποινές ισόβιας κάθειρξης πρότεινε η εισαγγελέας Εφετών για ορισμένους από τους 20 κατηγορουμένους στη μεγάλη υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης και χασίς. Για δε οκτώ από τους 20 κατηγορουμένους ζήτησε ενοχή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών, ενώ μόνο για μία αλλοδαπή απαλλαγή από τις κατηγορίες.
Χθες η μεγάλη υπόθεση συνεχίσθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας με τις απολογίες των υπόλοιπων δέκα κατηγορουμένων, την αγόρευση της εισαγγελέως και ορισμένες από τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τις αγορεύσεις και των υπόλοιπων δικηγόρων υπεράσπισης.
Οι τρεις γυναίκες
Πρώτη χθες απολογήθηκε η σύζυγος του κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης. Παραδέχθηκε ότι είχε δώσει χρήματα στον κουνιάδο της κατ’ εντολή του συζύγου της, αλλά όχι μεγάλα ποσά όπως κατηγορείται. Ισχυρίσθηκε, δε, ότι δεν ήξερε για ποιο λόγο του τα έδιναν. Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, είπε πως γνώριζε ότι ο άντρας της έκανε χρήση ναρκωτικών, αλλά όχι διακίνηση, ενώ ποτέ δεν είχε κάνει χρήση μπροστά της.
Για το γεγονός ότι είχε τρία κινητά τηλέφωνα και χρησιμοποιούσε και το δικό της, είπε ότι οι επικοινωνίες δεν ήταν για διακίνηση, αλλά με φίλους του που έκαναν μαζί χρήση ουσιών.
Η αλλοδαπή σύζυγος του 33χρονου κατηγορουμένου από την Τρίοδο, ο οποίος συμμετείχε στη συμπλοκή με τους αστυνομικούς στα διόδια της Βελιγοστής, είπε πως εκείνο το πρωινό την πήρε τηλέφωνο και της είπε ότι κινδυνεύει και έχει δεχθεί πυροβολισμούς. Της ζήτησε να πάει στην μπετονιέρα που είχε έξω από το σπίτι και να πετάξει ένα πακέτο. Όπως είπε, έψαξε και χρειάσθηκε να επικοινωνήσει και πάλι μαζί του, ενώ τελικά βρήκε ένα πακέτο τσιγάρων, αλλά δεν κοίταξε τι περιέχει και το πέταξε στο βόθρο. Αρνήθηκε ότι της ζήτησε και έκρυψε χρήματα από άλλο αυτοκίνητο που είχαν. Τέλος, ανέφερε ότι είχε πολύ καλή σχέση με τον άντρα της, αλλά κάποια στιγμή άρχισε να αλλάζει και να μη δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τίποτα. Είχε δε καταλάβει ότι έκανε χρήση ναρκωτικών.
Νεαρή κοπέλα που κατηγορείται για τη μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών από την Αθήνα στην Καλαμάτα, κατά την απολογία της ζήτησε συγγνώμη και εξήγησε τι συνέβη. Είπε ότι εκείνη την περίοδο είχε σχέση με έναν από τους Αλβανούς κατηγορουμένους, ο οποίος είχε μπει φυλακή. Ήξερε ότι είναι χρήστης και της ζήτησε να μεταφέρει ένα πακέτο στην Καλαμάτα, όπου θα την έβρισκε κάποιος για  να το πάρει. Στην Καλαμάτα πήγε κάποιος από το σπίτι της και το παρέλαβε, όμως είπε ότι στο πρόσωπό του δεν αναγνωρίζει κανέναν από τους κατηγορουμένους.
Τόνισε ακόμη πως από την ίδια στιγμή το μετάνιωσε και ενώ της το ξαναζήτησε, αρνήθηκε και δεν ξανασχολήθηκε.
Υπογράμμισε ότι ντρέπεται πολύ για τη θέση που έχει βρεθεί, ενώ έχασε τη δουλειά και τον αρραβωνιαστικό της απ’ όλη αυτή την περιπέτεια.
«Ό,τι και να πείτε, έχετε δίκιο. Γνωρίζω τι έχω κάνει, αλλά δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω. Η ζωή μου έφτασε στο μηδέν και τώρα προσπαθώ να την κινήσω πάλι», είπε στο δικαστήριο με δάκρυα στα μάτια και ζήτησε επιείκεια.
 
Προμηθευτές
Ακολούθως, απολογήθηκε κατηγορούμενος για διακίνηση, ο οποίος είπε ότι η κοκαΐνη από περιέργεια να δοκιμάσει του έγινε συνήθεια και στη συνέχεια αρρωστημένο πάθος, αλλά αρνήθηκε ότι έχει κάνει τόσες δοσοληψίες που του καταλογίζουν. Παραδέχθηκε μόνο μια συναλλαγή 50 γραμμαρίων χασίς και τόνισε ότι ο φίλος του υδραυλικός, που είναι κατηγορούμενος, δεν ξέρει κανέναν από τους υπολοίπους και ο ίδιος τον έμπλεξε άθελά του, καθώς του έκανε κλήση από το τηλέφωνο του κατηγορούμενου ως αρχηγού.
Το ίδιο είπε και ο 62χρονος υδραυλικός, σημειώνοντας ότι είναι χρήστης, αλλά ποτέ δε θα πωλούσε ναρκωτικά.
Αλβανός που διατηρεί συνεργείο αυτοκινήτων στην Αθήνα αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι συναλλαγές που είχε με τον 33χρονο από την Τρίοδο αφορούσαν μόνο στην επισκευή των αυτοκινήτων του και ανταλλακτικά για οχήματα. Μάλιστα, είπε ότι από την καλοσύνη του είναι τώρα φυλακή και πως διάλεξε λάθος φίλους. Παρά τις συνομιλίες που του διάβασε η πρόεδρος, αυτός συνέχισε να επιμένει ότι τα όσα αναφέρει δεν αφορούν ναρκωτικά.
Ο Κορίνθιος κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο μεταφορέας των ναρκωτικών, προκειμένου να εξασφαλίζει τις δόσεις του. Όπως είπε, έπαιρνε τα ναρκωτικά που πωλούσε Αλβανός και τα μετέφερε στον αγοραστή. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι προτίμησε να κάνει αυτό, παρά άλλες παράνομες πράξεις, για να εξασφαλίζει τη δόση του. Είπε ακόμη ότι έκανε το διαμεσολαβητή συνεργαζόμενος με τον Αλβανό επί 4 χρόνια, γιατί αυτός δεν ήθελε να έρχεται σε επαφή με τους αγοραστές, ενώ για κάθε παράδοση έπαιρνε 4 γραμμάρια ηρωίνης και 2 γραμμάρια κοκαΐνης.
Ο Αλβανός που έπεισε την κοπέλα να μεταφέρει ναρκωτικά, της ζήτησε συγγνώμη λέγοντας πως φέρει την ευθύνη που την έμπλεξε και δήλωσε ένοχος. Παραδέχθηκε ότι είχε κανονίσει μέσα από τις φυλακές να προμηθεύσει με κοκαΐνη τον 37χρονο από τον Ανεμόμυλο, αλλά αρνήθηκε να δώσει ονόματα, λέγοντας πως ο νόμος της φυλακής είναι βαρύς.
Πενηντάχρονος Αλβανός παραδέχτηκε πως κι αυτός διαμεσολαβούσε μεταξύ άλλου Αλβανού και του 37χρονου από τον Ανεμόμυλο για την αγοραπωλησία ναρκωτικών και πως η αμοιβή του ήταν 4-5 γραμμάρια κοκαΐνης για δική του χρήση. Ισχυρίσθηκε, ωστόσο, ότι δεν έχει κάνει όλα αυτά που τον κατηγορούν.
Ο τελευταίος κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι είχε διακινήσει μικρές ποσότητες για να εξασφαλίσει τη δόση του.
 
Εισαγγελέας
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της έκανε λόγο για μεγάλη εγκληματική οργάνωση και απέδωσε αρχηγικό ρόλο στον 37χρονο από τον Ανεμόμυλο με ισότιμη δράση στον 33χρονο από την Τρίοδο. Μάλιστα, για το δεύτερο διευκρίνισε ότι δρούσε με τέτοιο τρόπο που δεν μπόρεσε να αποκαλυφθεί όλη η διάσταση της παράνομης δράσης του. Επίσης, είπε ότι αυτοί οι δύο αποτελούσαν τον κλειστό πυρήνα της οργάνωσης και είχαν σχεδιάσει σε βάθος τη λειτουργία της.
Διαχώρισε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που έκαναν διακίνηση από τους προμηθευτές, λέγοντας πως δεν ταυτίζονται τα συμφέροντά τους.
Για τις δύο γυναίκες και τρεις άντρες είπε ότι δεν είναι μέλη της οργάνωσης και ασχολούνταν ευκαιριακά. Πρότεινε δε την απαλλαγή της αλλοδαπής κατηγορουμένης.
Τόνισε πως τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, ήταν απόλυτοι γνώστες της διακίνησης ναρκωτικών, είχαν σχηματίσει εγκληματικό δίκτυο, είχαν διακριτούς ρόλους και προκαθορισμένες αρμοδιότητες, έχοντας παράλληλα δημιουργήσει και την κατάλληλη υποδομή.
Καταλήγοντας ζήτησε την ενοχή του 37χρονου από τον Ανεμόμυλο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα σε 79 περιπτώσεις, με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ. Είπε δε ότι είναι τοξικομανής, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για το αδίκημα αυτό.
Για τον 33χρονο από την Τρίοδο ζήτησε την ενοχή του για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για διακίνηση ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση, αλλά όχι με την επιβαρυντική περίσταση του προσδοκώμενου οφέλους άνω των 75.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν επιβεβαιώνεται τοξικομανία.
Για άλλους τέσσερις κατηγορουμένους η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής για ποσό που δεν υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας σε δύο τοξικομανία.
Για τον αδελφό του κατηγορούμενου ως αρχηγού πρότεινε ενοχή για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση με το ρόλο του μεταφορέα, διακίνηση κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, για ποσό που υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ.
Για επτά κατηγορουμένους ζήτησε την αθώωση για την εγκληματική οργάνωση και την ενοχή για απλή διακίνηση ναρκωτικών, αναγνωρίζοντας σε κάποιους τοξικομανία και τον έναν ως υπότροπο. Ανάμεσα σε αυτούς και οι δύο γυναίκες. Για τη μία ζήτησε ενοχή για απλή διακίνηση κατ’ εξακολούθηση και για τη δεύτερη απλή διακίνηση.
Για νεαρό από τη Μεσσήνη που ξαναδικάσθηκε πρόσφατα πρότεινε ενοχή για εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση για ποσό που δεν υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ, ως υπότροπο, αλλά όχι τοξικομανή. Για τον δε πατέρα του πρότεινε ενοχή για απλή διακίνηση ως τοξικομανή.
Για άλλο νεαρό από τη Μεσσήνη πρότεινε ενοχή για απλή συνέργεια σε καλλιέργεια χασίς από μη τοξικομανή.
Για τον Κορίνθιο μεσολαβητή πρότεινε ενοχή για διακίνηση ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα ως τοξικομανή για ποσό που υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ
Για τον τελευταίο κατηγορούμενο ζήτησε την ενοχή για κατοχή και πώληση ναρκωτικών από μη τοξικομανή.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα