Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Σεισμοί: πρόγνωση και προστασία

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας, με αφορμή το μεγάλο σεισμό 6,10 ρίχτερ προ ενός μηνός στη Λέσβο και το μεγάλο σεισμό 6,4 ρίχτερ στην Κω, με τραγικά αποτελέσματα τη νεκρή γυναίκα στη Λέσβο, δύο νεκρούς στην Κω, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές σε κτίσματα, σχολεία, υποδομές, ξαναφέρνει στο προσκήνιο το τεράστιο θέμα της προστασίας από τους σεισμούς.
Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;
Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας γίνονται πολύ συχνά αρκετά ισχυροί σεισμοί. Ένας ισχυρός σεισμός ανά ενάμιση χρόνο. Το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης εκλύεται στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η αντισεισμική προστασία δεν είναι σε προτεραιότητα. Σχέδιο αντιμετώπισης των σεισμών ολοκληρωμένο, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σε όλη τη χώρα δεν έχει εκπονηθεί, αλλά και το όποιο σχέδιο έχει εκπονηθεί δεν εφαρμόζεται. Οι προσεισμικοί έλεγχοι έχουν ατονήσει. Να σημειωθεί ότι από τα 90.000 δημόσια κτήρια μόλις το 15% έχει ελεγχθεί. Υπάρχουν πολλά δημόσια κτήρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985, όταν δεν υπήρχε ο αντισεισμικός κανονισμός, που χρήζουν αντισεισμικής ενίσχυσης. Κανένα τέτοιο έργο δεν έχει ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Με την κατάργηση δε και τις συγχωνεύσεις αρμόδιων φορέων του Δημοσίου, τους προσεισμικούς ελέγχους έχουν αναλάβει οι Δήμοι, των οποίων οι πόροι έχουν περικοπεί και το προσωπικό τους συνεχώς μειώνεται. Υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες Αποκατάστασης Ζημιών, Τ.Α.Σ. κ.λπ., που είχαν αρμοδιότητα για μετά το σεισμό.
Τι προτείνουμε; Πολλές είναι οι νέες γνώσεις που η επιστημονική κοινότητα έχει για τα σεισμικά φαινόμενα, αλλά τρία είναι τα σημαντικά συμπεράσματα, τόσο στο επιστημονικό

όσο και στο κοινωνικό επίπεδο, που έχουν πρακτική αξία στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών του σεισμού:
1. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός δεν είναι τόσο πολύ το μέγεθός του όσο είναι η εγγύτητα της εστίας του στην κατοικημένη περιοχή.
2. Η ενσωμάτωση κάθε νέας γνώσης στις αντισεισμικές προδιαγραφές των κτηρίων είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη, αλλά πολύ περισσότερο σημαντική είναι τόσο η τήρηση αυτών των προδιαγραφών όσο και η τήρηση μερικών βασικών κανόνων, ανεξάρτητα από αντισεισμικούς κανονισμούς, όπως το κόψιμο υποστυλωμάτων, ή το χτίσιμο πάνω σε μπαζώματα, ή και πολλές άλλες κακοτεχνίες. Επίσης, μια ζημιά που δεν επισκευάζεται έγκαιρα έχει δυσανάλογου μεγέθους καταστροφικά αποτελέσματα.
3. Η πρόγνωση του συγκεκριμένου σεισμού δεν είναι δυνατή. Άρα, πρέπει να λειτουργούμε και να είμαστε έτοιμοι ωσάν ο επόμενος καταστροφικός σεισμός πρόκειται να γίνει κάτω από τα πόδια μας το επόμενο δευτερόλεπτο.
Η καλύτερη πρόγνωση είναι η ετοιμότητα. Για να μη ζήσουμε παρόμοια φαινόμενα, λέμε ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να παίρνει αυτά τα μέτρα, ώστε να μειωθούν, όσο γίνεται να ελαχιστοποιηθούν, οι επιπτώσεις και οι συνέπειες που έχουν μεγάλο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, την ίδια μας τη ζωή.
Προτείνουμε άμεσα στην περιοχή μας, στο Δήμο μας:
1. Να ελεγχθούν αντισεισμικά όλα τα δημόσια κτήρια: σχολεία - νηπιαγωγεία - παιδικοί σταθμοί -νοσοκομεία - κέντρα υγείας – εκκλησίες - χώροι συνάθροισης κοινού - χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου που απαρτίζονται από άξιο επιστημονικό προσωπικό, να αναλάβουν τους απαραίτητους ελέγχους. Ο Δήμος να ζητήσει και να διεκδικήσει το επιπλέον τεχνικό προσωπικό, ώστε να διεκπεραιώσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους, αν αυτό που έχει δεν επαρκεί.
Ο Σύλλογός μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και με εθελοντική και ανιδιοτελή εργασία από τα μέλη του.
2. Να γίνει ιδιαίτερη καταγραφή στα κτήρια που χρήζουν ενίσχυσης.
3. Να διεκδικηθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
4. Να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, να γνωρίζουμε ποια κτήρια είναι ασφαλή.
Καλούμε και τους άλλους φορείς της Τριφυλίας να στηρίξουν το αίτημά μας, να το κάνουν δική τους υπόθεση, καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να φέρουν προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να παρθούν οι αποφάσεις από την πλευρά του Δήμου για όλους τους απαραίτητους προσεισμικούς ελέγχους και τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας στην περιοχή μας, η οποία είναι στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας για σεισμικά φαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα